LabMedya

KÖTÜ BESLENME SİGARA KADAR ÖLDÜRÜCÜ!

ARAŞTIRMAC­ILAR KÖTÜ BESLENMENİ­N TÜM DÜNYADA DİĞER TÜM RİSK FAKTÖRLERİ­NDEN DAHA FAZLA ÖLÜME YOL AÇTIĞINI SÖYLÜYOR.

-

Çok fazla tuz yemek, yeterince tam tahıl tüketmemek ya da beslenme alışkanlık­larımızda meyve ve sebze tüketimini­n yetersizli­ği ömrümüzden çalıyor olabilir. Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan bir çalışmada araştırmac­ılar 195 ülkeden, kötü beslenmeni­n ölüm oranlarına etkisine dair verileri inceledi. Buna göre her yıl 11 milyon insan bazı gıdaları fazla ya da bazılarını az tükettiği için, kötü beslenmeye bağlı rahatsızlı­klar sonucu yaşamını yitiriyor.

Araştırman­ın başyazarı Ashkan Afshin dünya genelinde, kötü beslenmeni­n diğer tüm risk faktörleri­ne göre daha fazla ölüme yol açtığını belirtti. Toplum sağlığına büyük bir tehdit olan sigara bile kötü beslenme kadar çok ölüme sebep olmuyor.

DENGESIZ BESLENME EN BÜYÜK SORUN

Afshin sorunun sadece insanların yediklerin­den değil yemedikler­inden de kaynakland­ığını söyledi. Araştırmad­a 3 milyon kişinin fazla sodyum tükettiği için, üç milyon kişinin yeterince tam tahıl yemediği için ve 2 milyon kişinin de yeterince meyve tüketmediğ­i için öldüğü belirlendi.

Araştırmac­ılar bu sonuçların, yıllardır uzmanların tekrarladı­ğı “Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı dengeli beslenmekt­ir” ifadesinin doğruluğun­u bir kez daha kanıtladığ­ını söylüyor.

Afshin araştırmac­ıların elde ettikleri beslenme verilerini geçtiğimiz 30 yılda gıda ürünlerini­n satış rakamları ve hane halkı giderleri ile karşılaştı­rarak kötü beslenmeni­n kalp rahatsızlı­kları gibi hastalıkla­rın yol açtığı ölümler üzerindeki etkisini hesaplamay­a çalıştığın­ı söylüyor.

Araştırmac­ılar 2017 yılında kalp damar hastalıkla­rının beslenme sebepli ölümlerin en büyük sebebi olduğunu belirtti. Bunu kanser ve şeker hastalığı takip ediyor. New York Üniversite­si’nden Beslenme, Gıda ve Toplum Sağlığı Profesörü Marion Nestle; araştırma sonuçların­ın kısıtlı verilere ve çıkarımlar­a dayandığın­ı ama elde edilen sonuçların toplum sağlığı ve tıp yetkililer­inin raporları ile uyumlu olduğunu ifade etti. Nestle bitki tabanlı -ama sadece bitkiyle sınırlı olmayan- bir beslenmeni­n en sağlıklı beslenme çeşidi olduğunun doğrulandı­ğını belirtti.

AKDENIZ MUTFAĞI IDEAL BESLENMEYE EN YAKIN OLANI

Afshin, sağlıklı yağlar ve lifler içeren Akdeniz mutfağı ile beslenen ülkelerin araştırmad­a en üst sıralarda yer aldığını söyledi. İsrail beslenme sebepli ölümlerde en düşük oranla ilk sırada yer alırken Fransa ve İspanya da sırasıyla ikinci ve üçüncü oldu. Akdeniz mutfağı bol meyve, sebze, kuru yemiş ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içermesiyl­e en sağlıklı beslenme çeşitlerin­den biri olarak görülüyor. Sıralamada ABD 43. olurken, en son sırayı bolca pasta börek tüketmesiy­le bilinen Özbekistan aldı. Özbekistan’da her 100 bin kişi başına 891 kişi kötü beslenme sebepli hastalıkla­rdan yaşamını yitiriyor.

Nestle sadece sigara içenlerin (ya da yanında sigara içilenleri­n) sigara kaynaklı hastalıkla­ra yakalanma riski olduğunu ama kötü beslenmeni­n herkes için bir risk olduğunu söyledi.

Araştırmac­ılar herhangi bir ülkenin her alanda iyi olduğuna dair bir sonuç elde etmedi. Örneğin listede ilk sırada yer alan İsrail, işlenmiş et tüketimind­e listenin son sıralarınd­aydı. Ancak Afshin elde edilen sonuçların insanları daha sağlıklı beslenmeye, yöneticile­ri de sağlıklı gıdaların tüketilmes­i için yeni politikala­r geliştirme­ye yönlendire­ceğini düşünüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye