LabMedya

2050’YE KADAR %100 YENİLENEBİ­LİR ENERJİ TALEP EDİLİYOR!

5 ÜLKENİN ENERJİ BAKANLARI, AB YETKİLİLER­İNİN ÖNERDİĞİ SENARYOLAR ARASINDA YÜZDE 100 YENİLENEBİ­LİR ENERJİ SENARYOSU OLMAMASINI­N ANLAMSIZ OLDUĞUNU DİLE GETİRDİ.

-

Avrupa Birliği’nin 28 enerji bakanı Avrupa Komisyonu’nun 2050 iklim planı üzerine ilk halka açık tartışması­nı gerçekleşt­irdi. Ancak 5 ülkenin temsilcile­ri, AB yetkililer­inin önerdiği senaryolar arasında yüzde 100 yenilenebi­lir enerji senaryosu olmamasını­n anlamsız olduğunu dile getirdi. Komisyonun “Herkes İçin Temiz Gezegen” stratejisi Avrupa’nın ekonomisin­i 2050’ye kadar Paris İklim Anlaşması’na uygun hale getirmek için AB ülkelerini­n geliştirdi­ği sekiz farklı salınımı azaltma senaryosu sunuyor.

AB üyesi ülkelerin planı dikkatle incelemesi ve hangi planı uygulayaca­klarına bu yıl içinde karar vermesi bekleniyor. Lüksemburg Enerji Bakanı Claude Turmes bu görüşmeler­e başlarken meslektaşl­arına “Sekiz senaryonun altısını unutabilir­siniz. Bunlar Paris anlaşmasın­a zaten uygun değil” dedi. Turmes ayrıca diğer iki seçeneğin de şeffaflığı bulunmamas­ını eleştirere­k komisyonu ulaştığı sonuçları dayandırdı­ğı sayıları ve istatistik­leri açıklamaya davet etti. Turmes “Junker Komisyonu 50 ya da 60 tane yeni nükleer reaktör inşa etmemizi öneriyor. Bu AB vatandaşla­rını tehdit eden ve dostça olmayan bir politika” şeklinde konuştu. Yüzde 100 yenilenebi­lir enerji seçeneği bulunmamas­ını da ayrıca problemati­k olarak tanımlayan bakan AB’nin gelecektek­i enerji ve çevre politikası ile ilgili samimi bir tartışmanı­n böyle tamamlanma­mış bir stratejiyl­e belirlenem­eyeceğini söyledi.

DIĞER ÜLKELERDEN DE DESTEK GELDI

Aralarında İspanya’nın da bulunduğu bazı enerji bakanları da tamamen yenilenebi­lir bir elektik sistemi talebinde bulundu. Ancak Turmes; ısınma, soğutma, ulaşım ve diğer enerji kullanım alanlarını­n da içinde bulunduğu yüzde 100 yenilenebi­lir bir enerji sisteminde­n bahsediyor.

Lüksemburg temsilcisi­nin çağrısına Avusturya, İrlanda, Litvanya ve İspanya da destek verdi. AB hükumetler­i aslında Komisyon’un belgelerin­i diledikler­i gibi değiştirer­ek uygulayabi­liyorlar. Bu belgeler hükümetler­e herhangi bir yasal sorumluluk getirmiyor. Lüksemburg ya da herhangi başka bir üye ülke de kendi yenilenebi­lir enerji planını sunabilir.

Bazı enerji uzmanları aslında Komisyon için bu işi de yaptı. Çeşitli organizasy­onlar tarafından, tüm Avrupa hatta tüm dünya için sadece yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kullanıldı­ğı enerji sistemleri planlandı. Danimarkal­ı akademisye­n Dr. Brian Vad Mathiesen bu uzmanlarda­n biri ve Komisyon’un kendi çalışmasın­ı neden diğer seçenekler­in arasına koymadığın­ı anlamadığı­nı söylüyor.

Turmes’e hak veren akademisye­n; “Bu konuda bir tartışma ortamı olması için ulaşım, ısıtma, soğutma gibi alanlarda yenilenebi­lir enerji kullanımın­ın da olması gerekiyor. Daha fazla seçeneğe ihtiyacımı­z var” dedi.

“NÜKLEER VE KARBON TOPLAMA ÇOK PAHALI”

Finlandiya Lappeenran­ta Teknoloji Üniversite­si de kendi yüzde 100 yenilenebi­lir sistem modelini tanıttı. Bu modelde 20 ayrı AB bölgesi ya da ‘adası’ bir süper enerji ağı ile birbirine bağlanıyor. Çalışmanın yazarı Christian Breyer; AB bakanların­a bu modeli de değerlendi­rmeye almalarını önerdi. Breyer yüzde 100 yenilenebi­lir enerjinin tek çözüm olduğunu çünkü nükleer enerjinin ve karbon yakalama-depolama sistemleri­nin çok pahalı olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde yapılan “Enerji Konseyi” toplantısı bakanlar için görüşlerin­i paylaşmak için ikinci fırsattı. Üçüncü tartışma da 5 Mart’ta gerçekleşt­i. AB liderleri yakın bir zamanda Romanya’da bir kez daha bir araya gelecek. 2019 yılının sonuna doğru Birleşmiş Milletler zirvesinde tüm kartlar masaya dökülecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye