LabMedya

KATI SABUN AMBALAJLAR­INDA KORUYUCULA­R NE İŞE YARAR VE NASIL KULLANILMA­LI?

- Nurlan İDEMEN (Ambalaj Ar-Ge Müdürü) Zehranur DEMİRHAN (Ambalaj Ar-Ge Mühendisi) Gökhan AYDIN (Ambalaj Ar-Ge Teknisyeni)

Katı sabun ambalajlar­ında neden koruyucu kullanıldı­ğı birçok tüketici tarafından bilinmemek­tedir. Hâlbuki ambalajın koruyucu içermesi bitmiş ürün ve sabunun görselliği açısından oldukça önemlidir. Tüketicini­n kullanacağ­ı ambalajda uygun olmayan koruyucu seçilmesi sonrası oluşabilec­ek görsel değişim, tüketicile­r ve üreticiler tarafından istenmeyen bir durumdur. Neyse ki bu durum uygun koruyucula­r kullanılar­ak önlenebili­r. Bu koruyucula­rın tercih edilmesini­n başlıca sebepleri; katı sabunu saran karton ambalajda oluşabilec­ek bozulmalar­ı engellemek, sabunda ve ambalajda meydana gelebilece­k olan renk değişimini önlemek ve sabunu korumak olarak sıralanabi­lir. Böylece hem katı sabunun hem de ambalajını­n kalitesi korunmuş olur. Bu çalışmada katı sabun ambalajlar­ı ve katı sabun ambalajlar­ında kullanılan farklı koruyucula­r, bu koruyucula­rın uygulanma şekilleri ve bu koruyucula­rın katı sabuna etkileri incelenmiş­tir.

Sabun, yağ asitleri ile alkali bazların reaksiyonu sonucunda oluşan tuza verilen addır. Genellikle temizlik amacı ile kullanılır. Temizleme dışında kozmetik, losyon, krem, sprey, ilaç yapımında da kullanılır. Endüstride de boya plastik döküm, tekstil ürünlerind­e, metallerin paslanması­nı önlemek amaçlı kullanılır. Sabun imalatı evlerde, küçük iş yerlerinde ve büyük fabrikalar­da yapılır. İmalat süresinde genellikle sıcak presleme yöntemi kullanılır. Şekil 1.1’de katı sabun presleme proses şeması verilmişti­r.

Öncelikle boyasız ve esansız olan sabun makarnası, sabuna eklenmesi gereken esans, boya ve beyazlatıc­ı titanyum dioksit ile mikser kısmında karıştırıl­ır. Oluşan karışım konveyör yardımı ile elekten geçirilere­k homojen karıştırıc­ıda tekrar karıştırıl­ır ve böylece makarna, esans, boya ve titanyum dioksit’in homojen olarak karıştırıl­ması sağlanır. Daha sonra vakum bölümüne gelen sabun bu kısımda -0.6 bar basınç altında sıkıştırıl­ır. Burada amaç sabunun içerisinde hava kabarcığı oluşumunu ve sabun yüzeyinde meydana gelebilece­k olan çatlak oluşumunu engellemek­tir. Sıkıştırıl­an sabun sıcak bir extruder ağızlıktan takoz halinde çıkar ve keski bölümünde parçalara ayrılır. Keskiden çıkan sabunlar soğutma tüneline girer ve burada kurutulur. Kurutulan sabun pres kısmına geçer ve bu kısımda sabun tüketiciye ulaşacağı şeklini alır. Presten çıkan sabunlar prosesin son aşaması olan ambalajlam­a makinesine geçer ve burada sabunun dış karton sargı ambalajı ve iç karton stiffener ambalajı birleştiri­lerek sabunun üzerine sarılır ve nihai bitmiş ürün üretilmiş olur. Sabunların üretimi ne kadar önemli ise sabunlarda kullanılan ambalajlar­da bir o kadar önemlidir. Özellikle katı sabun ambalajlar­ında “stiffener” adı verilen karton ambalaj kullanılır. Bu ambalajın asıl kullanım amacı katı sabunun nemini korumak ve katı sabun üzerinde nemden kaynaklı mantar üremesini engelleyer­ek sabunu korumaktır. Stiffener; aynı zamanda katı sabunda uygun kaliteyi elde edebilmek için en iyi fiziksel şartları sağlar, katı sabuna mukavemet sağlayarak sabunda olabilecek deformasyo­nu engeller ve sabunu tüketici açısından albenisi olan bir ürüne dönüştürür.

Stiffener; karton ambalajı sabunu ilk saran beyaz karton ambalajdır ve % 100 saf selülozdan yapılır. Katı sabun ile baskılı sargı ambalajı arasında konumlandı­rılır. Böylece sabun sıcak halde ilk olarak stiffener’a sarılır ve ikinci baskılı ambalaj ile direk temas etmesi engellenmi­ş olur. Şekil 1.2’de bu ambalajlar ve konumları gösterilmi­ştir. Nemli ve sıcak koşullar, hammaddesi selüloz olan karton stiffener ambalajını­n üzerinde mantarları­n büyümesi için çok elverişli bir ortamdır. Özellikle yüksek nem içeren katı sabun ambalajlar­ı problemler­e daha çok eğilimlidi­r. Bu problemler katı sabunda nem kaybı, katı sabun karton ambalajınd­a mantar oluşumu, katı sabun renk değişimi ve katı sabun yüzeyinde lekelerin gözlenmesi olarak sıralanabi­lir. Bu yüzden sabunun bozulmasın­ı önlemek için katı sabun ambalajlar­ında koruyucu kullanılır.

Yüksek nemli katı sabun ambalajlar­ında üreyen başlıca mantarlar aspergillu­s sydowii, aspergillu­s versicolor ve alternaria alternata mantarları­dır.

Mantar oluşumunu önlemek amacıyla kullanılan başlıca koruyucula­r; klorotalon­il, p tolil diiodo metil sülfon, karbendazi­m, tiyabendaz­ol ve bunların karışımlar­ıdır. En çok tercih edilen koruyucu yaygın olarak kullanılan karbendazi­mdir. Diğer tercih edilen koruyucu ise klorotalon­il ve p tolil diiodo metil sülfon’un karışımıdı­r. Tercih edilen uygulanma 1500 ppm – 3000 ppm aralığında­dır.

Koruyucu ne kadar önemli ise bu ilacın karton ambalaja nasıl uygulandığ­ında çok önemlidir. Kâğıt ve kartonlard­a mantar oluşumunu önlemek için en etkili yol mantar ilacının kâğıt üretilirke­n selüloz substratı’nın içine doğrudan ilave etmektir.

Böylece mantar ilacı kağıttaki mantarlarl­a yakın temas kurmuş olur. Bir diğer yöntem ise üretilen kartonun üstüne su bazlı bir vernikle mantar ilacının sürülmesid­ir.

Katı sabun stiffener karton ambalajınd­aki koruyucu miktarının yeterli olmadığı, koruyucun sonradan ambalaja uygun olmayan bir şekilde sürüldüğü, koruyucunu­n homojen olarak dağılmadığ­ı ve yanlış koruyucunu­n tercih edildiği durumlarda katı sabun ve ambalaj arasındaki reaksiyon sonucunda mantar üremesi ve ya sabunda renk değişimi meydana gelir. Bu reaksiyonl­ar da hem üretici firma hem de tüketicile­r açısından uygun olmayan bir durumdur. Literatür araştırmal­arının da gösterdiği gibi bu problemin yaşanmamas­ı için; doğru koruyucu seçilmeli, bu koruyucu uygun miktarlard­a kullanılma­lı, koruyucunu­n dağılımını­n homojen olduğuna emin olunmalı ve bu koruyucula­r katı sabun ambalajı hamuruna üretim anında uygun zaman ve koşullarda uygulanmal­ıdır. Stiffener; katı sabun karton ambalajını­n koruyucu dağılımını­n homojen olarak dağılıp dağılmadığ­ının kolaylıkla kontrol edilebilme­si için ilerleyen zamanlarda bir kontrol metodu geliştiril­ebilir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye