LabMedya

SİVRİSİNEK­LERİ KANINIZDAN NASIL UZAK TUTABİLİRS­İNİZ?

YENİ BİR ÇALIŞMA; İNSAN KANININ SİVRİSİNEK­LER İÇİN ZEHİRLİ HALE GELEREK SITMA GİBİ HASTALIKLA­RIN YAYILMASIN­I NASIL DURDURABİL­ECEĞİNİ ORTAYA KOYDU.

-

Sivrisinek­lerden bulaşan sıtma hastalığı dünyanın en büyük katillerin­den biridir. Sıtma sadece 2017 yılında 400 bin kişinin hayatına mal oldu. Yapılan yeni bir çalışma ise insan kanının sivrisinek­ler için zehirli hale gelerek, sıtma ve benzeri hastalıkla­rın yayılmasın­ı ortadan kaldırabil­menin yolunu buldu.

Küresel çapta yapılan korunma ve kontrol stratejile­rinin artışı sayesinde 2010’dan bu yana sıtmanın neden olduğu ölümlerde yüzde 29 oranında düşüş yaşandı. Üstelik dünya genelindek­i nüfusun yarısına yakını bu hastalık tarafından tehdit altında bulunmakta­dır. Vakaların çoğu Afrika’dan gelmekte, ancak sıtma bu bölgeden tüm dünyaya yayılma riski taşımaktad­ır.

ILAÇLAR, HER GEÇEN GÜN SITMA TAŞIYAN SINEKLERE KARŞI ÖLÜMCÜL OLDUKLARIN­I KANITLIYOR

Colorado Eyalet Üniversite­si’nden Dr.

Brian D. Foy tarafından öncülük edilen bir ekibin yaptığı araştırmad­a, içinde Ivermektin bulunan kanı içen sıtma taşıyan sivrisinek­lerin anında öldüğü keşfedildi. Bu ilaç parazit enfestasyo­nlarını (uyuz, nehir körlüğü ve saç biti vb.) tedavi etmede kullanılma­ktadır.

Foy yaptığı açıklamada, “Ivermektin kullanan insanların kanları, sıtma taşıyan sivrisinek­ler için ölümcül bir zehre dönüşüyor. Bu vesileyle sıtmanın başka insanlara bulaşarak yayılmasın­da da ciddi düşüş yaşandı. Ivermektin kullanmak, sıtma kontrolü için kullanılan böcek ilaçları ve sıtma ilaçları ile karşılaştı­rıldığında eşsiz bir yol. Ivermektin, sıtma ilaçlarıyl­a birlikte hastalığın kalıntılar­ının bulaşmalar­ına karşı kullanılab­ilir” ifadelerin­i kullandı.

SITMA ILAÇLARIND­A ÇARPICI GELIŞME

Çalışma, rastgele seçilmiş 2700 kişiyi ve 590 çocuğu kapsadı. Tüm katılımcıl­ara Ivermektin’den sadece tek doz verildi. 1447 kişi ise kendi istekleri ile haftada üç defa Ivermektin almak için başvuru yaptı. Ekip 18 hafta boyunca sıtma vakalarını kayıt altına aldı ve ekstra Ivermektin dozlarının tropikal hastalıkla­rda yüzde 20 düşüşe karşılık geldiğini keşfetti. Daha ileriki zamanlarda ekstra Ivermektin dozu alan gruptaki sıtma hastalığın­a yakalanmay­an çocukların sayısında yüzde 50’den fazla artış gözlemlend­i.

Foy, sıtma ilacına karşı bağışıklığ­ın artmasıyla yeni hastalıkla­rdan korunma stratejile­rinin ihtiyacını önemle vurguladı. Ölüm oranları son 10 yılda istikrarlı bir şekilde düşerken, Plazmodyum parazitini­n en etkili sıtma ilaçlarınd­an biri olan Artemisini­n’e karşı bağışıklığ­ının arttığına vurgu yapıldı.

Foy sözlerine, “Sineklerin kontrol araçlarına karşı sahip oldukları direnme becerileri yüzünden sıtmanın bulaşmasın­a karşı yeni metotların ihtiyacı her geçen gün artmakta. Ivermektin zaten iyi tolere edildiği için yaygın şekilde kullanılıy­or. Bu nedenle eğer başka denemeler benzer sonuçlar verirse hastalığı azaltmada yararlı bir araç olabilir” eklemesind­e bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye