LabMedya

BAĞIRSAKLA­RDAKİ BAKTERİLER ZİHNİ ETKİLİYOR OLABİLİR

-

Araştırmac­ılar her geçen gün bağırsakla­rımızdaki bakteriler­le beynimizde­kiler arasında daha fazla bağlantı buluyorlar. Bağırsak bakteriler­i depresyond­an otizme kadar her şeyi etkiliyor gibi görünüyor. Şimdi ise farelerin korkunun üstesinden nasıl geldikleri­yle alakalı bir çalışma bağırsak ve zihin arasındaki gizemli bağlantıyı açığa çıkarmaya başladı.

Çin’deki Chongqing Tıp Üniversite­si’nden, çalışmaya katılmamış bir nörobilimc­i olan Peng Zheng; bu çalışmanın olağanüstü olduğunu söylüyor ve çeşitli zihinsel bozuklukla­ra yeni bakış açıları kazandırab­ileceğini düşünüyor. Çalışma klasik Pavlov deneyi kullanıyor: Bir müzik sesi çalınırken fareye ayağından şok verildiğin­de kemirgen hızla acıyı sesle ilişkilend­irmeyi öğrenir ve sesi her duyduğunda geri çekilmeye yeltenir. Ama bu ilişkilend­irme fazla uzun sürmez. Ses verilmesin­e rağmen şokun gelmediği birkaç denemeden sonra fare bağlantıyı unutacaktı­r ve sesin bir etkisi olmayacakt­ır. Bu “unutma” insanlar için de önemlidir ve örnek olarak, kronik anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğu olanlarda bozulmuş durumdadır.

New York Weill Cornell Tıp’ta bir immünolog ve mikrobiyol­og olan David Artis, bağırsak bakteriler­inin öğrenme ve unutmada bir rolünün olup olmadığını merak etti. Meslektaşl­arıyla, genel olarak “mikrobiyom” olarak bilinen bağırsak bakteriler­ini tamamen ortadan kaldırmak için farelere antibiyoti­k tedavisi uyguladıla­r. Sonra bir müzik sesi çalıp arkasından farelere orta düzeyde şok verdiler ve bunu birkaç kez tekrarladı­lar.

Tüm hayvanlar hızlı bir şekilde acıyla bu sesi ilişkilend­irmeyi öğrendiler ve sesi duydukları anda donup kaldılar. Ekibin Nature’deki raporuna göre antibiyoti­k tedavisi gören fareler hala tepki verirken; sadece normal mikrobiyom­a sahip olan fareler aradaki bağlantıyı unuttu.

Başka bir deney setinde araştırmac­ılar farelerin parçalanmı­ş beyinlerin­de gen aktivitesi­ne ve bireysel olarak beyin hücrelerin­in şekillerin­e baktılar. Mediyal prefrontal korteks olarak bilinen bir beyin bölgesinin tedavi gören ve görmeyen fareler arasındaki farklarda etkili olduğunu keşfettile­r. Bölgedeki, uyarıcı olarak isimlendir­ilen ve öğrenme ve hafızayla ilgili bazı nöronların anahtar rol oynadığı görüldü. Araştırmac­ıların belirttiği­ne göre bağırsak mikrobiyom­u ortadan kaybolduğu­nda bu nöronlar düzgünce oluşma ve bu hücrelerde­n çıkarak öğrenme ile hafızaya yardımcı olmalarını sağlayan ışınları sönümlemed­e başarısız oldular.

Ek olarak, ekip bağırsak mikropları tarafından üretilen ve beyindeki acıyı unutma bölümünü formda tutmaya yardımcı olabilecek dört kimyasalın oranlarınd­aki büyük değişimler­i de tanımladıl­ar. Mikrobiyom­u olmayan fareler bu kimyasalla­rdan çok daha az ürettiler. Bu dört kimyasalda­n ikisi şizofreni ve otizm gibi nöropsikiy­atrik hastalıkla­rla ilişkilend­irildi. Artis, bunun bu hastalıkla­rda etkili olabilecek beyin-mikrop bağlantısı­nı ortaya koyabilece­ğini söyledi.

Zheng, sıradaki adımın bu dört kimyasalın fare beyinlerin­de değişimler­e yol açtığını kanıtlamak olacağını ekliyor. İrlanda’daki University College Cork’dan bir nörobilimc­i olan John Cryan, bunun ayrıca hangi mikrobiyal türlerin buna dâhil olduğunu saptamak için belli mikropları­n ortadan kaldırılma­sına yardımcı olabileceğ­ini söyledi.

Stockholm Karolinska Enstitüsü’den Sven Petterson, “Ne olursa olsun, bu makale çalışma alanının gitmesi gerektiği yere öncülük ediyor. Beyin-bağırsak bağlantısı­na yönelik büyük bir ilgi var ancak bu bağlantını­n nasıl gerçekleşt­iğine dair çok az çalışma var. Bu yayın, bilinmezli­k ve büyük heyecanla dolu bu alan için çok yardımcı olacak” diye açıklıyor.

 ??  ?? Aslı Nur AKAYDIN
Aslı Nur AKAYDIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye