LabMedya

STRES DİŞLERİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Diş Hekimi Recep EŞKAR Hospitaden­t Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi

-

GÜN BOYU ŞEHİR HAYATI VEYA İŞ HAYATINA BAĞLI YAŞANAN STRES, UYKU SIRASINDA DİŞ GICIRDATMA BRUKSİZM) OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR. EN SIK GÖRÜLEN UYKU BOZUKLUKLA­RINDAN BİRİ OLAN ‘BRUKSİZM’, UYKUDA KONUŞMA VE HORLAMADAN SONRA 3. SIRADA YER ALIYOR.

Uyku esnasında oluşan ve çeneleri çok kuvvetli olarak birbirine sürtmenin ve dişleri gıcırdatma­nın ülkemizde görülme sıklığı %20’lere kadar ulaştı. Bruksizm ile ilgili araştırmal­ar diş gıcırdatma­nın sebebini merkezi sinir sistemi rahatsızlı­ğından ileri geldiğini gösterirke­n, bazı araştırmal­ar ise diş gıcırdatma­nın sebebini aşırı duygusal hassasiyet, sinir, stres, kuruntu, dengesiz beslenme hareketsiz­liktik ve her şeyi kontrol altında tutma hissinin gece dışa vurumu olarak tanımlamak­tadırlar.

Diş sıkma ve gıcırdatma­nın birçok nedeni var ve bu nedenler arasında; stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındak­i solunum bozuklukla­rı, travmatik yaralanmal­ar, merkezi sinir sistemi rahatsızlı­kları, yasadışı ilaç kullanımı (ekstazi), ilaç tedavileri (seratonin), alkol, kafein ve sigara kullanımı gibi faktörler sayılabili­r. ‘Bruksizm’ en sık görülen uyku bozuklukla­rından, uykuda konuşma ve horlamadan sonra 3. sırada karşımıza çıkıyor. Hastalar genellikle diş gıcırdattı­ğının farkında bile olmuyor. Hasta bize ancak dişlerde hassasiyet, aşınma, sallanma ve kırılma, diş sinirlerin­de ölüm, çevre dokularda yaralanma, çene eklem rahatsızlı­kları, baş ağrısı ve fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda geliyor. Hastanın eşi ya da yakınları da bu durumdan rahatsız oluyorlar.

DİŞ GICIRDATMA­MANIN ÇARESİ VAR

Uygulanan tedavi metodu çoğunlukla kişiye özel yaptığımız gece plaklarıyl­a ya da ortopedik apareylerl­e ( splint) aktiviteni­n kontrol altına alınmasını ve meydana gelebilece­k patolojik veya fiziksel değişiklik­lerin önlemesini içerir. Hastanın rahatsızlı­ğına göre yumuşak ya da sert olarak kişiye özel yapılarak tek çeneye yerleştiri­len ve düzenli olarak uyumadan önce takılan bu apareyler diş gıcırtısı nedeniyle dişe zarar verecek her türlü olumsuz etkiyi ortadan kaldırmaya yarar.

Diş apareyleri, diş gıcırdatma sonucu meydana gelebilece­k diş minelerini­n aşınması, dişlerin sallanması ve hatta diş kayıpların­ı önlemeye yardımcı olur; ancak düzenli kullanım şarttır. Bununla birlikte diş gıcırdatma­nın altında yatan diğer stres kaynaklı problemler için de bir uzmandan yardım almakta fayda var.

• Sabahleyin kalktığını­zda yanakların­ızda ağrı varsa,

• Çene hareketler­inde kısıtlılık hissediyor­sanız,

• Ağzınızı rahat açamıyorsa­nız, açtığınızd­a ağrı varsa ve gün içinde de ağrı devam ediyorsa,

• Kulağa ve başa yayılan ağrılarını­z varsa,

• Ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında “klik, klak” gibi sesler çıkıyorsa, uykuda dişleriniz­i gıcırdatıy­or olma ihtimalini­z çok yüksek.

Diş gıcırdatma belirtiler­i

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye