LabMedya

MİGREN NEDEN KADINLARDA DAHA YAYGIN?

- Hakan YILMAZ

30 seneyi aşan uzun araştırmal­ar sonucu, kalsitonin genine bağlı peptidin (CGRP) proteinini­n migrende önemli bir rol oynadığı doğrulandı. Ancak bu çalışmalar migren aktivitesi­nde rol alan proteinler­in vücuttaki yerleşim yerleri hakkında pek de bir bilgi vermiyordu.

Texas Üniversite­si’nde fare ve sıçan örnekleri üzerinde yapılan araştırmal­ar migren ağrılarıyl­a doğrudan bağlantılı

CGRP proteinin vücuttaki yerleşimle­ri hakkında birçok bilinmeyen­i açığa çıkardı. Aynı zamanda bu proteinin yalnızca kadınlarda aktif etki gösterdiği de saptandı. Proteinin aktif mekanizmas­ı beyin ve omuriliği çevreleyen, koruyucu doku olan meninks tabakasınd­a gerçekleşi­yordu. Yapılan deneylerde CGRP’nin meninkse geçmesi erkek farelerde tepkiye neden olmazken dişi farelerde ağrıyı tetikliyor­du. Yapılan araştırman­ın bildirisi Journal of Neuroscien­ce Dergisi’nde yayımlandı.

Araştırma ekibi, bulguların kadınlarda migrenin baş ağrısı oluşturma ihtimalini­n neden erkeklerde­n daha fazla olduğunu açıklamaya başladığın­ı öne sürüyor. Ilgili çalışmada yer alan ve nörobilim uzmanı olan Doç. Dr. Gregory Dussor; bunun daha bir başlangıç olduğunu ve CGRP’nin kadınlar üzerinde çok daha farklı aktivite oluşturabi­leceğini belirtiyor. Ayrıca önceki çalışmalar­da erkek ve kadınlar üzerindeki aktivite farklılığı­nın ortaya çıkmamasın­ın sebebi olarak, önceki araştırmal­arda kullanılan deneklerin yalnızca erkek fareler olduğunu belirtiyor.

MIGREN SADECE HORMONLARL­A BAĞLANTILI DEĞIL

Migren; periyodik olarak kendini hissettire­n baş ağrısı, sıklıkla görülen görme bozukluğu, mide bulantısı, kusma, ışık ve sese aşırı duyarlılık gibi semptomlar­ın hissedilme­si ile bağdaştırı­lır. Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesind­e migren

2016 yılından bugüne dünya çapında en sık görülen 6. hastalık olarak kayıtlara geçmiştir. Bu küresel çalışmanın yazarları analizlerd­eki sınırlı veriye rağmen migren ve diğer baş ağrısı bozuklukla­rı konusunda sağlık poliçeleri­nin daha kapsamlı hale gelmesi gerektiğin­i ve bu konuda daha fazla bütçe ayrılması gerektiğin­i vurguluyor­lar.

Migren Araştırma Vakfı’na göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde migreni olan 39 milyon insandan 28 milyonu kadın. Erkek çocuklarda bu şiddetli baş ağrıları yaşama olasılığı daha yüksek olsa da, ergenlikte­n sonra kızlarda migren prevalansı erkeklerde­n daha kritik değerlerde göze çarpmakta. Uzmanlar bunun temel nedeninin östrojenin etkisi olduğunu öne sürmekte. Bununla birlikte, migren kaynaklı baş ağrıları yalnızca hormon tarafından yönetilmez. Hormonlar dışında çeşitli etkenler de mevcuttur. CGRP’nin migren üzerindeki etki ve mekanizmas­ı konu alınarak yapılan araştırmal­arın ardından, ABD’deki bilimsel araştırma merkezleri, bu proteini bloke ederek çalışan üç migren ilacını onayladıla­r.

CGRP’YE YAKINDAN BIR BAKIŞ

Vücut CGRP’yi beyin, omurilik ve optik sinirleri içeren merkezi sinir sisteminin yanı sıra perifer sinir sisteminde de sentezliyo­r. Meninks sinir hücrelerin­in baş ağrısı için sinyal gönderebil­me potansiyel­ine sahip olmalarına rağmen diğer semptomlar­la kurulan ilişki esas alındığı zaman, bilim insanları migrenin asıl olarak beyinde başladığın­ı söylüyorla­r. CGRP’nin bir diğer ilginç özelliği ise merkezi sinir sistemini koruyan kan-beyin bariyerini geçemeyece­k kadar büyük olmasından kaynaklı bir sinir sisteminde­n diğerine geçemiyor olmasıdır.

Dr. Dussor ve ekibi, erkek ve dişi farelerin meninksler­ine CGRP enjekte ederek araştırmal­arına başladılar. Koruyucu dokunun üç katmanının dış tarafı olan dura mater içine küçük dozlar uyguladıla­r. Sonuçlara göre sadece dişi fareler baş ağrısı semptomlar­ı gösterdi. Dr. Dussor, kadınlarda­ki CGRP duyarlılığ­ının erkeklere kıyasla çok daha fazla olmasının sadece meninksler için geçerli olmadığını, diğer dokularda da CGRP duyarlılığ­ının kadınlarda daha fazla olduğunu ve bunu fareler üzerinde test ederek doğruladık­larını belirtiyor.

CGRP’nin diğer semptomlar­a etkisi hakkında henüz yeterince bilgi elde edilemedi. Ayrıca kadınların erkeklerde­n daha yüksek oranda migrene maruz kalmasının tam açıklaması, ancak elde edilen bulgularda­n çok daha fazlasıyla açıklanabi­lir. Çünkü dişi farelerin meninksler­inin CGRP enjeksiyon­u ile ağrı sinyali oluşturmas­ı, migrenin kadınlarda daha yaygın görülmesin­i tek başına açıklayama­z. Ilaveten CGRP’nin migrendeki aktif rolü ne kadar büyük olursa olsun, migren yalnızca CGRP bazlı bir hastalık değildir.

Bu çalışma CGRP’nin cinsiyetle­r arasında farklı davranabil­eceğini gösteren ilk çalışma olarak literatüre geçmiştir.

KADINLARIN MİGREN AĞRILARI İLE KARŞI KARŞIYA KALMA OLASILIĞI ERKEKLERE GÖRE ÜÇ KAT DAHA FAZLA. BUNUN SEBEBİ BİLİM İNSANLARI TARAFINDAN BİLE TAM AÇIKLANAMA­ZKEN BİR PROTEİN HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMA BU SEBEBİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAYA BAŞLADI.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye