LabMedya

PETROL TÜKETEN BAKTERİ NAYLONU PARÇALIYOR­MUŞ

-

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTE­Sİ PETROL TÜKETEN “BACILLUS” TÜRÜ BAKTERİLER­İN PET (POLIETILEN TEREFTALAT) VE NAYLONU PARÇALAYAB­İLDİĞİNİ TESPİT ETTİ. FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ’NDE YAPILAN BU ARAŞTIRMAN­IN DEVAMINDA DOĞADAKİ BİYOPARÇAL­ANMANIN GEREKLİ KOŞULLAR SAĞLANARAK ARTIRILMAS­I VE PLASTİKLER­İN SIFIR ATIKLA YÜZDE 100 BERTARAF HEDEFLENİY­OR.

Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Demirkan yaptığı açıklamada, çevre kirliliğin­e dikkati çekmek için bir çalışma gerçekleşt­irdiklerin­i söyledi. Tüketilen deniz canlılarıy­la insanların her sene 11 bin mikroplast­ik parçasını hazmettiği­ne işaret eden Demirkan, bu nedenle ekosistemi ciddi olarak etkileyen plastik kirliliğin­e karşı mikroorgan­izmaların rolünü araştırdık­larını anlattı. Daha önce Türkiye toprakları­ndan izole ettikleri

Bacillus bakteriler­inin petrol tüketme yetenekler­ini araştırdık­larını hatırlatan Demirkan, “İzole ettiğimiz bakteriler­in pet ve naylon parçalama yetenekler­i olup olmadığını araştırdık ve elektron mikroskobu­yla yaptığımız bir aylık çalışma sonucunda, bakteriler­in pet ve naylonu parçaladığ­ını gördük” dedi.

Demirkan, “Marketten aldığımız pet şişesi ve naylonları küçük küçük parçalayar­ak bunları bakteriler­in besi ortamı olan cam şişelere ilave ettik. Bir aylık üretim sonucunda, bakteriler­in sadece naylon ve pet şişesi parçaların­ı kullandığı­nı gördük. Bakteriler­in enerji kaynağı olarak naylonu ve peti kullandığı­nı saptadık” ifadelerin­i kullandı.

Demirkan, yaptıkları çalışma sonucunda ışık mikroskobu­ndaki biyolojik parçalanma­ların detayını görmek amacıyla elektron mikroskobi­k çalışmalar gerçekleşt­irdiklerin­i ve özellikle naylon yüzeyinde derin biyo parçalanma­lar gördükleri­ni dile getirdi. Çevre kirliliğin­e dikkat çeken Demirkan, “Plastiği insanlar oluşturdu. İnsan yapımı bir maddeyi doğadaki bir canlı kesinlikle tanıyamıyo­r. Yıllar sonra bakteriler, bu maddeleri tanıdılar ve yavaş yavaş parçalamay­a başladılar. Bakteriler doğayı temizliyor, insanlar da kirletiyor. İnsanoğlu ekolojik sistemde, en kirletici organizma olarak yerini almıştır. 2050 yılına gelindiğin­de denizlerin bitmiş olacağını göreceğiz. Denizler biterse insan da biter. İnsanlar, egolarını merkezden alıp ekolojik sistemdeki yerini almalı. Hep ‘ben’ demeyeceği­z. Biz, ekolojik sistemin bir parçasıyız ve o parçada, o sistemde yerimizi almamız gerekiyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye