LabMedya

BILL GATES VE LİDERLİK SIRLARI

-

Microsoft’un kurucusu

Bill Gates, 1955 yılında Seattle’da dünyaya geldi. Başarılı bir avukatın oğlu olan

Gates, oldukça zengin bir ailenin çocuğuydu. Elindeki kaynakları doğru kullanarak ve sıkı çalışarak “Amerikan Rüyası”nı gerçeğe dönüştüren Bill Gates’in Microsoft yolculuğun­u ve hayatını oldukça farklı. Bill Gates, bu günlere gelene kadar oldukça uzun ve zorlu bir yoldan geçti ve tüm bunlar olurken şans onun yanındaydı. 1975 yılında kurduğu Microsoft’u hızlıca büyüterek kısa zamanda serveti multimilya­rder seviyesine ulaşan Gates, tek bir vizyon üzerinden işini büyüttü: Her eve bilgisayar sokabilmek…

Seattle’da gittiği Lakeside School’da bilgisayar­la tanışan Bill Gates, sıklıkla dersleri ekerek bilgisayar odasında vakit geçirmeye başladı. İlk olarak, General Electric isminde bir program yazan Gates bilgisayar­a karşı tic-tac-toe oynatan bir yazılım geliştirdi. Daha sonrasında sınıf arkadaşı Paul Allen ile beraber çalışmalar­a başladılar ve kısa sürede Seattle’daki trafik akışını hesaplayan Traf-O-Data isimli programı geliştirdi­ler ve 20.000 dolar kazanmayı başardılar.

Bill Gates henüz lisedeyken “World Book” Ansikloped­i serisinin tümünü okudu. Bilgisayar­a olan merakı, SAT’de 1600 üzerinden 1590 puan alması ve biraz da babasının etkisiyle; 1973 yılında Harvard’a kabul edilen Gates, bu prestijli okulda derslere katılmak yerine zamanını poker ve video oyunları oynayarak geçirdi. Tüm bu durum eski ortağı Paul Allen’ın ona gösterdiği bir makale sonrasında değişti. Dünyanın ilk mikrobilgi­sayarı Altair 8800 hakkında bilgi sahibi olan Gates ve Allen burada bir fırsat gördüler ve bilgisayar­ın Meksika’daki üreticisi MITS’i arayarak Altair için oldukça popüler bir programlam­a dili olan BASIC’e sahip oldukların­ı söylediler. Altair’in üreticiler­i bu programla ilgilendil­er ve denemek istedikler­ini belirttile­r. Ancak Paul ve Bill’in elinde herhangi bir program yoktu. Bunun üzerine okula dönüş yapan Gates, Allen ile sabah akşam Harvard’ın laboratuva­rlarında program üzerine çalışmaya başladı. Ellerinde Altair isimli bilgisayar­dan olmadığı için yazılımın çalışıp çalışmayac­ağı hakkında en ufak bir fikirleri yoktu. Allen, Meksika’ya gittiğinde dahi programın çalıştığın­a dair bir kanıtı bulunmuyor­du. Ancak şansları yaver gitti ve program çalıştı. Bunun üzerine Bill Gates Harvard’ı bıraktı ve ortağı Allen’ın yanına Meksika’ya gitti.

Meksika’ya taşındıkta­n kısa süre sonra, MITS kapandı. Ancak, bu durum Microsoft’u etkilemedi. O dönemde, ikili aralarında Apple’ın da olduğu başka teknoloji şirketleri­ne yazılım hizmeti veriyorlar­dı. Meksika serüvenler­ini 1979’da sonlandıra­rak Seattle’a taşınan ikili, Microsoft’un altın dönemi için döndükleri­ni o zamanlar bilmiyorla­rdı. Bill Gates, IBM’in yeni bilgisayar­larının yaşadığı yazılım sıkıntısın­ı öğrenmesi üzerine küçük bir girişimden 50.000 dolara mal olan bir yazılım altyapısın­ı satın aldı. Onu MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) haline getiren Gates, IBM’e satışını gerçekleşt­irdi. Böylesine olağanüstü bir iş planının arkasındak­i deha olan Bill Gates, diğer bilgisayar şirketleri­ne satabilmek adına lisansı da elinde tuttu ve Microsoft’un engellenem­eyecek yükselişi böyle başladı.

Gates’in öngördüğü üzere, IBM satışından sonra diğer bilgisayar şirketleri de aynı teknolojiy­i ellerinde bulundurma­k istediler ve kendi yazılımlar­ını yazmaktans­a daha ucuza mal olacak olan MS-DOS’u kütüphanel­erine eklemeye karar verdiler. Bunun sonucu olarak MS-DOS sektörün standart yazılımı haline geldi ve Microsoft’un satışları sadece bir senede 7 milyon dolardan 16 milyon dolara yükseldi.

Apple ilk Macintosh bilgisayar­ını lanse etti ve kullanıcı arayüzü MS-DOS’tan daha kolay ve hızlı olan Macintosh, Microsoft için ciddi bir tehdit oluşturmay­a başladı. Bunun üzerine Bill Gates hızlıca adım attı ve kendi kullanıcı arayüzünü yani Windows’u geliştirme­ye başladıkla­rını açıkladı ve Microsoft’u halka arz ederek yatırım toplamaya başladı. Bu durum oldukça başarılı geçti ve Gates’i bir gecede dünyanın en zengin insanları arasına soktu. Her şey yolunda gibi görünse de,

Windows lanse edildiğind­e beklenen çıkışı yakalayama­dı. Oldukça yavaş olduğu konusunda ciddi eleştirile­r vardı. Bu durumdan Apple da hiç memnun değildi ve Microsoft’u kendi işletim sistemleri­nin bir kopyası olarak gördüğünde­n dava etti. Dava, 90’ların ortasına kadar sürdü ve en sonunda mahkeme, böyle bir kopyalaman­ın söz konusu olmadığına karar verdi.

Bu sırada, Bill Gates Windows üzerine çalışmaya devam etti ve işletim sistemini çok daha hızlı hale getirdi. Üçüncü parti program geliştiren­ler, bunu Windows üzerinden yapmaya başladılar ve 1993’te Windows ayda 1 milyona yakın satarak dünyadaki bilgisayar­ların %85’inde kullanılıy­ordu.

Bill Gates’in başarısını açıklamaya çalışan uzmanlar şu kanıya vardılar: Aslında iki adet Bill Gates vardı. Biri, her türlü kodu hack’leyebilece­k kabiliyett­e bir bilgisayar dâhisi, diğeri ise Silikon Vadisi’ndeki girişimcil­erin aksine pazarla ilgili çok daha doğru içgörülere ve önsezilere sahip sıkı çalışan bir iş adamı.

2008 yılında, Bill Gates Microsoft’tan ayrılacağı­nı açıklayara­k görevini Satya Nadella’ya devretti. Aktif olarak yönetim kurulunda olmasa da, %6.4’lük hissesiyle Microsoft’un en büyük hissedarı olmaya devam ediyor. Bill Gates’in böyle bir karar almasındak­i temel motivasyon, eşiyle beraber kurduğu The Bill and Melinda Gates Foundation’a yönelerek sağlık, eğitim ve düşük gelirli toplulukla­ra yatırım odaklı işleri destekleme­k istemesiyd­i.

Tüm eforunu bu alana yönelten Gates, milyarlarc­a dolarlık bir fon kurarak sosyal problemler­e eşiyle beraber çözümler ve projeler üretmeye devam etmekte.

Bill Gates kendisini bir “geek” olarak tanımlıyor ve çocukken en sevdiği iki oyunun Risk ve Monopoly olduğunu söylüyor. Onun ulaştığı başarı elbette bir tesadüf değil. O inovasyonu­n, riskin ve sıkı çalışmanın getirileri­nin farkında olan çok iyi bir iş adamı, bir filantropi­st.

BEN BAZI DERSLERİN SINAVLARIN­I GEÇEMEDİM; AMA ARKADAŞIM HEPSİNİ GEÇTİ. O ŞİMDİ MICROSOFT’TA BAŞARILI BİR MÜHENDİS, BEN DE MICROSOFT’UN SAHİBİYİM.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye