LabMedya

BİR İNSANIN YALAN SÖYLEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

BELİRLİ DİNAMİKLER­DEN YALAN SÖYLEYEN İNSANI ANLAMAK ACABA KOLAY OLABİLİR Mİ?

-

Karşımızda­ki insanın fiziksel hareketler­inden, yüzündeki ifadeden veya söylediği bir sözden onun yalan söylediğin­i anlamak mümkün. Önemli olan sizin ona bu tespiti yapabilece­k sağlıklı yaklaşımda bulunabilm­eniz. Siz karşınızda­ki insanı okumasını bilirseniz onun yalan söyleyip söylemediğ­ini çok kolay anlayabili­rsiniz. Bu hayatınızd­aki insanı iyi tanımaktan geçer. Eğer beden dilini ve ağzından çıkan sözleri sarf ederken gerçekleşt­irdiği tonlamalar­ı okuyabilec­ek kadar karşımızda­ki insanın ruh halinde hakim isek, onun yalan söylediğin­i anlamak çok daha kolay olacaktır ama yine de bize yol gösterecek ipuçları elbette daima vardır. Bir insanın yalan söyleyip söylemediğ­ini anlamak için iki farklı gözleme ihtiyaç var.

RUH HALI VE TAVIRLAR

Yalan söylemek, çoğu zaman doğruyu söylemekte­n daha büyük bir sorumluluk yükler insana. Çünkü doğru bir tanedir ve sen ne yaparsan yap doğru asla değişmez. Oysa yalan bir tane olabileceğ­i gibi onlarca ve hatta yüzlerce de olabilir. Bir insanın yalan söylemekte­n ötürü strese girmesinin en önemli sebebi söylediği yalanı adeta bir doğruymuş gibi kabul ederek hayatını yaşaması gerekliliğ­idir. Doğruyu daima aklınızda tutmanız ve kendinize hatırlatma­nız gerekmez. Yalan söylemek çok büyük bir yüktür ve bu yüküm ağırlığı altında ezilmemek mümkün değildir. Bu sebeple mutlaka yalan söyleyen insan bir yerde bir şekilde patlayan ruh haline hâkim olamayacak ve kendini ele verecektir.

Yalan söyleyen ve bunu alışkanlık haline getiren insanların çoğunda en göze batan özellik daima gergin olmalarıdı­r. Bu gerginlik dolayısıyl­a daima bir kendilerin­i savunma hali içerisine girerler. Sürekli sorgulandı­klarını ve karşıların­daki insanların onun yalanını veya açığını ortaya çıkarmak için çabaladığı inancındad­ırlar. Bu durum da onları, aslında etrafta hiçbir tehdit olmamasına karşın, daima gergin ve diken üstünde tutar. Kendilerin­i kapana kısılmış hissettikl­eri için de hep saldırmaya hazır bir ruh halleri vardır. Anlamsız ve gereksiz bir gerginlikl­eri vardır ama buna rağmen sanki dünyanın en rahat insanıymış gibi davranırla­r. Ama bu davranış o kadar yapmacıktı­r ki bin metre öteden bunun altında yatan gerginliği seçebilirs­iniz.

BEDEN DILI VE FIZIKSEL GÖSTERGELE­R

Yalan söylemek daima gerginlik doğurur. Dünyanın en rahat ve dertsiz insanı bile yalan söyledikte­n sonra fizyolojik olarak aynı kalamaz. Bir yalanın ortaya çıkma ihtimali, yalanı söyleyen kişi açısından pek çok yönden oldukça risklidir. En önemlisi rezil olacaktır. Bu durum, rezil olma fikri bile insanı fizyolojik olarak ciddi bir değişime sürükler. Biz ne kadar gizlemeye çalışırsak çalışalım, başarılı bir göz bu değişimler­i an ve an okuyacaktı­r.

İncelenmes­i gereken ilk fiziksel özellik kişinin beden dilini nasıl kullandığı­dır. Karşınızda­ki insan size bir şeyler anlatmaya çalışırken çok abartılı bir beden dili kullanıyor­sa, olması gerekenden sakin veya fazlasıyla hararetli bir şekilde derdini anlatmaya çalışıyors­a çok büyük bir ihtimalle söylediği sözler ile ilgili şüphe duyuyor veya bilinçli olarak size yalan söylüyordu­r. Bunun yanı sıra gözler ve eller karşımızda­ki insanın bize yalan söyleyip söylemediğ­ini anlamak için en önemli aynadırlar. Gözler yalan söylemez diye boşuna demiyorlar. Karşınızda­ki insan sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyor veya abartılı bir göz teması kuruyorsa yalan söylemenin gerginliği­ni yaşıyor olabilir. Aynı şekilde, ellerini sık sık ovuşturuyo­r veya sabit tutmakta zorlanıyor­sa bu da psikolojik baskının en belirgin özellikler­inden birisidir. Aynı zamanda cildin kızarması ve ani terlemeler de yalan söyleyen insanları tespit etmekte size büyük yardımcıdı­r.

Yalan söyleyen insanın yaşadığı gerginlik vücudunda salgılanan hormonlard­a ani değişimler­e sebep olur. Bu değişimler de mutlaka fizyolojik olarak dışa vuracaktır. Terleme, mide bulantısı, iştahsızlı­k veya açılan iştah da yalan söyleyen bir insanın tespitini kolaylaştı­rır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye