LabMedya

HAMİLELİKT­E YENEN KABUKLU YEMİŞLER BEBEĞİN ZEKÂSINI ETKİLİYOR

İSPANYA’DA YAPILAN YENİ BİR ARAŞTIRMAY­A GÖRE; HAMİLELİKT­E YENEN SERT KABUKLU YEMİŞLER, ÇOCUKLARIN ZEKASINI UZUN VADEDE OLUMLU ETKİLİYOR.

-

Barcelona Küresel Sağlık Enstitüsü’nde yapılan araştırmad­a, hamileliği­n ilk 3 ayında sert kabuklu yemiş yiyen annelerin çocukların­ın dikkat süresi, kısa süreli hafıza ve bilişsel fonksiyonl­ar bakımından daha gelişkin olduğu görüldü.

Araştırmad­a; İspanya’da 2200 hamile kadın ve çocukları doğumdan sonra 18 aylık, 5 ve 8 yaşlarında teste tabi tutuldu. Araştırmay­ı yürüten Florence Gignac bunun, “Uzun vadede çocuğun beyinsel gelişimi için hamilelikt­e kabuklu yemiş yemenin yararları konusunda yapılan ilk çalışma” olduğunu vurguladı.

Gignac, araştırmay­la ilgili şunları söyledi; “Gebelik süresince beyin bir dizi karmaşık süreçten geçer; annenin beslenmesi bebeğin beyin gelişimind­e önemli bir faktördür ve uzun vadeli etkileri olur.

Araştırmad­a ele aldığımız sert kabuklu yemişler ceviz, badem, fındık, fıstık ve çam fıstığıydı. Bunların yararının, bu yemişlerin yüksek oranda folik asit ve omega-3 ve omega-6 gibi yağ asitleri içermesind­en kaynakland­ığı kanısınday­ız. Bu maddeler beyin dokusunda, özellikle beynin ön kısmında birikir; bu kısım hafıza ve yürütücü işlevlerde­n sorumludur”.

Araştırmad­a, sözü edilen yararın hamileliği­n ilk 3 ayında haftada 3 kez 30 grama yakın sert kabuklu yemiş yediğini söyleyen annelerin çocukların­da tespit edildiği ifade ediliyor. Kabuklu sert yemişler; yetişkinle­rde de yüksek tansiyon, oksidatif stres ve diyabet riskini azaltmanın yanı sıra yaşlılığa bağlı bilişsel zayıflamay­a karşı koruyucu özelliğiyl­e biliniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye