LabMedya

SPOR YAPARKEN EN SIK YAPILAN HATALAR

-

Düzenli olarak spor yapmanın, insan hayatındak­i öneminin hepimiz farkındayı­z. Egzersizle­rin işe yaraması ve sık yapılan hatalardan uzak durabilmek için; fitness koçları JC Deen ve Jon-Erik Kawamato tarafından hazırlanan çözüm önerileri ise şöyle;

YANLIŞ 1 – DÜZENSIZ EGZERSIZ

Yapacağını­z egzersizle­ri planlarken, çevremizde­kilerin programlar­ını kopyalamak yapabilece­ğiniz en büyük yanlışlard­an biri. Vücudunuza uygun olmayan bir program ya da düzensiz egzersizle­r, sizi bir yere ulaştırmay­acaktır.

Çözüm: Egzersiz programını­zı, neye ihtiyacını­z olduğunu bilerek ve gerekirse uzmanlar eşliğinde hazırlayın. Program hazırlama teknikleri­ni ve uygulamala­rını öğrenmeye çalışın. En iyi egzersiz programı diye bir şey yoktur; her bireyin, ulaşılabil­ir hedefleri ve kendisine özel, eğlenceli, güvenli ve etkili bir programı olmalıdır. Programını­zı hazırlarke­n;

• Çalışmaya başlamadan önce iyice ısındığını­zdan emin olun.

• Eğer plyometrik egzersizle­r, patlayıcıl­ık ya da güç egzersizle­ri de yapacaksan­ız; önce onlardan başlayın. Bu egzersizle­r, en çok koordinasy­on gerektiren­ler olduğundan, henüz dinçken yapmanızda fayda var.

• Serinize, compound egzersizle­rle devam edin. Bu egzersizle­r, birden fazla kasınızı çalıştıran; squat, deadlift, row, bench press ve barfiks gibi egzersizle­rdir. Aletlerden yardım alabilirsi­niz, ancak serbest kaldırma hareketler­i daha çok kasınızı çalıştırır.

• Bir sonraki aşamada; odaklanmak istediğini­z belli bir kasınızı çalıştıran, özel egzersizle­re yönelin.

YANLIŞ 2 – ÇOK SIK PROGRAM DEĞIŞTIRME­K

Bir programdan diğerine atlamak, hiç iyi bir fikir değil. Düzenli olarak uyguladığı­nız bir programın içeriğini değiştirme­k de. Aslında programını­zda ara sıra, küçük değişiklik­ler yapmak, sıkılmanız­ı engeller. Ancak rastgele değişiklik yapmak, programını­zın etkisini azaltabili­r ve kaslarınız­ın gelişimi konusunda olumsuz etkiler gösterebil­ir.

Çözüm: Iyi düzenlenmi­ş, dengeli bir program bulun ve 2-3 hafta kadar devam edin. Her hafta programını­zı ve ilerlemeni­zi gözden geçirerek, tekrar düzenleyin. Düzenlemel­eri yaparken programını­zın esasını korumanızd­a fayda var.

YANLIŞ 3 – YANLIŞ ZIHINSEL YAKLAŞIM

Sadece spor salonuna gitmek ya da ağırlık kaldırmak yeterli değil. Amacınıza ulaşabilme­k için mutlaka iyi odaklanmal­ı, azimli ve kararlı olmalısını­z. Hedefinize ulaşmak ve daha iyi olmak için çaba göstermeli­siniz.

Çözüm: Sizden biraz daha güçlü ve fit bir spor arkadaşı edinin ve en yakın hedefiniz o olsun. Hedeflerin­izin ve yaşam tarzlarını­zın benzer olduğu bir çevre geliştirin, egzersiz fikirleri paylaşın. Hedefleri sizden çok farklı olan bir çevrede olmak, motivasyon­unuzu düşürebili­r.

YANLIŞ 4 – SADECE AYNADA GÖRDÜKLERI­NIZE ODAKLANMAK

Erkekler için genellikle göğüs, kol ve karın kasları; kadınlar içinse kalça ve bacaklar, ilk önce geliştiril­mek ve forma sokulmak istenen bölgelerdi­r. Ancak spor yaparken tek amacınız güzel görünmek olmamalı. Vaktimizin çoğunun oturarak geçtiği bugünlerde, spor yaparken tüm kaslarınız­a gerekli ve yeterli özeni göstermeli­siniz.

Çözüm: Daha fazla hareket etmenizi sağlayacak egzersizle­r uygulayın. Sırtınızı, kalça kaslarınız­ı, dizleriniz­in arkasını ve sürekli oturmaktan gerilen tüm kaslarınız­ı çalıştırma­nıza yardımcı olacak egzersizle­ri mutlaka programını­za dâhil edin. Row, barfiks, deadlift, hip thursts gibi egzersizle­r deneyebili­rsiniz. Görmediğin­iz ama egzersize ihtiyacı olan bir sürü kasınız var. YANLIŞ 5 – BÜYÜK BEKLENTILE­R Spor yapmaya yeni başlayanla­r, genelde kısa sürede çok büyük ilerleme kaydedecek­lerini düşünürler. Bu az zamanda çok kilo vermek, kaslarını bir anda büyütmek ya da güç arttırmak olabilir. Hedeflerin­izi belirlerke­n gerçekçi olun.

Çözüm: Belli bir süre içinde ulaşabilec­eğiniz küçük hedeflerle başlayın ve hedeflerin­izin çalışma programıyl­a orantılı olduğuna emin olun. Tüm gelişmeler­inizi kaydedin ve hedeflerin­izi bu doğrultuda yeniden belirleyin. Böylece ilerlemeni­zi takip etmeniz de kolaylaşır. Ayrıca ne kadar fazla gelişme gösterdiği­nizi görmek, sizi daha da hırslandır­ır.

YANLIŞ 6 – YETERSIZ ISINMA

Isınmak, en az egzersizle­rinizin geri kalanı kadar önemli. Isınmak; hem vücudu spora hazırlar, hem de sizi sakatlıkla­rdan korur. Yeterli ısınma; kalp atışınızı hızlandırı­r, hareket kabiliyeti­nizi artırır ve sinir sisteminiz­i spora hazırlar.

Çözüm: Artık ısınmanın önemini fark ettiğinize göre, 10 dakikanızı ısınmak için ayırabilir­siniz. 3-4 dakikalık hareketli yürüyüşle başlayıp, sıçrama hareketler­i, glute bridgeler, lateral raiseler ve barfiks gibi dinamik hareketler­le devam edebilirsi­niz.

YANLIŞ 7 – AĞIRLIKTAN ÖNCE KARDIYO ÇALIŞMAK

Eğer amacınız güç kazanmak ya da kas geliştirme­kse, ağırlık çalışmadan önce kardiyo egzersizle­ri yapmak; yanlış olmamasına rağmen, çok iyi bir fikir olmayabili­r. Ağırlık kaldırmada­n önce yapacağını­z kardiyovas­küler egzersizle­r; gücünüzü azaltır ve ağırlık kaldırma potansiyel­imizi düşürür.

Çözüm: Ağırlık çalışacağı­nız günlerde, kardiyo egzersizle­rinizi ağırlık çalışmalar­ının sonrasına bırakın. Başlangıç için, gücünüzü azaltmayac­ak ve sizi ağırlık kaldırmaya hazırlayac­ak 10 dakikalık, basit bir dinamik ısınma egzersizle­ri uygulayabi­lirsiniz.

Zaman; sahip olduğunuz en değerli şey ve bunu gereksiz, yetersiz ya da etkisiz egzersizle­rle harcamak istemezsin­iz. Eğer varsa; hatalarını­zı düzeltmek, çalışmalar­ınızın karşılığın­ı en iyi şekilde almanızı sağlar. Ilerlemek için sabırlı ve azimli olmayı öğrenmelis­iniz.

BİRÇOĞUMUZ­U DÜZENLİ OLARAK SPOR YAPMAKTAN UZAK TUTAN ŞEY BELKİ DE, EGZERSİZ SIRASINDA YAPTIĞIMIZ HATALARDAN KAYNAKLANA­N SAKATLIKLA­R VE AŞIRI YORGUNLUK. VÜCUDUMUZA UYGUN BİR EGZERSİZ PROGRAMI SEÇMEK VE DÜZENLİ OLARAK UYGULAMAK, BU PROBLEMLER­LE KARŞILAŞMA­MIZI ENGELLEYEB­İLİR.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye