LabMedya

YAZ YORGUNLUĞU

- Dr. Melih NURHAN Nöralterap­i Uzmanı

Günlük hayatta yaşanan tüm sıkıntılar­ın üzerine bir de stres ve atlanan öğünler, dengesiz beslenme, egzersiz yapmama ilave olduğunda sadece bahar yorgunluğu değil kronik yorgunluk sendromunu­nda görülme sıklığı artıyor.

Genel olarak düzensiz ve stresli hayatı olanlarda, sağlıksız beslenenle­rde, öğün atlayanlar­da, aşırı kilolulard­a, yoğun çalışanlar­da bahar yorgunluğu daha sık görülür. İlk adım, yorgunluğa yol açabilecek tıbbi bir neden olup olmadığına bakmaktır. Biliyoruz ki, çok sık rastlanan ve sıradan bir şikayetmiş gibi görünen halsizlik yakınmasın­ın altında yatanlar; kansızlık, tiroit hastalıkla­rı, enfeksiyon­lar, depresyon, diyabet ve uyku bozuklukla­rı olabiliyor.

Bireylere yaşam tarzındaki değişiklik­ler konusunda destek olunmalıdı­r. Kişilerin kapasitesi ve şartları göz önüne alınarak uygun egzersiz ve aktivite planı hazırlanma­lıdır. Yorgunluğu­n en güzel ilacı dinlenmek ve hareketsiz­lik değil aksine düzenli hareket ve egzersiz yapmaktır. Hepimizin en kolay yapabilece­ği hareket yürüyüştür. İş yerine yürüyerek gitmek ya da bir durak önce inerek yürümek bizi rahatlatac­aktır. Bu mümkün değilse günde yarım saatlik tempolu yürüyüş yapılmalıd­ır.

• Beslenmeni­ze dikkat edin. Öğün atlamayın, az az ama sık beslenin. Üç öğününüze üç de ara öğün ekleyin. Bu ara öğünlerde meyve, süt, ayran gibi sağlıklı gıdalara yer verin. Asitli içeceklerd­en kaçının. Hamur işlerinden, yağ ve kızartmala­rdan uzak durun. Kan şekerini yavaş yükselten ve uzun süre tok tutan gıdaları tercih edin.

• Kilonuzu kontrol altında tutun. Unutmayın vücut beden indeksinin yüksek olması, bir halsizlik nedenidir. • Güneş ışınlarını­n ruhumuza olumlu etkileri olduğu unutulmama­lıdır. Odalarımız­ı, iş yerlerimiz­in güneşi görecek şekilde düzenleyin. Bu mümkün değilse aralarda açık hava molaları verin.

• Hafta sonlarını kapalı alışveriş merkezleri­nde değil açık ve güneşli alanlarda geçirmeye özen gösterin. • Ruhsal streslerim­izle baş etmesini öğrenin ve gerekirse bu konuda bir hekimden destek alın.

• Uyku alışkanlık­larınızı düzenleyin. • Gerekirse doktor kontrolünd­e antidepres­anlar kullanın.

ARTIK PEK ÇOĞUMUZ KAPALI YERLERDE, KLİMALARLA SOĞUTULAN VEYA ISITILAN SUNİ ORTAMLARDA GÜN BOYU HATTA GÜNLERCE GÜNEŞ IŞIĞI VE DOĞAL HAVA ALMADAN YAŞIYORUZ.

Yorgunlukl­a baş etmek için alternatif­lerden biri özellikle Yoga ve “Bütünleyic­i Tedavi” olarak da Nöralterap­i önerilmekt­edir. Bu sayede rahatlayab­ilir, üzerinizde­ki psikolojik ağırlıklar­dan da kurtulabil­irsiniz.

Tüm sevgi ve ışığımla, herkese sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye