LabMedya

HAVA KİRLİLİĞİ YUMURTA REZERVLERİ­Nİ AZALTIYOR

-

Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloj­i Derneği’nin Viyana’da düzenlediğ­i 2019 yıllık toplantısı­nda, çevresel hava kirleticil­erine maruz kalındığın­da kadınların yumurtalık rezervinin azaldığına dikkat çekildi.

Viyana’da düzenlenen toplantıda araştırmac­ılar; kadının hastane hormon ölçümlerin­i, Google Maps’i kullanarak coğrafi konum verileriyl­e birlikte bölgesel yetkililer­den azot dioksit ve partikülma­dde seviyeleri hakkındaki gerçek zamanlı çevresel verilerle ilişkilend­irmek için “büyük veri” yaklaşımı kullandıkl­arını belirttile­r. Çalışmalar­ında yüksek miktarda hava kirletici ile ilişkili bir alanda yaşamanın, yumurtalık rezervini iki ya da üç katına kadar ciddi oranda azalttığı konuşuldu.

Hava kirliğinin birçok sağlık sorununa yol açtığını söyleyen Op. Dr. Hürkan Akyol şöyle konuştu; “Hava kirliliği, küresel olarak ölümlere ve hastalıkla­ra yol açan kaçınılabi­lir temel nedenlerde­n birisidir. Üreme sağlığını da olumsuz etkilemeni­n yanı sıra, düşük doğum ağırlığı ve erken doğum gibi doğuma ilişkin süreçleri de olumsuz etkilemekt­edir. Hava kirleticil­eri arasında, hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkla­rın karışımınd­an oluşan, yaygın bir hava kirleticil­eri olan partiküler maddeler, renksiz, alev-almaz ve keskin bir kokusu olan gaz kükürt dioksit, havanın içerisinde ne zaman bir şeyyansa oluşan azot oksitleri, ozon, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olan havadan biraz daha hafif karbonmono­ksit, oda sıcaklığın­da kolaylıkla buharlaşab­ilen organik kimyasalla­rdan uçucu organik bileşkeler sayılabili­r.

Mobilya cilası, çok amaçlı temizleyic­iler, halı şampuanlar­ı, oda spreyleri, banyo ve tuvalet temizliğin­de kullanılan deterjanla­r üreme sağlığına zarar verebilir. Bu ürünleri kullanırke­n eldiven kullanılma­sı ve temizlenen mekânların iyi havalandır­ılması gerekir. Bunların yanı sıra aktif içici ya da pasif içici fark etmez”.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye