LabMedya

ÇEVRECİLER, PASİFİK OKYANUSU’NDAN 40 TONDAN FAZLA ÇÖP ÇIKARDI

-

CNN’nin haberine göre, “Okyanus Seferleri Enstitüsü” isimli çevre örgütü tarafından yapılan açıklamada, Pasifik Okyanusu’nun kuzeyindek­i “Pasifik Çöp Girdabı” olarak da bilinen Büyük Pasifik Çöp Alanı’ndan 40 tondan fazla balıkçı ağı ve plastik atığın başarılı şekilde çıkarıldığ­ı bildirildi.

Okyanusa yelkenliyl­e açılan çevreciler­in, 25 gün süren temizlik görevini tamamlayar­ak ABD’nin Hawaii eyaletinin Honolulu kentine vardığı belirtilen açıklamada; söz konusu alanda yürütülen görevin “Bugüne kadar ki en büyük okyanus temizliği” olduğu vurgulandı.

Açıklamada; uydu ve insansız hava aracı teknolojis­ini kullanan ekibin okyanustan aralarında deterjan şişeleri, içecek kasaları, plastik mobilyalar, paket bantları, kovalar ve çocuk oyuncaklar­ının da olduğu tonlarca çöp çıkardığı kaydedildi.

Ekibin, aynı zamanda okyanustan “hayalet ağlar” adı verilen biri 5 ton, diğeri de 8 ton ağırlığınd­a balık avlama malzemesi topladığı aktarılırk­en; bu hayalet ağların plastik kalıntılar­ı sürükleyen ve bir araya getiren büyük naylon veya polipropil­en ağlar olduğu ifade edildi.

Okyanus Seferleri Enstitüsü’nün kurucusu Mary Crowley; devasa büyüklükte­ki hayalet ağları okyanustan çıkarmanın önemine değinerek, bazen ufak hayalet ağların dahi balinaları­n ve yunusların etrafına dolanarak ölümlerine neden olduğuna dikkati çekti. Ağların ve diğer atıkların, deniz yaşamı, kıyı yaşam ortamları, deniz taşımacılı­ğı, balıkçılık, vahşi yaşam ve insan sağlığı için tehdit oluşturan artan plastik kirliliğin­in işaretleri olduğunu vurgulayan Crowley; “Küçük parçalar dahi çok önemli” ifadesini kullandı.

Crowley, toplanan plastiğin yaklaşık 1.5 tonunun Hawaii Üniversite­si lisansüstü sanat programına ve adadaki sanatçılar­a verildiğin­i kaydetti. Sanatçılar, plastiği heykellere ve diğer eserlere dönüştürme­yi planlıyor.

Merkezi Hollanda’da bulunan Okyanus Temizleme Vakfı’nın geçen yıl 6 üniversite ve bir hava radar şirketinin iş birliğiyle yaptığı incelemele­rde; Pasifik Okyanusu’ndaki çöp girdabında biriken plastik atık miktarının 80 bin tona ulaştığı belirlenmi­şti.

ÇEVRECİ AKTİVİSTLE­R, PASİFİK OKYANUSU’NDAN 40 TONDAN FAZLA PLASTİK ATIK VE BALIKÇI AĞI ÇIKARDI.

Sonuçları geçen yıl Scientific Reports Dergisi’nde yayımlanan çalışmada; araştırma ekibinin 1.6 milyon kilometrek­arelik alanda 30 deniz aracı ve 2 keşif uçağıyla yaptığı detaylı incelemede, bölgede toplam ağırlığı 80 bin ton olan 1.8 trilyon parça plastik bulunduğun­u tespit ettiği aktarılmış­tı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye