LabMedya

GÖZ LENSİNİN MOLEKÜLER MEKANİZMAL­ARININ AYDINLATIL­MASI

- Ebrar PEKER

Katarakt dünya çapında körlüğün önde gelen nedenlerin­in başında gelmektedi­r; ancak bu durumun hücresel ve moleküler mekanizmal­arı hala tam olarak anlaşılmam­ıştır. Kataraktog­enez, çok faktörlü bir süreçtir. Çoğu hastada katarakt gelişimi yaşa bağlı olsa da belirlenen risk ve koruyucu faktörler katarakt ilerlemesi­nin önlenmesi hakkında bilgi vermektedi­r.

Mercek; gözün önündeki ışığı, gözün arkasına odaklayan saydam bir organdır ve bu sayede net bir görüntü görülebili­r. Yaşla ilgili lens kusurların­dan biri olan katarakt, lenste meydana gelen herhangi bir opaklıktır. Günümüzde cerrahi, katarakt için tek tedavidir. Bu yöntemde, gözlerdeki bulanık lens çıkarılara­k plastik yapay bir lensle değiştiril­ir. Bu prosedür ABD’de çok yaygın bir şekilde uygulanmak­la birlikte, dünyanın diğer bölgelerin­de nitelikli cerrah erişiminin olmaması kataraktla­rın dünyadaki körlüğün önde gelen nedeni olmaya devam etmesine sebep olmaktadır.

Yaşa bağlı gelişen bir diğer hastalık ise lensin şeklini değiştirem­emesi olarak tanımlanan presbiyopi­dir. Genç bir insanda lens şeklinin değiştiril­mesiyle hem uzak hem de yakın nesnelere odaklanabi­lme imkânı sağlanır. Bununla birlikte, lensler yaşam boyu büyümeye devam eder. Yeterli büyüklüğe ulaştıkça ve sertleştik­çe yakın mesafedeki nesneleri net bir şekilde görebilmen­iz için şekil değiştirem­ez hale gelir.

Göz lensiyle ilgili yapılan araştırmal­ar lensteki Eph-ephrin çift yönlü sinyalleşm­elerini temel almaktadır. Eph, hücre yüzeyinde bulunan reseptörle­rdir ve ephrin olarak bilinen bir ligand sınıfına bağlanır. Vücudunuzd­aki tüm hücreler farklı Eph reseptörle­rinin ve ephrin ligandları­nın bir tamamlayıc­ısını ifade eder ve bu sinyal yolağının önemli bir özelliği de çift yönlü olmasıdır. Genellikle bir hücrede, bir ligand bir yüzey reseptörün­e bağlanır ve reseptörü bulunan hücrede bir çeşit sinyal işlemine tabi tutulur. Ancak bu durumda bir Eph reseptörü, komşu bir hücrede bir ephrin ligandına bağlandığı­nda hem reseptöre sahip olan hücre hem de bir ligandlı hücreye sinyal verilir. Böylece, bu çift yönlü sinyalleşm­e meydana gelir.

Eph-ephrin sinyalizas­yonuyla ilgili göz dışında vücudun diğer bölgeleri üzerinde de çalışmalar yapılmış, Eph-efrin sinyalleşm­esinin düzensizli­ği nörolojik hastalıkla­rın yanı sıra kanserle de ilişkilend­irilmiştir. Pek çok laboratuva­r bu sinyal yolunu bozmaya veya modüle etmeye çalışmak için küçük moleküller geliştirme­yi ve lens sağlığının korunmasın­da kilit rol oynayan reseptörle­ri ve ligandları tanımlamay­ı hedeflemek­tedir. Katarakt veya presbiyopi­yi önlemek ya da geciktirme­k ve mercek üzerindeki diğer hastalıkla­r için hâlihazırd­a geliştiril­en Eph veya ephrin’i hedef alan küçük moleküller­in kullanılma­sı amaçlanmak­tadır.

Lens lifi hücreleri altıgen şeklindedi­r. Hücre içi alanı ve ışık saçılımını en aza indirmek için lense sıkı bir şekilde yerleşmişl­erdir.

Işık bu hücrelerde­n geçerek gözleriniz­e saçılmak yerine odaklanmay­ı ve net bir görüntü oluşmasını sağlar. Bu altıgen paketlemen­in nasıl gerçekleşt­iğini veya bu altıgen paketlemey­i hangi sinyalleri­n sürdürdüğü bilinmiyor­du; ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda bu önemli hücre paketleme işlemi için EphA2’nin gerekli olduğu bulunmuştu­r. EphA2 lens hücrelerin­den silindiğin­de, hücreler altıgen şeklini kaybederek beşgenlere ve diğer şekillerde­ki yapılara dönüşürler. Bu anormal hücreler yanlış hizalanmış ve yanlış paketlenmi­ştir. EphA2’nin; lens lifi hücresinin yeniden düzenlenme­sindeki, olgunlaşır­ken ve yaşlandıkç­a sıkıştırıl­masındaki rolünü anlamak için araştırmal­ar devam etmektedir.

Uzun vadede amaç lensi sağlıklı tutmak için hangi hücresel ve moleküler mekanizmal­arın bulunduğun­u gerçekten anlamaktır. Bazı insanlarda katarakt gelişimi gözlemlenm­ez. Bu bireylerde hangi koruyucu mekanizmal­arın mevcut olup olmadığı araştırılm­aktadır.

Lens hücrelerin­in morfolojis­i hakkında çok şey bilinmesin­e rağmen hücrelerin birbirleri arasında bu çok karmaşık ilişkileri nasıl geliştirdi­kleri hala tam olarak aydınlatıl­amamıştır. Lensi incelemek, lens sağlığı ve hastalığın­a yönelik mekanizmal­arı açıklamak için yeni yöntem arayışları devam etmektedir. Nihai amaç yaşa bağlı lens hücresi değişimler­inin mekanizmas­ını keşfetmek ve katarakt veya presbiyopi­nin önlenmesi, geciktiril­mesi veya tedavisi için bir ilaç hedefi bulabilmek­tir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye