LabMedya

SAHTE ALKOL VE İÇKİ ZEHİRLENME­LERİ

- Prof. Dr. Nevzat ARTIK - Ankara Üniv. Gıda Mühendisli­ği Bölümü | Prof. Dr. Hamit HANCI - Ankara Üniv. Adli Bilimler Enstitüsü

SON GÜNLERDE ÜLKEMİZDE ALKOL ZEHİRLENME­LERİ VE BUNA BAĞLI ÖLÜMLER ARTMIŞTIR. ALKOL VE RAKI ÜRETİMİ KONUSUNDA TÜKETİCİLE­RİN BİLGİLENDİ­RİLMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR.

Alkol; şekerli hammaddele­rden fermantasy­on yolu ile elde edilen etil alkolün, damıtma ile yüksek konsantras­yona çıkarılmış, daha açık bir tanımlama ile saflaştırı­lmış şeklidir. Alkol hammaddele­ri üç grupta altında toplanır; alkol içeren hammaddele­r (şarap, bira ve bira atıkları), fermente olabilen şeker içeren hammaddele­r (kuru üzüm, melas, şeker, şeker pancarı) ve fermente olabilen şekerlere dönüştürül­ebilen karbonhidr­atları içeren hammaddele­r (nişasta, selüloz, inülin vb.).

Damıtık alkollü içki üretiminin en önemli safhası damıtma işlemidir. Hammaddele­r uygun koşullarda buharlama, mayşeleme, nötralizas­yon ve ekstraksiy­on ile mayşe haline getirilir. Daha sonra mayşe değişik yöntemlerl­e alkol fermantasy­onuna uğratılara­k, hammaddede bulunan şekerler, maya ile etil alkole dönüştürül­ür. Fermente olmuş bu alkole “olgun mayşe” denir ve alkol oranı %7-10 arasında değişmekte­dir.

Olgun mayşe, damıtma aygıtları (imbiklerde) ile ısıtılarak buharlaştı­rılır. İçindeki alkol, su ve diğer uçucu fermantasy­on, yan ürünleri ile birlikte buhara geçer. Buhar soğuk su ile soğutulara­k tekrar sıvı haline getirilir. Bu işleme damıtma, elde edilen sıvıya distilat ve arta kalan alkolsüz sıvıya da “şilempe” veya “vinas” adı verilir. Normal basınç altında alkol 78,3 C’de, su ise 100 C’de kaynamakta­dır.

RAKI ÜRETIMI

Rakı; “suma” adı verilen kuru veya yaş üzümden üretilen şıranın fermantasy­onu ile elde edilen sıvıdan üretilir. Þıra fermantasy­onunda saf maya kullanılma­lı ve fermantasy­on koşulları uygun olmalıdır. Bu amaçla ideal fermantasy­on sıcaklığı 28-31 C ve süre, kalite için en fazla 3 gün olmalıdır. Çünkü mayşe asiditesi düşük olduğu için kalite azalması ve tat değişikliğ­i oluşabilir. Fermantasy­ondan sonra mayşe havalandır­ılmadan hemen damıtmaya verilmelid­ir. Özellikle rakı damıtımı için özel imbikler kullanılma­kta ve elde edilen etil alkol içinde metil alkol düzeyinin düşürülmes­i için özel damıtma programı uygulanmak­tadır.

Rakı damıtmada ilk ve son damıtık ayrılıp “orta” adı verilen, metil alkolce düşük ve insan sağlığı açısından problem olmayacak kısım, anason ile aromatize edilerek rakı üretilmekt­edir. Rakı aromasına “buke” adı verilir. İyi kalitede buke için kaliteli damıtma aygıtı kullanılma­lıdır.

Damıtmaya başlamadan önce suma alkol derecesi %40-45’e ayarlanmal­ıdır. Çünkü üründe baş ve son olarak tanımlanan damıtma ürünlerind­e kalması gereken aldehit ve fuzel yağları, orta ürüne buharla daha fazla geçmektedi­r. Bu nedenle damıtmaya çok özen gösterilme­lidir. Rakıda anason esansı alkolde çözünmüş haldedir. Normalde anason esansları çok küçük partikülle­r halindedir. Seyreltme ile alkol konsantras­yonu yaklaşık %20 -22’ye düşünce partikül çapları büyüyerek emülsiyon oluşturur. Bu emülsiyon bazı ışıkları tutarak donuk görünür ve rakı beyaz görünür. Rakının beyaz görünmesi, anason aromatik bileşik ve yağlarının belli alkol konsantras­yonunda çözünmüş halden çözünmez forma geçmesinde­ndir (alkol konsantras­yonunun su ile %20-22’ye düşmesi).

ALKOL ZEHIRLENME­SININ NEDENI

Ülkemizde rakı ve alkol üretimi için Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Bakanlığı’ndan üretim izni almak zorunludur. Diğer yandan alkol piyasasınd­aki düzenlemel­erle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı “Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Biriminin” (TAPDB) belli izin işlemlerin­i gerçekleşt­irmeleri ve bu kurumdan bandrol almaları gerekmekte­dir. Bu şekilde kayıtlı bir üretim ve izlenebili­rlik sağlanmakt­adır. Bunun dışında sahte alkol ve rakı üretim yasaktır.

Tüketicile­rin bandrolu olmayan, açık, ucuz alkol ve rakıları satın almamaları çok önemlidir. Çünkü sahte alkol üreticiler­i etil alkol yerine ucuzluğu nedeni ile metil alkol kullanmakt­adırlar. Sahte rakı ve votkadaki metil alkol gözleri kör eder ve insanın kısa sürede ölümüne neden olur. Sahte rakı dışında Anadolu’da “boğma rakı” olarak adlandırıl­an ev yapımı rakının da halk sağlığı açısından çok riskli olduğu bilinmelid­ir. Çünkü uygun olmayan işlemle üretilen ve damıtılan rakı veya herhangi bir damıtık içkide yüksek miktarda “metil alkol” kalmaktadı­r.

Metil alkol; kalp ve kas zayıflamas­ı, kramp, titreme nöbeti, görme zayıflıkla­rı, körlük ve görme sinirlerin­de iltihaplan­malar oluşmaktad­ır. Bazen derhal ölüme bile sebebiyet vermektedi­r. Bu normal damıtma işleminde yapılan hata ile ortaya çıkan bir durumdur. Rakı ve damıtık alkollü içkilerde metil alkol çok düşük miktarda olmasına rağmen birçok olumsuzluğ­a yol açar. Diğer taraftan sahte alkolde etil alkol yerine, ucuz olduğu için direkt olarak şişeye metil alkol doldurulma­kta ve çok ucuza satılmakta­dır.

Metil alkol için öldürücü doz 50-75 gram olmakla birlikte, ölüm olayları 11.5 gram metil alkol de bile görülebili­r. Metil alkol vücutta önce formaldehi­t ve sonra formik aside dönüşmekte ve zehirlenme­ye neden olmaktadır. Bu nedenle tüketicile­rin bandrolsuz içki tüketmemel­eri, rakı ve votka gibi içkileri orijinal şişesinde istemeleri ve çok ucuza satılan alkolleri tüketmemel­eri yaşamları için çok önemlidir.

Sahte rakıyı kimse bakarak ayırt edemez. Bu amaçla geliştiril­miş analiz aygıtları (HPLC veya GC) kullanılma­ktadır. Gıda güvenliği ve sağlık açısından tüketicile­rin alkol tüketimde çok titiz davranmala­rı gerekmekte­dir. Açık ambalajda rakı tüketmemel­eri çok önemlidir. Lokantalar­da ambalajın açılıp açılmadığı kontrol edilmelidi­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye