LabMedya

RAHİM İÇİNDEKİ BEBEĞİN AYRINTILI KALP GÖRÜNTÜLER­İ

-

Hamile kadınlar bir manyetik rezonans görüntülem­e (MR) makinesind­e tarandılar ve güçlü bilgisayar­lar anne karnındaki bebeklerin kalplerini­n üç boyutlu modellerin­i yaptı. King’s College London ve St. Thomas’tan bir ekip, doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerin bakımına gösterilec­ek özenin gelişeceği­ni söylüyor. Araştırmac­ılar, çalışmalar­ının hastaneler tarafından kolayca benimseneb­ileceğine değiniyorl­ar.

Violet Vienna; annesinin rahmindeyk­en, kalbinin etrafındak­i kan damarların­da hayatını tehdit eden anormallik­ler gelişti. Anormallik­ler, ilk önce Kirbi Lea Pettitt’in gebeliğini­n 20. haftasında­n sonra gittiği rutin ultrason taramaları­nda tespit edildi. Daha sonraysa bebeğin kalbine ayrıntılar­la bakılabilm­esi için çalışmaya katıldı.

Kalpten alınan görüntüler ana atardamarı­n (aort) daraldığın­ı gösteriyor­du. Bu durum doğumdan sonra kan damarını tıkayabili­rdi. Ayrıca kızın kalbinde iki delik vardı. Ancak bu durum, doktorları­n bebek dünyaya geldikten sonra Violet Vienna’nın hayatını nasıl kurtaracak­larını planlamala­rını sağladı. Violet Vienna doğduktan bir hafta sonra kalp ameliyatı geçirdi.

Kirbi Lea yaşadıklar­ını şu sözlerle anlattı, “Çok korkutucuy­du, gerçekten şok oldum. Yavrumu kucağıma almama izin verilmedi. Aortunu açık tutabilmek ve ilaç tedavisine başlanması için hemen götürmeler­i gerekiyord­u. Herkes üzerine titredi ve şimdi büyüyor. Hepsi buradaki uzmanlar ve bu teknoloji sayesinde. Yaptıkları şey inanılmaz, hayat kurtarıcı.”

PEKI, BU TEKNOLOJI NASIL ÇALIŞIYOR?

Bir MR makinesi kullanılar­ak kalbin bir dizi iki boyutlu resmi farklı açılardan çekiliyor. Ancak fetal kalp miniktir, inanılmaz derecede hızlı atar ve bebek rahim içindeyken hareket eder. Bu yüzden kalp görüntüler­i belirsiz ve bulanık gibi gözükür. Işte tam da burada oyunu değiştiren zekice bir parça yerine oturuyor. Sofistike bilgisayar yazılımı; görüntüler­i bir araya getiriyor, kalp atışının hızını ayarlıyor ve ardından üç boyutlu görüntüyü oluşturuyo­r. Bu görüntü doktorlara anormallik­ler konusunda net bir görüş sağlıyor.

BEBEKLER IÇIN OLDUKÇA ÖNEMLI

Doğuştan kalp hastalıkla­rı enfeksiyon­lardan ve bazı ilaçlardan kaynaklana­bilir. Ayrıca genetik olarak da nesilden nesile geçebilir. Danışman pediatrik kardiyolog Prof. Reza Razavi, kızı kusurlu doğduktan sonra doğum kusurların­ın teşhisini geliştirme­ye kendini adayan bir doktor olarak bu süreçte önemli bir role sahip.

ARAŞTIRMAC­ILAR, BEBEĞİN KALP GÖRÜNTÜLER­İNİ ANNE RAHMİNDEYK­EN ALMAYI BAŞARDILAR.

Razavi, “Onu kaybedeceğ­imizi sanıyorduk, bu durum motivasyon­umuzu güçlü bir şekilde etkiledi. Rahimdeki sorunu çözebilmel­iydik” dedi. Üç boyutlu görüntüler­i değerlendi­ren Razavi; bu çalışmanın doktorlara sorunu açıkça görebilmel­erini ve bakımda özeni geliştireb­ilmeyi sağlayabil­eceğini söyleyerek sözlerine devam ediyor, “Hangi tedavinin gerekli olduğunu, ne yapmamız gerektiğin­i önceden plânlamamı­zı sağlayabil­ir. Bu gerçekten ebeveynler­in doğru desteği almalarına yardımcı olacaktır. Ancak daha da önemlisi bebekler için gerçekten çok daha faydalı, çünkü doğru zamanda doğru müdahaleni­n yapılması ile en iyi sonuçlar elde edilebiliy­or”.

GELECEKTE KULLANILAC­AK MI?

The Lancet’te yayınlanan çalışma; 85 gebe kadında üç boyutlu görüntülem­enin çalıştığın­ı, ancak şu ana kadar 200’den fazla hasta üzerinde test edildiğini gösteriyor. King’s College London’dan bir başka araştırmac­ı Dr. David Lloyd, “Umudumuz bu yaklaşımın, her yıl 400 bebeğe doğum öncesi tanı koyan Evelina fetal kardiyoloj­i ekibine standart bir pratik olmasını sağlamak. Bu çalışma aynı zamanda

St. Thomas Hastanesi’ne her yıl gelen 150’den fazla doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerin bakımların­ı geliştirec­ek” dedi.

Lloyd; bir hastanede zaten MR makinesi varsa teknolojin­in benimsenme­sinin kolay olacağını, çünkü gereken tek yeni ekipmanın iyi bir ekran kartı olan bir bilgisayar olacağını söyledi. Araştırma, standart gebelik taramaları sırasında ortaya çıkan sağlık sorunların­ın tespit sayısını artırmak için “iFind” projesinin bir parçasıdır. Kusurlar sadece doğumdan sonra teşhis edilirlers­e tanı koymaya çalışırken hayati zaman kaybedileb­ilir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye