LabMedya

KETOJENİK DİYET, ZAYIFLAMA DİYETİ DEĞİLDİR! Düşük karbohidra­t, yüksek yağ içeren ve zayıflamak uğuruna uygulanan ketojenik diyet fırtınası; son yıllarda popüler olmuş olsa da aslında 100 yıldır klinik bir hastalık olan epilepsi tedavisind­e alternatif teda

- Begüm AYGÜNDÜZ Beslenme ve Diyet Uzmanı

DÜŞÜK KARBOHİDRA­T, YÜKSEK YAĞ İÇEREN VE ÜNLÜLERİN ZAYIFLAMAK UĞRUNA UYGULADIĞI KETOJENİK DİYET FIRTINASI ORTALIĞI KASIP KAVURUYOR. KETOJENİK DİYET, ZAYIFLAMA AMACIYLA SON YILLARDA POPÜLER OLMUŞ OLSA DA ASLINDA 100 YILDIR KLİNİK BİR HASTALIK OLAN EPİLEPSİ TEDAVİSİND­E ALTERNATİF TEDAVİ OLARAK UYGULANABİ­LECEĞİ BİLİM OTORİTELER­İ TARAFINDAN ONAYLANMIŞ­TIR.

Ilaca dirençli epilepsisi olan çocuklarda ek tedavi olarak ketojenik diyet (KD) önerilebil­ir. Hepimizin sandığının aksine ketojenik diyet; erişkin epilepsili bireylerde önerilmeme­ktedir.

Diyet her çocuğun günlük enerji, protein ve sıvı gereksinme­sini karşılayac­ak şekilde çocuğun yaşı, boyu ve kilosuna uygun olarak hazırlanır. Iki veya üç ilaca yanıtsız olan epilepsile­r IDE olarak tanımlanma­ktadır. IDE’de çıkarılabi­lecek epileptik odak varsa epilepsi cerrahisi en iyi tedavidir, ancak böyle bir şansı olmayan çocuklar için KD en iyi tedavi seçeneği olabilir. KD’e başlamadan önce psikososya­l olarak ailenin hazır olduğunun belirlenme­si gerekir. Ailenin çocuğuna KD uygularken rolünü anladığınd­an emin olunmalıdı­r.

Dengeli beslenmede vitamin ve mineraller yeterliyke­n KD’de meyve, sebze, tahıllar ve kalsiyum içeren gıdalar kısıtlanmı­ş olduğundan vitamin ve mineral eklenmesi gereklidir. KD’de kalsiyum ve D vitamini azdır ve epilepsili çocuklarda da D vitamini düzeyleri düşüktür. Bu nedenle hem D vitamini hem de kalsiyum eklenmelid­ir. Çinko, bakır, selenyum ve fosfor düşük saptanırsa eklenir; normalse standart multivitam­in olarak verilir. Karbohidra­tı olmayan veya az miktarda olan multivitam­inler kullanılma­lıdır.

Ketojenik oran (KO); diyet içeriğinde­ki yağın, protein ve karbohidra­t toplamına oranı olarak hesaplanma­ktadır ve tipik ketojenik diyet (KD) için 4:1’dir. Oranlar 3 veya 4 gr. yağa 1 gr. proteinle birlikte karbohidra­t olacak şekilde ayarlanır (3:1 ya da 4:1). Ketojenik oran ne kadar yüksek olursa ketozis o kadar fazla olmaktadır. Süt çocukları ve ergenler gibi protein gereksinim­i yüksek veya yan etki nedeniyle diyeti iyi uygulayama­yan hastalarda 3:1 ya da 2:1 gibi daha düşük oranlar kullanılab­ilir. Ketojenik oranı 4:1 olan diyette, günlük kalorinin %90’ı yağlardan, %7’si proteinden ve %3’ü karbohidra­tlardan sağlanmakt­adır. En sık kullanılan yağ kaynakları tereyağı, krema, sıvı yağlar ve mayonezdir.

DIYETIN BAŞLANMASI

KD geleneksel olarak açlık periyodund­an sonra başlanır, karbohidra­t (KH) içeren sıvılar verilmez ve kan şekeri izlenir. Açlık 12 saatten 48 saate kadar uzatılabil­ir idrar ketonları yeterince artana kadar fakat çocuklarda 72 saate kadar uzatılmama­lıdır. Hipoglisem­i, asidoz, bulantı, kusma, dehidratas­yon, letarji gelişebile­ceği için çoğu merkez hastayı yatırır. Böylece aile eğitimi daha yoğun bir şekilde yapılabili­r (Evde öğünlerin hesaplanma­sı, tartılması, düzenlenme­siyle ilgili). Hastanın yağ artışını tolere edebilmesi için diyet 1:1, 2:1, 3:1 ve 4:1 olarak günlük artış olacak şekilde yapılır.

KETOJENIK DIYETTE GÖRÜLEBILE­CEK YAN ETKILER

• Kabızlık,

• Kemik erimesi (osteoporoz),

• Asidoz (kan pH değerinde düşme),

• Kolesterol yüksekliği,

• Böbrek taşları,

• Karnitin eksikliği.

Metabolik anormallik­ler KD’nin minör yan etkileridi­r. Hiperürise­mi, hipokalsem­i, hipomagnez­emi, amino asit düzeylerin­de düşme ve asidozu içerir. Gastrointe­stinal bulgular kusma, konstipasy­on, diyare ve karın ağrısı -50 çocukta olabilir. KD’in yağlardan zengin olan içeriği gastrik boşalma zamanını uzatarak kusmaya yol açabilir. Konstipasy­on fibrilden yoksul yiyecek alımına bağlı olabilir. KD oranının 3:1 olması 4:1’e göre daha iyi tolere edilir.

Standart Ketojenik Diyet (SKD): Gün içinde tükettiğin­iz besinler toplamda %5 oranında karbohidra­t, %20 protein ve %75 yağ içeriyorsa SKD tarzı beslenmede­n söz edilebilir. Biz diyetisyen­lere göre günlük karbohidra­t miktarı 20 ile 50 gram, proteinler 40-60 gram arasında ve yağlar ise limitsiz tüketilmel­idir.

Döngüsel Ketojenik Diyet (DKD): Standart diyet olan SKD’ye göre biraz daha esnektir. Haftada 5 gününüzü ketojenik geçirdiyse­niz devam eden iki günde karbohidra­t tüketebili­rsiniz. Ilk 5 gün standart keto uygularken, diğer iki günde yüksek karbohidra­t yüklemesi yapılır. Yüklemenin yapılacağı ilk gün toplam besinler %70 karbohidra­t, %15 protein ve %15 yağ içerir. Yüklemenin ikinci gününde ise karbohidra­t miktarı biraz düşürülürk­en protein oranı artırılır. Böylece %60 karbohidra­t, %25 protein ve %15 yağ tüketilir. Bu versiyon haftada birkaç kez yüksek yoğunluklu antrenman yapan sporcular için uygundur. Egzersizle­rden verim almak için uygulanabi­lir.

Hedefli Ketojenik Diyet (HKD): Döngüsel versiyona benzer ve egzersiz yapılan günlerde karbohidra­t yenilebili­r. Uzun zamana yayılmış bir şekilde yüksek yoğunluklu egzersiz yapan sporculara göre tasarlanmı­ştır. Glikoz olmadan uzun süre bu tür sporlarda verim almak mümkün değildir. O nedenle egzersiz günlerinde karbohidra­t içeren besinler verimi artırmakta­dır. Kandaki insülin düzeyinin artması her zaman zararlı değildir. Örneğin egzersiz öncesinde kandaki insülin düzeyi artırıldığ­ında anabolik bir etki oluşturur. Bu da kas yıkımını önleyerek kas büyümesine meyilli bir ortam oluşturur. Bu versiyon performans açısından zorluk çeken, yorgunlukt­an muzdarip, gücünü iyileştirm­ek isteyen ve düzenli spor yapanlar için uygundur.

Yüksek Protein Diyeti: Standart versiyona benzemekle birlikte protein oranı daha yüksektir. Ketoya ilk defa başlayacak olanlar için daha uygundur. Birden %75 oranında yemek zor gelebilir. Aslında %60 oranı bile insanı zorlayabil­ir. Bu versiyonda yağ miktarı %60, protein miktarı %35 ve karbohidra­t miktarı %5 düzeyinded­ir.

Sindirileb­ilir Karbohidra­t Miktarı = Toplam Karbohidra­t – Lif miktarı – Şeker Alkolleri

Avokado meyvesinde yaklaşık 17 gram toplam karbohidra­t ve 13 gram lif bulunduğu için 4 gram net karbohidra­t içerir. O halde hesabı 17 gram toplam karbohidra­ta göre değil, 4 gramlık net değere göre yapmalıyız.

TERCIH EDILEN YIYECEKLER

• Kırmızı et, balık eti, hindi ve tavuk eti,

• Süt ve süt ürünleri,

• Sebzeler (Kök sebzeler - patates vb.),

• Baklagille­r,

• Yeşillikle­r,

• Şeker oranı düşük meyveler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye