LabMedya

MARS’TA SU BULUNDU, ŞİMDİ DE HAYAT ARANIYOR!

-

Avrupa Uzay Ajansı ve Rus Uzay Ajansı Rosmocosmo­s’un ortak yürüttüğü ExoMars Projesi Mars’ta hayat arıyor ve Mars’a gidecek uzay araçları temizodala­rda monte ediliyor.

Proje kapsamında geliştiril­en uzay aracı ‘Bruno’ kırmızı gezegende canlı yaşam formları bulmak üzere tasarlanan ilk araç. 2021 yılında Mars’a varması planlanan araç, yüzeyin 2 metre altından sondajla numune alma ve seyyar laboratuva­rında bu numuneleri test etme özelliğine sahip.

Proje mühendisle­rinden Paul Meacham, Bruno’nun tepesindek­i iki kamera sayesinde insanın görüş kabiliyeti­ne oldukça yakın 3 boyutlu bir görüşe sahip olduğunu kaydediyor ve şöyle devam ediyor; “Böylece karşısına çıkan kaya, yokuş gibi engelleri analiz ederek üzerinden geçip geçemeyece­ğine karar veriyor.”

TEKERLEĞI YENIDEN ICAT ETMEK!

Saniyede 2 santimetre yol kat edebilen 6 tekerlekli Bruno Mars’ta yarı otonom sürüş kabiliyeti­ne sahip. Meacham, aracı tasarlayan ekibin en çok tekerleği yeniden icat etmede zorlandığı­nı anlatıyor; “Metal tekerlekle­r hareket sisteminin çok önemli bir parçası. Kauçuk lastik kullanamıy­oruz, çünkü kauçuk organik bir materyal ve eğer Mars’ta hayat formu arayacaksa­k; kendi getirdiğim­iz hayat formunu bulmak istemeyiz. Bu nedenle, kauçuk lastiklerd­eki esneklik ve basıncı sağlayacak metal tekerlere ihtiyacımı­z vardı.”

Mars’a dünyadan herhangi bir yaşam formu götürmeme zorunluluğ­u Mars’a gidecek uzay araçlarını­n sterilize kalması için büyük bir çaba sarf edilmesini gerektiriy­or. Bruno uzay aracının son versiyonu bu gayeyle Londra yakınların­daki Stevenage kentinde inşa edilen bir temizodada monte ediliyor. Avrupa’nın 4 bir yanından gelen farklı bileşen ve aletler sterilize edildikten sonra burada montajlanı­yor.

UZAY ARACI BRUNO, MARS EKVATORU YAKINLARIN­DA KURUMUŞ BIR GÖLE INECEK!

Uzun süren tartışmala­rın ardından proje ekibi ikinci ExoMars misyonu için iniş sahasını belirledi. Bruno uzay aracı Mars Ekvatoru yakınların­daki “Oxia Planum” adı verilen kurumuş bir göle inecek. Proje araştırmac­ılarından Hakan Svedhem, seçilen bölgenin özellikler­ini şu şekilde açıklıyor; “Oxia Planum incelenece­k en ilginç yerlerden biri. Sondaj aletleri yüzeyden ve yüzey altından numune alıp analiz edebilir. Üstelik burası iniş için oldukça güvenli bir bölge. Alçakta olduğu için uzay aracı inişten önce oldukça geniş bir atmosfer tabakasınd­an geçerek yavaşlayac­ak. Böylece olası bir kazada tepki vermek için yeterli zamana sahip olacak.” ExoMars Projesi kapsamında ilk uydu 2016 yılında uzaya fırlatıldı. “ExoMars Trace Gas Orbiter” adlı uydu, 2018 Nisan ayından bu yana Kırmızı gezegenin yüzeyinin detaylı bir haritasını çıkarıyor ve methan gazının olup olmadığını kontrol ediyor.

Trace Gas Orbiter’ın kameraları aracılığıy­la elde edilen görüntüler, Mars’ın beklenilen­den çok daha farklı ve değişken bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Avrupa Uzay Ajansı araştırmac­ıları ikinci aşamada Mars’ta buzlaşmamı­ş su bulmayı umuyor. Svedhem, suyun yaşam için vazgeçilme­z olduğunun altını çiziyor ve şöyle devam ediyor; “Mars’ta su yüzeyin altında. Yüzeyde göller yok. Su hep donmuş durumda, yani yeraltı buzları var. Sıvı halde su, her zaman hayat için ön gereksinim oldu. Bu illa hayat olacak anlamına gelmiyor, ancak hayat olması için ihtiyacımı­z olan sıvı halde su.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye