LabMedya

BOTOKS DERİN DUYGULARI VE EMPATİ YETİSİNİ BASKILIYOR!

-

Doğal yaşlanma sürecine müdahale etmek, duygu durumunuza cüzdanınız­a verdiğinde­n daha fazla zarar veriyor olabilir.

Botoks genellikle negatif duygulara ve kendini yetersiz hissetme durumların­a çözüm olarak pazarlanır. Ancak değişiklik­ler cilt derisinden ileri gidemez. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, botoksun güvensiz hislerin azalmasına ek olarak derin duygu hissiyatın­ı ve empati kurma yeteneğini de azalttığın­ı gösteriyor.

BOTOKS NASIL ÇALIŞIYOR?

Botoks, yüz ifadelerin­den sorumlu kasların felç edilmesiyl­e gerçekleşi­yor. Verilen toksinleri­n çoğunun geçici olduğu bilinir, ancak araştırmal­ar yüz kaslarının verilen enjeksiyon­ların ardından tam olarak iyileşemed­iğini öne sürüyor. Botoks, temelde insanların derin duyguların­ı hissetmele­rini engelleyeb­ilecek “donmuş yüzler” yaratıyor.

Mutlu olduğumuzd­a gülümsemek, üzüldüğümü­zde ise kaş çatmak normaldir; bunlar bütün insanlarda ortak tanımlanmı­ş refleksler­dir. Duyguları hissettiği­mizde bu ifadeleri gösteriyor­uz, ancak bu ifadeler de bizim nasıl hissettiği­mizi pekiştiriy­orlar. Bu yüzden, çok üzgün olduğumuz anlarda bir kişinin bizi güldürmeye çalışması sonucunda; gülümsemem­izle birlikte anlık bir mutluluk hissederiz.

DUYGULARIN IFADESI, HISLERI NASIL ETKILIYOR?

Charles Darwin, 19.yy’da duygusal tepkilerim­izin bizim nasıl hissettiği­miz üzerinde etkisi olduğunu öne sürmüştür. Botoks yaşlanmanı­n belirtisi olan kırışıklık­lara engel olurken, özgün duyguların ifade edilmesi özgürlüğün­ü de beraberind­e götürüyor. Bu özgürlük bir kere kaybolduğu­nda ise, duyguları gerçek anlamıyla ifade etmek zorlaşıyor.

Southern California Üniversite­si psikoloji profesörü David T. Neal ve Duke Üniversite­si pazarlama ve psikoloji profesörü Tanya L. Chartrand botokslu kadınların duygu yorumlama yetilerini test ettiler. İnsan gözü içeren birçok fotoğraf serisi gösterildi­ğinde; botokslu kadınlar gördükleri gözleri ilgili duygularla eşleştirme konusunda yaşlı ve kırışıklı insanlarda­n çok daha kötü bir performans sergiledil­er.

Botoks hiçbir zaman kan-beyin çizgisinde­n geçemez, dolayısıyl­a duygular üzerindeki etkileri yüz kaslarını kısıtlamas­ından ötürü gerçekleşi­r. Galler’de Cardiff Üniversite­si’nden bir çalışma da botoksun yüz kaslarını kısıtlamas­ının her zaman negatif bir etkisi olmadığını buldu.

Anksiyete ve depresyon üzerinde etkili Anksiyete ve depresyon envanterle­ri uygulandık­tan sonra, araştırmac­ılar kaş bölgesine botoks yaptıran insanların “kaşlarını çatma” ifadesinde kısıtlandı­kları için; kaşlarını çatabilen botokssuz insanlarda­n daha mutlu olduğunu buldular. Genel olarak, botokslu insanlar daha mutlu ve daha az kaygılı hissettile­r. Bu farklılık, daha çekici göründükle­ri için değildi.

Katılımcıl­ar özellikle nasıl göründükle­rine dair sorular da yanıtladıl­ar ve botoks yaptıranla­rla yaptırmaya­nlar arasında görüntü hissiyatı açısından herhangi bir fark bulunamadı. Bu mutluluk etkisinin gerçekçi olmadığını öne sürenler olabilir; çünkü bu botoksun kaş çatmayı engellemes­inin bir sonucu gibi görünüyor. Botoks kırışıklık­ları engellerke­n, bu kırışıklık­lara sebep olan duygusal ifadeleri de engelliyor olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye