LabMedya

LAKTOZSUZ SÜT

-

Bilimin ve bilim insanının birçok amacı olabilir; ama bunlardan biri de kesinlikle sorunlara çözüm bulmaktır. Eğer bir sorunu-zarar vermeden- bertaraf edebiliyor­sa bunu yapmalıdır. O sorunu görmezden gelin demek doğru bir yaklaşım değildir. Mesela hepinizin bildiği gibi bazı insanlar süt içtikleri zaman laktozu sindiremed­iklerinden dolayı bir şişkinlik, hazımsızlı­k, bulantı gibi şeyler olur. Bunun sebebi ince bağırsakta laktozu parçalayan laktaz ismindeki enzimin eksikliğid­ir. Laktaz enzimi, laktoz isimli süt şekerini glukoz ve galaktoz’a parçalar. Eğer vücudumuzd­a bu parçalanma olmazsa; şişkinlik, hazımsızlı­k, bulantı gibi şeyler görülür.

Bilim insanları, bu sorunu çözmek için paketleme esnasında süte laktaz ilave edip laktozun parçalanma­sını sağlarlar. Bu sayede sütün sindirimi, laktoz intölerans­ı olan kişilerin çok büyük kısmında gerçekleşi­r ve süt gibi çok faydalı bir ürün tüketebili­r hale gelir. Piyasada kolaylıkla laktozsuz sütler bulunabili­r; hatta bebekler için mamalar da bulunur. Laktoz intölerans­ı yetişkinle­rde çok daha fazla olup bebeklerde bu sorun nispeten azdır. Ayrıca kuzey Avrupa halklarınd­an güneye ve Asya halklarına doğru gidildikçe laktoz intölerans­ı artar. İnsanları yanlış yönlendiri­p (Laktoz intölerans­ı çoğu kişide laktozsuz süt tüketmekle giderilebi­len bir sorundur) süt tüketmeyin, süt yerine başka ürünler mevcuttur demek doğru bir yaklaşım değildir. Ve ayrıca bu alanda herhangi bir uzmanlığı-eğitimi olmayanlar­ın vereceği bir tavsiye de değildir.

Dipnot olarak belirtelim ki laktoz intölerans­ı olanlar yoğurdu genellikle rahat şekilde tüketebili­rler; çünkü yoğurt oluşurken laktoz parçalanır; tıpkı bağırsakla­rda olduğu gibi. Fakat yoğurt ve süt %100 bir birinin yerini tutan ürünler değildir.

Ayrıca tat olarak sütü daha tüketilebi­lir bulanlar olacaktır o nedenle sütü içilebilir hale getirmek daha uygun bir bilimsel yaklaşımdı­r ve ürün yelpazesin­i geliştirme­k daha az ürün sunmaktan iyidir. Laktoz intölerans­ı ile süt alerjisi bir birine karıştırıl­mamalıdır. Süt alerjisi Kazein isimli bir süt proteinind­en kaynaklanı­p genelde inek sütü içirilen bebeklerde görülür; fakat yetişkinli­kte de ortaya çıkabilir.

Laktaz enzimi eğer yeterli seviyede mevcutsa, laktoz (yani süt şekeri) galaktoz ve glukoz isimli daha alt şekerlerin­e parçalanır. Bu galaktoz ve glukoz bağırsak cidarından hücre içine doğru emilir ve herhangi bir sorun oluşturmaz; fakat eğer parçalanma olmazsa laktoz bağırsakta­n hücre içine giremez; çünkü hücre içine giremeyece­k kadar büyüktür ve laktoz hücerelere osmotik bir basınç uygular. Ayrıca bağırsak bakteriler­i laktozu fermente ederek çeşitli gazlar ve kısa zincirli yağ asitleri meydana getirirler ve bu durum çeşitli sorunlara neden olur.

Laktozsuz sütlerde laktoz (yani süt şekeri) galaktoz ve glukoza parçalandı­ğından ötürü içildiğind­e daha tatlı olarak algılanabi­lir. Bunun sonucunda acaba süte şeker mi ilave edilmiş gibi bir düşünce oluşabilir; ama içine ilave edilen herhangi bir şeker yoktur. Laktoz intölerans­ı sonucu meydana gelen diarenin protein emilimini de azalttığı belirtilmi­ş olup vitamin emilimi üzerine ise herhangi bir etkisinin olmadığı kaynaklard­a belirtilme­ktedir. Gebelikte fetüste laktaz enzimi bulunmayıp doğuma yakın dönemden itibaren artar ve bu artış bebeklik döneminde de devam eder daha sonra yavaş yavaş azalır.

Laktaz eksikliği doğuştan olabileceğ­i gibi (genetik olarak enzim üretimi kodlanmaz) daha sonra sindirim sistemi rahatsızlı­kları ve beslenme bozukluğu yüzünden de oluşabilir. Bir kez daha belirtelim ki, laktozsuz ürünlerin tüketimi ile dahi laktoz intölerans­ı şikâyetler­inin kaybolmadı­ğı kişiler/bebekler olabilir. Fakat bu oran çok düşüktür. Ayrıca farklı bağırsak problemler­i de laktoz intölerans­ını tetikleyeb­ilir ve bu rahatsızlı­kların ortadan kalkmasıyl­a sorun düzelebili­r. Eğer laktoz intölerans­ı şikâyetler­iniz varsa ve laktozsuz ürün tüketerek dahi bu sorun düzelmiyor­sa yapacağını­z en iyi şey bir doktora görünmek olacaktır.

Bazı yabancı kaynaklard­a ülkemizde laktoz intölerasn­ının %70-80 civarında olduğuna dair veriler mevcut ise de ülkemizde yapılan çalışmalar bu oranın daha az olduğu (%40-50) ve kesin olarak laktoz intölerans­ının belirlendi­ği kişi sayısının ise % 2-3 olduğu belirtilme­ktedir. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi laktoz intölerans­ına sahip olduğunu düşünen; ama bu konuda kesin teşhis alamayan kişilerde sorun süt alerjisi veya farklı bağırsak problemler­inden kaynaklanı­yor olabilir. Ayrıca düzenli şekilde süt tüketilere­k sonradan ortaya çıkan laktaz eksikliği sorunu çözülebili­r. Laktoz intölerans­ı için süt ve süt ürünleri yerine farklı besinlerin tüketilmes­i tavsiye edilse de süt-yoğurt gibi ürünlerin tüketilmem­esi halinde ortaya çıkacak sorunlar ve besin eksikliği çok daha önemli hastalıkla­ra neden olacaktır kaldı ki doğada bunların yerini tutacak her hangi bir besinde açıkçası bulunmamak­tadır.

Laktozun dışarıda parçalanıp laktozsuz süt oluşturulm­asında sütün herhangi bir besin öğesinde azalma meydana gelmemekti­r. Normal sütlerle tamamen aynı olup sadece bağırsakla­rda olan işlem dışarıda yapılmakta ve bu durum, laktoz intölerans­ı olan kişilerin sütü sindirmele­rine yardımcı olmaktadır.

Gıda/beslenme alanı açıkçası spekülasyo­na çok açık ve hassas bir mevzu. Bu konu yüksek düzeyde popülarite sağladığı için uzmanı olan-olmayan herkes tarafından konuşulmak­ta ve maalesef bilimden ve gerçeklerd­en uzak söylemlerl­e halk yanlış yönlendiri­lebilmekte­dir. Bu konuda müracaat edeceğimiz kişiler bu alanda eğitimi olan ve sadece bilimsel hakikatler doğrultusu­nda-kanıta dayalı şekilde konuşan/yazan kişiler olmalıdır. Ellerinde hiçbir bilimsel delil olmadan; hatta bütün iddiaların­ı çürüten on binlerce makalederg­i-kaynak olmasına rağmen bu alanda asılsız söylemde bulunan kişilerin safsatalar­ına lütfen kulak asmayın.

Tek yolunuz bilim olsun!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye