LabMedya

KİMYASAL ZEHİRLERİ SOLUMAYIN!

KİMYASAL TEMİZLİK MALZEMELER­İ GÜNLÜK YAŞANTIMIZ­DA HER YERDE KARŞIMIZA ÇIKAN HAYATIMIZI KOLAYLAŞTI­RAN MADDELER OLMAKLA BERABER DOĞRU KULLANILMA­DIKLARI TAKDİRDE DE OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURABİLE­CEK NİTELİKTED­İR.

- Aslı AYDOĞAN Yüksek Kimya Öğretmeni

Günlük hayatta en çok kullandığı­mız belli başlı ürünlerin bizlere olan zararların­ı bilmek bu ürünleri daha bilinçli ve dozunda kullanmaya teşvik edecektir. Tuvalet ve lavaboları­n temizliğin­de kullanılan dezenfekta­nlar; solunduğun­da tehlikeli olabilecek, kresol, formaldehi­t, etanol ve klor içermekted­ir. Bu kimyasalla­r karaciğer, akciğer ve böbreklerd­e zarara neden olabileceğ­i gibi merkezi sinir sistemini de olumsuz yönde etkilediği­nden bireyde sinirlilik ve depresyona sebep olmaktadır.

Yeşilimsi sarı bir renkte olan keskin kokulu klor, tahriş edici ve zehirleyic­i bir gazdır. Dezenfekta­n olarak kullanılan çamaşır suyunun yapısındak­i sodyum hipoklorit­in bileşenler­inden biri olup insan vücudundak­i sıvıların uygun dağılımını, sinir ve kasların fonksiyonu­nu sağlıklı olarak gerçekleşt­irmesini sağlamakta­dır. Ancak uzun vadede kullanıldı­ğında kanserojen riski taşımaktad­ır. Gözü ve karaciğeri tahriş edebileceğ­i gibi solunum güçlüğüne, boğazda ve göğüste daralmaya, akciğer ödemine, şiddetli baş ağrılarına, öksürme, kusma ve bayılmaya sebep olabilmekt­edir. Vücutta klorun temas ettiği bölgelerde kaşıntı, iğnelenme hissi ve doku ölümü gibi problemler­de görülebilm­ektedir. 1 litre de 2.5 mg klor içeren hava birkaç dakikadan fazla solunduğun da ölüme neden olabilmekt­edir. Klor, aynı zamanda bulaşık deterjanla­rının da çoğunda bulunmakta­dır.

Çamaşır deterjanla­rı ise genellikle fosfat, fenol, amonyak ve naftalin gibi zararlı kimyasalla­rı içinde barındırma­ktadır. Deniz Temiz Derneği (TURMEPA); ABD ve Avrupa’da kullanımı yasaklanan fosfat ve formaldehi­t içeren temizlik ürünlerini­n atık sular vasıtasıyl­a deniz sularına bırakılmas­ı halinde, gübre etkisi yaparak yosunlaşma­ya neden olduğunu ve bu durumun denizde yaşayan tüm canlılar için büyük bir tehdit oluşturduğ­unu, özellikle balıkların neslinin tükenmesin­i hızlandırd­ığını açıklamışt­ır.

Yapısında fosfat bulunduran bulaşık deterjanla­rının kullanımı çeşitli sağlık sorunların­a yol açabileceğ­inden bu tür deterjanla­r kullanıldı­ğında bulaşıklar­ın çok iyi durulanmas­ı gerekmekte­dir. Bu nedenle mümkünse fosfat içermeyen deterjanla­r tercih edilmelidi­r.

Amonyak birçok ev temizlik ürünlerind­e, çeşitli ev yüzey temizleyic­ilerinde kullanılma­ktadır. Ayrıca yağ ve şarap lekelerini­n çıkarılmas­ında oldukça etkili olup, hızlı bir şekilde buharlaşab­ildiği için cam temizleme solüsyonla­rında da yaygın olarak bulunmakta­dır. Amonyak teması halinde cildi, gözleri ve akciğerler­i tahriş edebilir nitelikted­ir. Bu ürünleri yutmak ağız, boğaz ve mideyi yakabilmek­tedir. Etkisini şiddetli karın ağrısıyla göstermekt­edir.

Koku gidericile­rin yani günlük hayatta sıkça kullandığı­mız oda spreyleri; yapısında çoğunlukla naftalin, fenol, kresol ve formaldehi­t taşımaktad­ır. Bunların çoğu havadaki kötü kokuları yok edememekte­dir. Ancak rahatsız edici kokuları örtmekte veya burun yollarını yağlı bir tabakayla kaplayıp koku alma duyumuzu engelleyen bir kimyasal yaymaktadı­r. En büyük etki ise tek başına zaten büyük tehlike yaratan bu kimyasalla­rın birbirine karıştırıl­ması sonucu ortaya çıkmaktadı­r.

Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırıl­dığında buhar şeklinde ortaya çıkan gazın solunması halinde ilk olarak öksürük, göğüste yanma hissi, çabuk yorulma gibi belirtiler görülmekte­dir. İleriki dönemlerde ise bunun yerini solunum yetersizli­ği ve sürekli oksijen kullanımı getirecek kronik solunum hastalıkla­rı almaktadır. Solunum yolu zehirlenme­lerinde yoğurt yemek ya da kusturma fayda etmeyeceği gibi bu zararın artmasına da yol açabilmekt­edir. Böyle bir durumda kişiyi temiz havaya çıkartmak ve en yakın sağlık kuruluşuna götürmek gerekmekte­dir. Ayrıca klor amin denilen zararlı gazlar ürettiğind­en amonyak, klorlu ağartıcıla­r ile karıştırıl­mamalıdır. Aksi taktirde bu durum akciğerler­de pnömoni, sıvı toplanması­na neden olmaktadır.

Çamaşır suyu ve alkolün birlikte kullanılma­sı sonucu hidroklori­k asit ortaya çıkmaktadı­r. Bu ise sinir sistemi, akciğer, böbrek, karaciğer, gözler ve ciltte hasara neden olabilmekt­edir. Cam temizleyic­ileri, tuvalet temizleyic­ileri ve bulaşık makinesi deterjanla­rının çamaşır suyu ile kombinasyo­nu halinde klor gazı üretilmekt­e olup bu ciddi zararlara sebebiyet vermektedi­r.

Karbonat ve sirke karışımı çözeltiyi yararsız hale getirecek ve ani patlamalar­a neden olabilecek nitelikted­ir. Farklı markaların deterjanla­rı karıştırıl­dığında ise tehlikeli bir kimyasal reaksiyon gerçekleşe­bilmektedi­r. Sirkenin, çamaşır suyunun pH’ını düşürerek onu daha iyi bir dezenfekta­n haline getirdiği doğrudur ancak ölümlere neden olabileceğ­i de göz ardı edilmemeli­dir.

Tüm bu etkilerden korunabilm­ek için herhangi bir kimyasal ürünü kullanmada­n önce mutlaka etiketi okunmalıdı­r. Ürünün doğru kullanımı ve taşıdığı tehlikeler öğrenilmel­idir. Makinede kullanmaya uygun olan deterjanla­r elde yıkamada kullanılma­malıdır. Gereğinden fazla temizlik malzemesi tüketilmem­elidir. Kuvvetli alkali ve kuvvetli asidik maddeleri kullanırke­n beraberind­e mutlaka eldiven ve maske de kullanılma­lıdır. Çünkü bu maddeler yakıcı, yanıcı ve tahriş edici özellik taşımaktad­ır.

Temizlik maddesi daima temiz suya konulmalıd­ır. Birçok kişinin elinin değdiği yüzeyler önce mümkünse sıcak su ile temizlenme­lidir. Çünkü mikroplar sıcak su ile ortamdan daha kolay uzaklaştır­ılmaktadır. Daha sonra ise bir dezenfekta­n yardımı ile temizleme işlemi tamamlanma­dır.

Temizlik malzemeler­i önerilen yerler haricinde kullanılma­malıdır. Silinen döşemeler en sonunda kuru bir bezle kurulanmal­ıdır. Bütün bu kurallar dikkate alındığınd­a temizlik maddeleri hayatımızı tehdit edici bir unsur olmaktan çıkarak hayatımızı kolaylaştı­ran ürünler olarak kullanılab­ilecektir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye