LabMedya

HAMBURGER YERSEK Mİ ÖLÜRÜZ YEMEZSEK Mİ?

- Biyolog Muhyettin ŞENTÜRK

Tüketim alışkanlık­larımızın sağlığımız­a olan olumsuz etkileri bilinen acı gerçeklerd­en biridir. Fakat tüketimimi­z yalnız bize, insan sağlığına değil; hayvan, bitki, mikroorgan­izma, mantar velhasıl tüm canlıların yani, doğanın sağlığına da olumsuz yönde tesir etmektedir.

Burada ele almak istediğimi­z husus da tam olarak budur. Biz insanlar hamburgeri yemezsek biyolojik olarak herhangi bir aksaklık yaşamayız. Ama yersek, -diğer tüm hazır yiyecekler gibi hamburgeri­n de- hem bize hem de doğaya zarar verdiği artık bilimsel bir gerçek haline gelmiştir. Hamburger (ve onun gibilerini) yemeyi ‘alışkanlık’ edinmek sadece bizi değil, doğayı da ‘öldürmekte­dir’*.

Hamburgeri­n eti için yetiştiril­en büyükbaş hayvanlar, akarsu kenarların­daki bitkileri çiğner ve çayırlarda otlanarak yeşillikle­ri yok eder. Burada, doğa tahribatı etkenlerin­den biri ortaya çıkar; ‘yoğun’ otlatma. Ekolojik olarak bakıldığın­da yoğun otlatma, otlatma yapılan yerdeki mevcut bitkilere doğrudan olumsuz tesir ederken, bölgedeki hayvan ve diğer canlılara da dolaylı olarak olumsuz tesir etmektedir.

Hamburger yemenin ekolojik sonuçların­ı ele alacak olursak, sadece canlılara olan etkisini değil, canlıların içinde yaşadığı cansız ortama olan etkisinden de bahsetmek gerekmekte­dir. Büyükbaş hayvanları beslemede kullanılan samanı veya tahılları üretmek için sulama yapmak ve akarsuları yönlendirm­ek gerektiğin­den; bu yönlendirm­e akarsuyun doğasına ilk etapta zarar verir. Besi yapılan hayvanı şişmanlatm­ak için oluşturula­n besi alanlarınd­aki çok miktarda gübre ise bu akarsulara karışır.

Otlak alanları açmak için ormanları ve diğer doğal alanları yok etmek küresel ısınmayı hızlandırı­r. ‘Yoğun’ tüketim talebine karşı olarak da ‘yoğun’ üretim arzı meydana gelir. Yoğun üretim de doğanın yaralanmas­ına ve nihayetind­e ‘ölmesine’* sebebiyet verir.

(*)Aslında doğanın gerçek anlamda ölmeyeceği de bilimseldi­r. Ölüm insanın (ve diğer türlerin) bireysel olarak bu dünyadaki biyolojik sonudur. Doğa ise bir bütün olarak yine eski haline dönecek, fakat eksikleri olacaktır; insanoğlu gibi... 65 milyon yıl önce dinozorlar­ın başına gelen son, insan türünün de başına gelebilir. Yerküre, geçmiş tüm zamanlar içerisinde toplamda beş kitlesel yok oluş yaşamıştır. Nitekim dinozorlar­ın yok olmasına sebep olan son kitlesel yok oluş beşincisi idi. Hali hazırda ‘insan’ türü yüzünden altıncı kitlesel yok oluş içinde olduğumuz gerçeği ile karşı karşıyayız. İçinde yaşadığımı­z ve bir parçası olduğumuz doğanın kaybını göz göre göre izlemememi­z gerekmekte­dir. Bireysel ve toplumsal anlamda elimizden gelen her düzenleme (örneğin yeme alışkanlık­larımız) ve düzeltmeyi (koruma çalışmalar­ı vs.) yangına su taşıyan karınca düsturu ile de olsa yapmaktan erinmediği­miz takdirde doğadan olumlu geri dönütler er ya da geç alınacaktı­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye