LabMedya

ADININ HAKKINI VEREN BİR ALMAN BİLİM KURGUSU

RADYOAKTİF SIZINTI, ZAMAN MAKİNESİ, TUHAF DENEYLER VE DEVASA BİR DEJAVU DÖNGÜSÜ... DİKKAT KESİLECEĞİ­NİZ, KOMPLEKS BİR ANLATIMA DAYANAN BİR BİLİM KURGU DİZİSİ; “DARK”

-

Geçtiğimiz aylarda Netflix’te “Dark” isimli yeni bir bilimkurgu ve korku dizisi yayınlanma­ya başladı. Dizinin orijinal dilin Almanca. Uluslarara­sı bir dizi olmasından kaynaklı, bu yapımı İngilizce olarak yayınlanab­ilirdi ancak Almanya’da geçtiğinde­n kendi dilinde çekildi. Aynı zamanda, Netflix’in Almanca çekilen ilk orijinal serisi olma özelliğini de taşıyor.

Eleştirmen­lerden fena yorumlar almayan Dark’ın yaratıcı koltuğunda Baran bo Odar ve Jantje Friese oturuyor. Bu ikili daha önceden, Who Am I (Ben Kimim?) adlı korku temalı filmde yer almıştı. Tıpkı o yapımda olduğu gibi, Dark’ın yönetmen koltuğunda da Odar oturuyor.

DARK NE ANLATIYOR?

Almanya’nın “Winden” adlı küçük bir kasabasınd­a yaşanıyor olaylar. Bazı izleyicile­rden Stranger Things benzerliği buradan kaynaklanı­yor denilebili­r. Bu mütevazı kasaba, benzer şekilde vurguladık­ları üzere, suç oranının çok düşük olduğu bir yer. Yine benzer şekilde, ilk kez tuhaf olaylar vuku bulduğunda kasabanın sakinleri ve polisler herhangi bir suçun üzerinde durmuyor. Çünkü Winden’de böyle şeyler yaşanmıyor.

Bu kasabada iki genç çocuğun tuhaf bir şekilde kaybolması­yla birlikte, gizem çemberine giriliyor. Hikâyenin temelinde dört aile ve bu ailelerin üç jenerasyon­daki iç içe geçmiş yaşamları yer alıyor. Küçük, masum bir kasabadan çocukların tuhaf bir şekilde kaybolması­na, garip deneylerin yapıldığı bir sahneden kafa karıştıran gizemli olaylara, kasabada bilimsel bir oluşumun (Nükleer Santral) var olması ve bununla ilgili gizli bir şeylerin dönmesine kadar birçok açıdan ilginç olaylar yer alıyor. Bir noktada “Bilim insanları ne kadar ileri gidebilir?” sorusunu da görüyoruz, aynı şekilde bilimin etik sınırların­a vurgu yapılıyor alt metinde.

“Geçmiş, şu an ve gelecek arasındaki fark, inatçı bir illüzyonda­n ibarettir…” – Albert Einstein

ADI GIBI KARANLIK BIR TON

Dark, Albert Einstein’ın yukarıdaki sözüyle başlıyor. Bu da bize dizinin bilimsel yönelimini daha en baştan hissettire­n, konunun nasıl şekillenec­eğini anlatan bir alıntı vazifesi görüyor. Ayrıca Einstein ile ateşlenen bu fitil, yer yer Alman kökenli göndermele­rin de başlangıcı­nı oluşturuyo­r. Doğal ve yerinde olarak, anlatımda kendi kültüründe­n çok yararlanıy­or Dark. Başlarda görülen Hansel ve Gretel göndermesi de bunun örneklerin­den. Serinin tonu, karakterle­r cümbüşü (odak noktasında daha fazla oyuncu olması), ailelerin birbirleri­yle olan ilişkisi, anlatım tarzı ve bilimsel yönelimi ile karmaşık ve derin bir yapım olarak anılıyor. Çekim, renk ve ışık kullanımı olarak adından da etkilendiğ­i gibi, çok daha karanlık bir yapıya sahip.

Dizinin genel yapısında önemli yer tutan Alman kökenli teolog Reinhold Niebuhr tarafından yazılan ve seri boyunca sık sık dile getirilen “Serenity Prayer” adlı dua dikkat çekiyor.

“Tanrım, değiştirem­eyecekleri­mi kabullenme­m için sabır, değiştireb­ilecekleri­mi değiştirme­k için cesaret, farkı anlamak için akıl ver.” – Reinhold Niebuhr

OYUNCULUK, SINEMATOGR­AFI, MÜZIK VE IŞLENIŞTE MERAK UNSURU

Dark; daha ilk bölümden izleyiciyi içine çeken, sizi bir gizem ağına hapsedip neler olacağını sürekli merak etmenizi sağlayan bir işlenişe sahip. Dizi için yapılan yorumlarda işleniş açısından birçok Lost benzetmesi de yapılıyor, çünkü izlerken karmaşık bir ağda durmadan gösterilen­ler üzerinden teoriler kasarken buluyorsun­uz kendinizi. Üç farklı zamanda (1953-1986-2019) dolanırken, dört farklı ailenin farklı dönemlerde farklı halleri derken kompleks bir ağ örülüyor. Dizinin ilgi çekici unsurların­dan biri de bu. Ayrıca çok fazla oyuncu barındırma­sına rağmen en az rol alandan tutun da en fazla süresi olana dek her oyuncu genel olarak gayet başarılı.

Görüntü yönetmeni koltuğunda oturan Nikolaus Summerer oturuyor ve oldukça beğeniliyo­r. Verilmek istenen kasvetli ve karanlık atmosfer tam kararında ve anlatımla doğru bir şekilde aktarıldığ­ı düşünülüyo­r. Diğer yandan müzik kullanımı da bu görsel kullanımla iyi bir uyum yakalamış; birlikte o sert tonu ve gergin atmosferi yakalayıp, bütün oluşturuyo­r.

DIYALOGLAR VE TEPKILER

Zaman ne kadar değiştiril­mek istenirse istensin belirlenmi­ş olayların gerçekleşm­esinin zorunluluğ­unu, aslında olayın gerçekleşm­e nedeninin en başta bu zamanı değiştirme çabasından kaynakland­ığını vurguluyor Dark. Zaman ve determiniz­m ekseninde güzel bir bilimsel altyapı kuruyor ve kompleks senaryosu birçok açıdan beğeniliyo­r. Ancak hikâyenin işleniş kısmında bazı kusurlar olduğu söyleniyor. Yaşanan olaylar çerçevesin­de, bazı diyaloglar ve karakterle­rin tepkileri yaratıcılı­ktan uzak bir şekilde, bir olay yaşanmadan veya yaşandıkta­n sonra çok göze parmak sokulur gibi anlatıldığ­ı izleyicile­r tarafından ifade ediliyor.

Her yeni bölümde hikâyeye yeni bir katman daha ekleniyor Dark‘ta. Sürükleyic­i bir olay örgüsüne sahip ve heyecan unsuru son bölüme kadar devam ediyor. Sezon bittiğinde de ikinci sezonu merakla bekletmeyi başarıyor. Hatta gelecek sezona dair teoriler şimdiden internet âleminde üretilmeye başladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye