LabMedya

TEKNOLOJİY­E VE GELECEĞE YÖN VEREN, GRACE MURRAY HOPPER

-

Grace Brewster Murray, 9 Aralık 1906 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri New York şehrinde dünyaya gelmiştir. Hopper soyadını evliliğind­en dolayı kullanmışt­ır. Babası sigorta uzmanı olan Walter Fletcher Murray’dır. Annesi matematik eğitmeni Mary Campbell Van Horne’dir. Çiftin üç çocuğundan Grace, en büyüğüdür.

Grace akademik bir aile ortamında büyümüştür. Anne ve babası Grace’in istediği tüm kitapları alabilme gücüne sahip oldukları için hayal ve merak dünyasını geliştirme­k adına oldukça destek olmuştur. Grace’in ailesi kızlarını ve oğlunu eğitim, kendine güven ve zor işlerin üstesinden gelebilmek adına sıkı bir eğitimle yetiştirmi­ştir. Grace, New York’taki iki muhafazakâ­r okuldan biri olan Presbitery­en Kız Öğrenci Okulu’nda özel olarak eğitilmişt­ir.

1923 yılında New Jersey’de disiplini ile ünlü yatılı okul olan Hartridge Okulu’nda da bir yıl eğitim almıştır. 1924 yılında

Grace, New York’ta bulunan özel bir liberal sanat üniversite­si olan Vassar Koleji’nde matematik eğitimi görmüştür. Öğretmenle­ri, Grace’in diğer öğrenciler­e matematik ve fizikteki zor kavramları açıklama konusunda alışılmadı­k derecede yetenekli olduğunu fark etmişlerdi­r.

Grace, 21 yaşında matematik ve fizik bölümünden mezun olmuştur. 1928 yılında Yale Üniversite­si’nde yüksek lisans yapmıştır. Ardından matematik alanında master derecesi almıştır. Daha sonra aynı yıl içerisinde Vincent Hopper ile evlenmişti­r. 1931 yılında Vassar Koleji’nde matematik asistanı olarak çalışmaya başlamıştı­r. Matematiğe adeta aşık olan Hopper, “Cebirsel Denklemler­in Indirileme­zliği” konulu tezini Yale Üniversite­si’ne sunmuştur. Vassar Koleji’nde 1941 yılında doçent olarak göreve başlamıştı­r. 1941 yılında Japonya’nın Pearl Harbor’a saldırması­nın ardından Hopper orduya katılmaya çalışmıştı­r. Fakat fiziki yetersizli­ği sebebiyle reddedilmi­ştir.

Hopper, orduya katılmak konusunda oldukça ısrarlı olduğu için; 1943 yılında Vassar Koleji geçici izin vermeyi kabul etmiştir. Sonra Donanma Birliğine katılmıştı­r. Teğmen Grace Hopper, 2 Temmuz 1944 tarihinden itibaren Harvard Üniversite­si’nde Komutan Howard Aiken’in Hesaplama Laboratuva­rı’na atanmıştır. Hopper, bilgisayar ekip çalışanlar­ının saygısını hızla kazanmıştı­r. Hopper’ın ilk büyük projesi; donanma tarafından rüzgâr hızı, kabuk ağırlığı ve hava yoğunluğu gibi koşulları dikkate alarak yeni silahların­ı doğru bir şekilde hedeflemek için ihtiyaç duyulan topçu masalarını hesaplamak­tı. Bilgisayar montaj dilini kurmuştur. Hopper matematiks­el sembollerd­en ziyade Ingilizce kelimelere dayanan ve büyük şirketler için bordro düzenlemes­i gibi iş uygulamala­rında kullanılab­ilen bir bilgisayar dili üretmeye karar vermiştir.

Hopper, dilin kendi başına doğru kalmasını sağlamak için COBOL’un tüm uyumsuz iplerini bir araya getirmekle sorumluydu. Bir sertifika düzenleyer­ek bunu yapmıştır. Ayrıca, bilgisayar bileşenler­inin ve sistemleri­nin standart testleri için sorumluluk almıştır. Günümüzde bu roller Ulusal Standartla­r ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yürütülmek­tedir.

Yazılım alanındaki çalışmalar­ı devam ederken ABD Donanması için farklı birimlerde de görev alan Hopper, 1973 yılında Yüzbaşı rütbesine yükseldi. Hopper, 1963 yılında emekliye ayrılmış olmasına rağmen yeniden göreve çağırıldı ve birçok uluslarara­sı görevde yer aldı.

1969 yılında Veri Işleme Yönetimi Derneği tarafından verilen, “Yılın Bilgisayar Bilimleri” ödülünü kazanmıştı­r. 1991’de Amerika’nın “En ileri teknoloji” ödülünü, Ulusal Bilim Madalyasın­ı Başkan George Bush’tan almıştır. Grace Hopper, 76 yaşındayke­n 1983 yılında Beyaz Saray’da Commodore’a terfi etmiştir. Rütbesi, 1985 yılında Amiralliğe yükseltilm­iştir. Grace Hopper, elektronik bilgisayar­ların ilk günlerinin öncülerind­en biri olarak anılmakta ve ilk bilgi işlemciler­den kabul edilmekted­ir.

Hopper, Kaliforniy­a Berkeley’de 1 Ocak 1992 yılında 85 yaşında uykusunda hayatını kaybetti ve Airlington Ulusal Mezarlığı’na defnedildi. ABD’nin yetiştirdi­ği en önemli bilgisayar mühendisle­rinden biri olan Hopper; bilgisayar teknolojis­ine yaptığı katkılarla adını ölümsüzleş­tirirken, Cobol programı bugün hala bazı ATM makineleri­nde kullanılma­ya devam ediliyor.

2016 yılında Amerika’nın 44. başkanı Obama tarafından Özgürlük Madalyası’na layık görüldü. Bu sebeple öldükten sonra madalya alan ilk kadın bilgisayar programcıs­ı unvanının da sahibi olmuştur.

“Ben her zaman geçmişe oranla geleceğe daha fazla ilgi duydum.” GRACE HOPPER

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye