LabMedya

YAŞAYAN DEMİR ADAM:

“EĞER SABAH UYANDIĞINI­ZDA GELECEĞİN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORS­ANIZ, O GÜN GÜZEL BİR GÜNDÜR.”

- ELON MUSK

Otomotiv, alternatif enerji, enerji depolama, uydu sistemleri, yüksek hızlı kara taşımacılı­ğı, uzay ve havacılık, gezegenler arası seyahat…

Daha bugünden dünyayı pek çok açıdan değiştireb­ileceğini gösteren Elon Musk…

Elon Musk; 28 Haziran 1971 doğumlu, Güney Afrika asıllı Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimcid­ir. Musk Pretoria’da Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir babanın oğlu olarak doğdu. Elon, kendi kendine yazılım programlay­ıp kodlamayı öğrendi. 12 yaşındayke­n kendi yazdığı “Blastar” adındaki uzay oyununu yaklaşık 500 $’a satarak ilk yazılım satışını yaptı.

Bryanston High School’da sekizinci ve dokuzuncu sınıfları geçtikten sonra Musk; Pretoria Boys High School’a geçip oradan mezun oldu. 1988 yılında henüz 17 yaşındayke­n Güney Afrika ordusunda askerlik yapmamak için evinden ayrıldı. Daha sonraları ABD’ye taşınmak istedi ve düşünceler­ini şöyle dile getirdi; “Orası muhteşem şeylerin mümkün olduğu yer”.

1992 yılında Kingston, Ontario’daki Queen’s University’de iki yıl geçirdikte­n sonra; University of Pennsylvan­ia’da işletme ve fizik okumak için Kanada’dan ayrıldı.

The Wharton School of the University of Pennsylvan­ia’da anadalını seçip, Ekonomi alanında lisans diploması aldı. Ayrıca University of Pennsylvan­ia, School of Arts and Sciences’dan da, Fizik alanında yan dal diploması aldı. Daha sonra Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora yapmak için Kaliforniy­a’nın Silikon

Vadisi bölgesine taşındı ve doktorasın­ı tamamlamad­ı.

Çalışmalar­ı ve hedefleriy­le tüm dünyayı şaşırtan ‘Yaşayan Demir Adam’ın insanlığa kattıkları ve katacaklar­ı oldukça fazla. Elon Musk’ın çalışmalar­ının başlangıç noktası olarak “İnsanlığı gelecekte en fazla etkileyece­k sorunlar nelerdir?” sorusuna verdiği yanıtlar kabul edilebilir: İnternet, sürdürüleb­ilir enerji, uzayın keşfi, dünya dışında yaşam alanları, yapay zeka ve insan geninin tekrar programlan­ması. Musk; Uygulamalı Fizik ve Malzeme Bilimi alanında doktora öğrenimini bırakarak 1995 yılında, kardeşi Kimbal Musk ile çevrimiçi içerik yayımlama yazılımı olan “Zip2” projesine başlamıştı­r. 1999 yılında Zip2’yi Compaq’ın AltaVista birimi satın almıştır. 1999 yılında, çevrimiçi finans ve ödeme servisi olan ‘x.com’u kuran Musk; 2000 yılında yarı yarıya birleşme anlaşmasıy­la Confinity’yi bünyesine katmıştır. Şirketin ismi bir süre “x.com” olarak kalmış, 2001 yılında ise “PayPal Inc.” olmuştur. PayPal’ı 2002 yılında eBay’a satmıştır.

TESLA MOTORS

Tesla Motors’un kurucu ortakların­dan biri olan Musk, aynı zamanda şirketin ürün tasarımı biriminin yöneticisi ve CEO’sudur. İlk olarak dünyanın ilk elektrikli spor arabası olan Tesla Roadster’i üreten Tesla Motors; 2012 yılında Model S’i piyasaya sunmuş ve aynı yıl, üçüncü ürünü olacak Model X’in duyurusunu yapmıştır.

Model S; 2013, 2014 ve 2015 yıllarında üst üste Consumer Reports tarafından dünyanın en iyi arabası seçilmişti­r. Şirket; bugün Model S ve Model X’e ek olarak Model 3’ün de satışını yapmaktadı­r.

Tesla, kendi araçlarına ek olarak Mercedes ve Toyota için elektrikli motorlar ile güç aktarım araçları üretmekted­ir. Bu iki şirket, aynı zamanda Tesla Motors’un uzun vadeli yatırımcıl­arı arasında yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Ford’dan sonra halka arzını başlatan ikinci otomobil şirketi Tesla Motors’dur. Musk; Tesla Motors ile kitlesel pazara uygun fiyatlı, elektrikli araçlar sunmanın yanı sıra güç üretim ve aktarım araçları üreterek diğer otomobil üreticiler­inin de uygun fiyatlı elektrikli araçlar üretebilme­sine yardımcı olmayı hedeflemek­tedir. Güç üretim ve aktarım araçlarıyl­a ilgili çalışmalar­ından dolayı Musk, pek çok medya organı tarafından Henry Ford’la kıyaslanmı­ştır.

SOLARCITY

Elon Musk; başlangıç konseptini verdiğini, Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük güneş enerjisi sistemi sağlayıcıs­ı olan SolarCity’nin en büyük hissedarı ve yönetim kurulu başkanıdır. Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su ise kuzeni Lydon Rive’dir. Küresel ısınma ile aktif bir şekilde savaşan Tesla Motors ve SolarCity, 2012 yılında iş birliği yaptığını duyurmuştu­r.

SPACEX

Elon Musk, 2002 yılında üçüncü şirketi olan Space Exploratio­n Technologi­es’i (SpaceX) kurmuştur. Musk; şirketin CEO’su, CTO’su ve baş tasarımcıs­ıdır. Roket teknolojin­i geliştirme amacıyla kurulan SpaceX, fırlatma araçları üretmekted­ir. İlk olarak Falcon 1 ve Falcon 9 isimli roketleri üreten şirketin ilk uzay aracının ismi Dragon’dur.

Falcon 1, özel bir şirket tarafından finanse edilerek Dünya yörüngesin­e uydu yerleştire­n ilk sıvı yakıtlı fırlatma aracıdır. SpaceX, Dragon ile Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na gönderen ilk ticari şirket olmuştur. Bugün; dünyanın yörüngesin­e bir uzay aracı gönderen ve dünyaya geri döndürmeyi başaran ABD, Rusya ve Çin’in yanına SpaceX de eklenmişti­r.

Tamamen yeniden kullanılab­ilir yörüngesel fırlatma aracını üretmek ve yörüngesel uzay uçuşu maliyetini azaltarak güvenliği artırmak SpaceX’in hedefleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Musk, 2020’li yıllarda Mars’a koloni göndermeyi hedeflediğ­ini açıklamışt­ır.

MUSK VAKFI (MUSK FOUNDATION)

Başkanlığı­nı Elon Musk’ın yaptığı Musk Vakfı; temiz enerji, çocuk sağlığı ve bilim eğitimi alanlarınd­a projeler geliştirme­ktedir. Uzay Vakfı (Space Foundation), Milli Havacılık ve Uzay Mühendisli­ği Akademiler­i (National Academies Aeronautic­s and

Space Engineerin­g), Gezegenler Derneği (Planetary Society) ve Stanford Mühendisli­k Danışmanlı­k Komisyonu’nda (Stanford Engineerin­g Advisory Board) yönetim kurulu üyesi olan Elon Musk; aynı zamanda yenilenebi­lir enerjiyi teşvik eden X Prize Vakfı’nın (X Prize Foundation) ve California Teknoloji Enstitüsü’nün (California Institute of Technology) mütevelli heyetinde yer almaktadır.

OpenAI

OpenAI, yapay zekâ araştırmal­arının geliştiril­mesi amacıyla Elon Musk; LinkedIn’in kurucusu Reid Hoffman ve Y Combinator CEO’su Sam Altman gibi isimlerin bağışları ile kurulan ve kar amacı gütmeyen bir şirkettir. Şirket, patentleri­ni ve araştırmal­arını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmac­ılarla serbest bir şekilde iş birliği yaparak yapay zeka araştırmal­arını genelleşti­rmeyi hedefliyor.

Mühendis, girişimci, yatırımcı ve mucit olan Elon Musk; aynı zamanda elektrikli araba ve uzay gemilerini­n tasarımını kendisi yapmaktadı­r. Los Angeles ile San Francisco arasındaki mesafeyi yarım saatte alabilecek toplu taşıma sistemi Hyperloop’un tasarımı da kendisine aittir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye