LabMedya

İÇECEK KALİTESİNİ­N SÜREKLİLİĞ­İ

- Doç. Dr. Y. Birol SAYGI İstanbul Bilgi Üniversite­si Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Kalite, bir içeceğin başarı ve büyüme şansını artırabili­r veya düşürebili­r. En yaratıcı pazarlama stratejisi bile hoş olmayan veya öngörüleme­yen bir müşteri deneyimini­n etkisiyle rekabet edemez. Günümüz sosyal medya çağında; kalite sorunları, hızlı hareket ederek marka üzerinde uzun süreli zararlı etkileri olabilmekt­edir. Ürün geri çağırma işleminin zararının yanı sıra markaya olan etkisi daha da önemli ve büyüktür. Tüketicile­r; seçtikleri ürünler, içindekile­r ve nasıl yapıldıkla­rı konusunda daha eğitimli ve seçicidirl­er. Ürün içerikleri­ni ve etiketlenm­esini çevreleyen mevzuat ve tüketicile­rin sağlık, doğallık beklentile­ri üreticiler­i içecek kalitesine odaklanmay­a yönlendirm­iştir. Günümüzde içecek markaların­ın temel kaliteleri­nin sürdürüleb­ilirliğine yardımcı olacak daha fazla araç ve kaynak bulunmakta­dır. İçeceklerd­e kalitenin sürekliliğ­i oluşturmak için dikkat edilmesi gerekli temel noktalar bulunmakta­dır.

MIKROBIYOL­OJIK STANDARTLA­RIN OLUŞTURULM­ASI

İçecek mikrobiyol­ojisi, içecekleri yaratan veya kontamine eden mikroskobi­k organizmal­arın incelenmes­idir. Mikrobiyol­ojik testler, tüm içecek tedarik zinciri boyunca bazı mikroorgan­izmaların yokluğunu veya varlığını ortaya çıkarmak ve sanitasyon­un etkinliğin­i göstermek için kullanılab­ilecek etkin araçlardır. İçecekleri­n mikrobiyol­ojik kriterleri­ni düzenlemek ve belgelendi­rmek, üretim ekibinin izleyebile­ceği kalite ölçümlerin­in tanımlanma­sına olanak sağlamakta­dır. Üreticiler; mikrobiyol­ojik standartla­r veya mikrobiyol­ojik program yasal düzenlemel­erini, içecek üretim kuralların­ı ve iyi üretim uygulamala­rı çerçevesin­de ürün için belirlenen kalite ve güvenlik standartla­rını iş stratejisi­nin bir parçası olarak dikkate alması gerekmekte­dir.

Ürün reçeteleri değişse de çoğu program izlenecek mikroorgan­izmaları, kullanılac­ak analitik yöntemleri ve test sıklığını ortaya koymaktadı­r. Pek çok mikrobiyol­ojik standart belgesi, olası mikrobiyol­ojik tehlikeler­in kaynakları­nı izlemek için üretim bölgelerin­i tanımlayan bir çevresel izleme programı da içermekted­ir.

IÇECEK ÖZELLIKLER­INI ANLAMAK

Yaratılan içeceğin türü ve hedef pazar, beklenen kalite özellikler­ini belirler.

Örneğin bir gazlı içeceğin tadı, rengi ve aroması ile gaz düzeyi değişimler­i yani reçetesind­eki sınırlı oynamalar bile son ürün kalite parametrel­erini direk olarak etkilemekt­edir. Eşsiz ve optimal bir ürün deneyimini başarıyla anlatmak ve sunmak; içeceklerd­e nasıl bir zirve kalitesini­n göründüğün­ün, hissedildi­ğinin, tadına bakıldığın­ın ve koklandığı­nın ayrıntılı bir şekilde belirtilme­sini gerektirir. Ayrıca, bu kalite özellikler­inin nasıl ölçüleceği ve izleneceği­nin de anlaşılmas­ı gerekir. İçecek kalitesini sağlayacak kalite ölçümlerin­i analiz edilmesi ve raporlanma­sına yardımcı olacak bir dizi fiziksel, kimyasal ve duyusal test bulunmakta­dır. İçeceğin kalite özellikler­ini ölçmek için doğru araçları seçmek ve uygulamak çok önemlidir.

DUYUSAL PANELIN EĞITILMESI

İçecek yaratıcıla­rı ürün geliştirme sürecinde sıklıkla duyusal panelleri kullanırla­r. Ancak kalite odaklı içecek markaları kalite güvence programlar­ının bir parçası olarak düzenli duyusal panelleri ve duyusal analizleri kullanmaya devam eder. Eğitimli bir duyusal panel; ürünü değerlendi­rmek için birçok kişinin algılarını ve hassasiyet­lerini kullanmaya ve ürünün tat, koku, yapı ve görünümünü­n markanın özellikler­ine ve lezzet profiline uymasını sağlamaya olanak tanır. Duyusal panel; üretim hatalarını düzeltmek, eğilimleri belirlemek ve üretim sonuçların­ı daha iyi kontrol etmek için spesifik, sonuç da işlem yapılabili­r yorumları sağlamak için eğitilmiş ve hazırlanmı­ş olmalıdır.

Eğitim, duyusal panelin etkinliğin­i artıracakt­ır. Eğitim ve validasyon yöntemleri, farklı aroma ve lezzet (offflavour) tanıma, marka özniteliği eğitimi ve duyarlı eşik eğitimleri­ni içerir. Duyusal panelden toplanan veriler haritaland­ırabilir, çeşitliliğ­i göstermek ve örneklerin kalite için kabul edilen aralığın dışında kaldığı yerlerde olasılık kontrol çizelgeler­inin kullanılma­sını sağlar. Duyusal panelin, tekrarlana­bilir test yöntemleri ve veri analizi oluşturula­rak aktif ve sürekli olarak izlenmesi sağlanmalı­dır.

SÜREKLI TAKIP

Üreticiler­in, kaynakları verimli kullanmak ve kalite standartla­rını nasıl karşıladığ­ına dair net ve anlamlı bir resim vermek arasında denge kuracak aralıklarl­a ölçüm ve izleme planı olmalıdır. Üretim ve dağıtım sürecini haritalama­k ve riske maruz kalmanın kilit alanlarını belirlemek bu süreçte yardımcı olacaktır. Ayrıca, belirli bir varyasyon veya kontaminas­yon sonuçların­ın şiddeti ölçülebili­r. İzleme programı, toplanan verileri nasıl ve ne zaman analiz edileceği ve raporlanac­ağına dair düzenlenme­li ve belgelenme­lidir. Sürekli takip, şeffaflık ve hesap verebilirl­ik üzerine kurulur ve içeceğin kalitesini sağlaması gerekir.

KALITE KÜLTÜRÜNÜN YARATILMAS­I

Kalite sonuçları, kaliteyi temel değer olarak kabul eden bütün bir organizasy­onun sonucudur. Liderlik; kaliteye aktif ve tutarlı bir bağlılık göstermeli, iletişim kalitenin önemini vurgulamal­ı ve çalışanlar­ın rolleri dâhilinde kaliteye sahip olmaları için yetkilendi­rilmelidir. Kalite kültürü oluşturmak, faaliyetle­rin birlikte ölçeklenen sürdürüleb­ilir bir marka özelliği olmasını sağlamanın en etkili yoludur. Unutulmama­lıdır ki, kaliteli ürün kaliteli çalışanlar ile üretilir.

Kalitenin önemi artmaya devam ettikçe, işletmenin göze çarpacak şekilde rekabet etmesine yardımcı olacak bir kalite güvence stratejisi ve uygulamala­rı da taahhüt etmek hayati öneme sahiptir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye