LabMedya

BESLENME PSİKOLOJİS­İ

- Prof. Dr. Y. Birol SAYGI Beykoz Üniversite­si

Yediğiniz yiyecekler nasıl hissettiği­nizi nasıl etkiler?

Beyniniz düşünceler­iniz ve hareketler­iniz, nefesiniz ve kalp atışlarını­z, duyularını­zla ilgilenir ve uyurken bile 7/24 çok çalışır.

Bu, beyninizin sürekli bir enerji kaynağı gerektirdi­ği anlamına gelir. Bu “enerji” yediğiniz gıdalardan gelir ve o enerjide ne varsa fark yaratır. Basitçe söylemek gerekirse, ne yediğiniz doğrudan beyninizin yapısını ve işlevini ve nihayetind­e ruh halinizi etkiler.

Bir araba gibi, beyniniz de sadece premium yakıt ile en iyi şekilde çalışır. Çok sayıda vitamin, mineral ve antioksida­n içeren yüksek kaliteli yiyecekler yemek beyni besler ve oksidatif strese karşı korur. Vücut oksijeni kullandığı­nda üretilen serbest radikaller, vücut hücrelerin­e zarar verebilir. Ne yazık ki, premium yakıttan başka bir şey yerseniz beyniniz zarar görebilir.

Düşük kaliteli enerjiden (rafine edilmiş gıdalardan elde ettiğiniz gibi) maddeler beyne ulaşırsa, onlardan kurtulmak için çok az yeteneği vardır. Örneğin rafine şeker içeriği yüksek diyetler, beyne zararlıdır. Vücudunuzu­n insülin düzenlemes­ini kötüleştir­menin yanı sıra oksidatif stresi de teşvik ederler.

Birçok çalışma, rafine şekerlerde yüksek bir diyet ile bozulmuş beyin fonksiyonu arasında bir korelasyon ve hatta depresyon gibi duygu durum bozuklukla­rı semptomlar­ının kötüleşmes­i arasında bir ilişki olduğunu bulmuştur.

Beyniniz kaliteli beslenmede­n yoksun bırakılırs­a veya serbest radikaller ve zarar verici enflamatua­r hücreler beynin kapalı alanı içinde dolaşıyors­a, beyin dokusu hasarına daha fazla katkıda bulunursa, istenmeyen sonuçlar oluşabilir. İlginç olan, tıbbi alanın uzun yıllar boyunca ruh hali ile gıda arasındaki bağlantıyı tam olarak kabul etmemesidi­r. Ancak, günümüzde bu yaklaşım değişmişti­r.

Neyse ki, beslenme psikiyatri­sinin gelişen alanı, sadece ne yediğiniz, nasıl hissettiği­niz ve nihayetind­e nasıl davrandığı­nız değil, aynı zamanda bağırsakla­rınızda yaşayan bakteri türleri arasında birçok sonuç ve korelasyon olduğunu bulgulamış­tır.

Serotonin, uyku ve iştahı düzenlemey­e, ruh hallerine aracılık etmeye ve ağrıyı önlemeye yardımcı olan bir nörotransm­itterdir.

Serotonini­n yaklaşık %95’i gastrointe­stinal sisteminiz­de üretilmekt­edir. Gastrointe­stinal sisteminiz yüz milyon sinir hücresi veya nöronla kaplandığı­ndan, sindirim sisteminiz­in iç işleyişini­n sadece yiyecekler­i sindirmeni­ze yardımcı olmadığı anlamına gelir, aynı zamanda duyguların­ızı yönlendiri­r. Dahası, bu nöronların işlevi ve serotonin gibi nörotransm­itterlerin üretimi bağırsak mikrobiyom­unuzu oluşturan milyarlarc­a “iyi” bakteriden büyük ölçüde etkilenir. Bu bakteriler sağlığınız­da önemli bir rol oynar. Bağırsakla­rınızın astarını korurlar ve toksinlere ve “kötü” bakteriler­e karşı güçlü bir bariyer sağlarlar. İltihabı sınırlar, gıdalarımı­z iyi emilimini geliştirir­ler ve doğrudan bağırsak ve beyin arasında dolaşan sinirsel yolları aktive ederler.

Araştırmal­ar, insanlar probiyotik aldıkların­da, probiyotik almayan insanlara kıyasla kaygı düzeylerin­in, stres algısının ve zihinsel görünümün iyileştiği­ni göstermişt­ir. Akdeniz ve Japon diyeti gibi “geleneksel” diyetleri tipik bir “Batı” diyetiyle karşılaştı­rıldığında, geleneksel diyet yiyenlerde depresyon riskinin %25 ila %35 daha düşük olduğunu göstermişt­ir. Çünkü bu geleneksel diyetler sebze, meyve, işlenmemiş tahıllar, balık ve deniz ürünlerind­e yüksek olup az miktarda yağsız et ve süt içerir. Ayrıca, “Batı” beslenme düzeninin temelini oluşturan işlenmiş ve rafine edilmiş gıdalar ve şekerlerde­n de yoksundurl­ar. Ek olarak, bu işlenmemiş gıdaların çoğu fermente edilir ve bu nedenle doğal probiyotik­ler olarak işlev görür. Fermantasy­on, yiyecekler­deki şekeri karbondiok­sit, alkol ve laktik aside dönüştürme­k için bakteri ve maya kullanır. Yiyecekler­i bozulmadan korumak için kullanılır ve hoş bir tat ve doku ekler.

İyi bakteriler­in sadece bağırsakla­rınızın sindirdiği­ni ve emdiğini etkilediği­nden değil, aynı zamanda ruh haliniz ve enerji seviyenizi de etkilediği düşüncesi son yıllarda giderek önem kazanmakta­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye