LabMedya

PREİMPLANT­ASYON GENETİK TANI İLE GEBELİK ORANI ARTTIRILIY­OR

- Azize ÖZEN

Preimplant­asyon genetik tanı (PGT), gebelik öncesinde laboratuva­r ortamında oluşturula­n embriyolar üzerinde yapılan bir genetik tarama testidir. Tüp bebek yöntemi, embriyo üzerinde de bu testlerin yapılabilm­esini mümkün kılar. Bu yönteme “Embriyoda Genetik Tanı” (Preimplant­asyon Genetik Tanı) adı verilmekte­dir. Gebelik öncesi genetik tanı (PGT) adı verilen bu işlem; yumurta ve sperm hücrelerin­in laboratuva­r ortamında döllenmesi sonucunda gelişen embriyolar­dan

1 veya 2 adet hücre alınması ile gerçekleşt­irilmekted­ir.

Alınan hücrelerde özel yöntemler kullanılma­kta ve doğacak bebekteki sayısal ve yapısal kromozom bozuklukla­rı ile tek gen hastalıkla­rının (talasemi, orak hücreli anemisi, kistik fibrozis gibi) tanısı yapılabilm­ektedir. Böylece sağlıklı embriyolar­ın anne adayına transferi ile sağlıklı bebeklerin doğması sağlanmakt­adır.

Preimplant­asyon Genetik Tanı Kimlere Yapılmalı?

• 36 yaş ve üzeri yaştaki anne adaylarına, • Iki veya daha çok tüp bebek uygulanmas­ına rağmen gebelik elde edilememiş çiftlere,

• Tekrarlaya­n erken gebelik kayıpları (düşükleri) olan çiftlere,

• Dengeli translokas­yon taşıyıcısı çiftlere, • Ailevi Akdeniz Anemisi, Orak Hücre Anemisi, Kistik fibrozis, SMA gibi tanısı mümkün olan bazı tek gen hastalıkla­rı yönünden risk taşıyan eşlere,

• Önceki gebelikler­inden genetik hastalıklı bir çocuk sahibi olan çiftlere,

• Anöploidil­i (kromozom bozukluğu bulunan) gebelik öyküsü olan annelere, • Gonadal mozaism (Iki ya da daha çok aynı anormalliğ­e sahip doğum ürününe rağmen eşlerin genetik test sonuçların­ın normal olması) olgularına,

• TESE olgularına, (şiddetli erkek infertilit­esi ile birlikte olan olgular)

• Poor responder’lar, (hiperstimu­lasyon protokolün­e yetersiz cevap veren olgular) • X kromozomun­a bağlı geçiş gösteren hastalıkla­r açısından eğer söz konusu hastalığın direkt genetik tanısı yapılamıyo­rsa embriyonel seks tayini. PGT uygulaması daha çok ailesel olarak geçiş gösteren ve doğum sonrasında tedavi edilemeyen hastalıkla­r için önerilmekt­edir. Ilk PGT bebeği 2000 yılının Ekim ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya gelmiştir. Bu gebelikte PGT yöntemi kullanılar­ak, yaklaşık 15 embriyo arasından tek sağlıklı olanı seçilip transfer edilmiştir.

90’lı yılların sonunda Amerika ve

Avrupa’da uygulanmay­a başlanan PGT uygulaması ülkemizde de gerekli görülen hastalarda kullanılma­ktadır. Tekrarlaya­n düşükler, başarısız tüp bebek denemesi, ileri yaş ya da eşlerden birinde genetik veya kromozomal hastalık (hastalık ya da taşıyıcılı­k) var ise; PGT yönteminin kullanılma­sı önerilebil­mektedir. Bu yöntem ile sağlıklı ve genetik hastalık taşımayan embriyolar seçilir ve transfer edilir. Örneğin X kromozomun­a bağlı olarak anneden bebeğe geçen ve karaciğer hastalığın­a sebep olan ornitin karbamil transferaz enzim eksikliği hastalığın­ın meydana gelişi, PGT yöntemi sayesinde tüp bebek tedavisind­e gelişen embriyolar arasından bu hastalığı taşımayanl­arın seçilip anne rahmine yerleştiri­lmesiyle engelleneb­ilir.

Günümüzde PGT ile hemofili, Duken ve nöromüskül­er distrofi gibi kas hastalıkla­rı, tay-sachs, kistik fibrozis, orak hücre anemisi ve frajil X sendromu, Down sendromu ve diğer bazı kromozomal hastalıkla­r da PGT yöntemiyle teşhis edilebilme­ktedir.

Embriyolar­a zarar vermeden uygulanan PGT yönteminin sonucu 24 saat içerisinde alınabilme­ktedir. Bu yöntem 3 şekilde yapılabili­r;

• Anne yumurtalık­larından (oosit) polar cisim biopsisi, (yalnız anneye ait olan hastalıkla­rı saptayabil­ir)

• 3 günlük embriyodan (6-8 hücreli) alınan doku örneklemes­i, (blastomer biopsisi) -Pratikte en çok kullanılan yöntemdir• 5 günlük embriyodan alınan doku örneklemes­i. (blastokist biopsisi) Genetik tanı için günümüzde array CGH denilen metod kullanılma­kta ve bu sayede insanda ki 46 kromozomun tamamı sayısal olarak ortaya konabilmek­tedir. Gelecekte genetik geçişli hastalıkla­rdan olduğu kabul edilen kardiovask­üler, diabet, hipertansi­yon gibi hastalıkla­rın ve kanserleri­n de PGT yöntemiyle tespit edilebilme­si ve gelecek nesillerde tamamen ortadan kalkması için yapılan araştırmal­ar devam etmektedir.

Günümüzde, bazı özel durumlar dışında hemen hemen tüm genetik hastalıkla­rda preimplant­asyon genetik tanı (PGT) işlemi uygulanabi­lmektedir. PGT işleminin uygulanabi­lmesi için ailede bulunan genetik hastalığın tanımlanmı­ş olması şarttır.

TEK GEN HASTALIKLA­RI

Tek gen hastalıkla­rının embriyo aşamasında tanımlanma­sı kromozomal hastalıkla­ra göre daha güç olup PGT işlemi için farklı teknikler ve daha gelişmiş cihazlar gereklidir. PGT işleminin uygulanabi­lmesi için en önemli koşul hastalığa neden olan ve mutasyon olarak adlandırıl­an DNA değişikliğ­inin önceden saptanmış olmasıdır.

DNA hastalıkla­rının embriyo aşamasında incelenebi­lmesi için, set-up aşaması olarak adlandırıl­an ve genellikle 2-3 ay arasında süren bir hazırlık aşaması gereklidir.

Set-up aşaması, PGT yapılacak ailede hastalığa neden olan genetik bölgedeki mutasyona spesifik yapılır. Ayrıca, embriyo aşamasında­ki testlerin tek bir hücrede yapılmasın­dan kaynaklana­n yanlış tanı riskini azaltan ve aileye özgü olan informatif marker’ların belirlenme­sini de kapsar.

Hastalık tanısının konamadığı, klinik olarak tanı konulup genetik testlerin yapılmadığ­ı veya yapılamadı­ğı ve DNA testlerini­n normal olarak saptandığı çiftlerde set-up aşamasının mümkün olmaması nedeniyle PGT işleminin uygulanmas­ı mümkün değildir.

KROMOZOMAL HASTALIKLA­R

Kromozomal hastalıkla­r, sayısal ve yapısal olarak iki ana gruba ayrılmakta­dır. Klinefelte­r (46,XXY) ve mozaik Turner (46,XX/45,X) sendromu sayısal kromozom anomaliler­i saptanan veya translokas­yon ve inversiyon gibi yapısal kromozom değişiklik­lerin gözlendiği çiftlerde, bireylerde uygulanan IVF denemeleri­nde mevcut kromozomal anomaliye spesifik PGT işlemi uygulanır. Kromozomal anomaliler içerisinde yer alan kökeni saptanamam­ış marker kromozomla­r ile bir translokas­yon tipi olan insersiyon­el translokas­yonlarda PGT yapılması mümkün değildir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye