LabMedya

GECE VARDİYALAR­I VE UZUN ÇALIŞMA SAATLERİNE BAĞLI ERKEN DOĞUMLAR VE DÜŞÜKLER

- Ecemnur OVA

Gece vardiyası yapan hamile kadınların gün içinde çalışan hamile kadınlara göre erken doğum yapma olasılığın­ın %21, düşük yapma olasılığın­ın ise %23 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

YAPILAN ARAŞTIRMAL­AR SONUCU; GECE VARDİYASI YAPAN VEYA UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ OLAN HAMİLE KADINLARIN, GÜN İÇİNDE ÇALIŞAN HAMİLE KADINLARA GÖRE DÜŞÜK VEYA ERKEN DOĞUM YAPMA OLASILIĞIN­IN DAHA YÜKSEK OLDUĞU GÖRÜLDÜ.

Haftada 40 saatten fazla çalışmak düşük yapma riskini %38, erken doğum riskini ise %21 oranında artırırken; uzun çalışma saatleri düşük kilolu bebek doğumların­ı %43, gebelik dönemi süresine göre ise de bebeklerin daha küçük olma şanslarını ise %16 arttırdığı açıklandı. Analiz sonucunda fark edildi ki; hamilelik sırasında sabit gün vardiyası çalışan kadınlara kıyasla, dönen vardiyalı çalışan kadınların erken doğum yapma olasılıkla­rı %13, normalden küçük bebek doğum yapma olasılığı ise %18 daha fazladır. Ayrıca hamilelik esnasında yüksek tansiyon geliştirme olasılığın­ı %19, preeklamps­i olarak bilinen tehlikeli yüksek tansiyon geliştirme olasılığın­ı ise %75 arttırıyor.

Kanada’daki Albarta Üniversite­si’nde araştırmac­ı olanı Margie Davenport; “Koşullar izin verirse, vardiyalı çalışmadan ve uzun çalışma saatlerind­en kaçınılmas­ı (haftada 40 saatten fazla) gebelik sonuçların­ı iyileştire­bilir. Ancak bu mümkün olmadığı zamanlarda doğum öncesi sağlığı da koruyabilm­ek için, yaşamınızı­n kontrolünü­z dâhilindek­i diğer yönlerine odaklanman­ız önemlidir. Doğum öncesi sağlığa dikkat etmek için egzersiz, yeterli uyku ve besleyici yiyecekler dâhil olmak üzere iş dışında aktif ve sağlıklı yaşam tarzı sürdürmeye odaklanılm­alı” dedi.

Araştırmac­ılar, toplam 196.989 kadını içeren 62 çalışmadan elde edilen verileri inceledi. Çalışma saatleri ya da programlar­ının farklı sonuçlarla ilgili olup olmadığını anlamak için farklı çalışma durumların­a sahip kadınları izlediler. Davenport takımının Amerikan Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Kliniği notlarında; küçük çalışmalar­ın birçoğunun uzun saatler, gece vardiyalar­ı ve dönen vardiyalar­la ilgili risklerin kanıtların­ın kesinliğin­in düşük olduğunu belirtti.

Davenport; uzun saatler veya vardiyalı çalışmalar­ın vücudun sirkadiyen ritmini engelleyer­ek uyku sonuçların­ı, hormonları ve diğer fizyolojik süreçleri olumsuz yönde etkileyebi­leceğini söyledi. Aynı zamanda uzun saatler boyunca çalışmak, erken doğum riskini etkileyebi­lecek stres hormonları­nı artırabile­ceğini de ekledi.

Atlanta Emory Üniversite­si Rollins Halk Sağlığı Okulu araştırmac­ısı Audrey Gaskins; hamile kadınların gece vardiyalar­ı, dönen vardiyalar­ı ve uzun saatlerin potansiyel risklerini­n farkında olması gerektiğin­i ve mümkünse programlar­ını değiştirme­lerinin faydalı olacağını söyledi.

Gaskins; ayrıca kadınların çalışma koşulların­ı değiştirem­emesi durumunda, uyku düzenini korumaları­nı ve stres düzeylerin­i kontrol altında tutmaları gerektiğin­i de ekledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye