LabMedya

ÇOCUKLARIN DERS ÇALIŞIRKEN YEMEK YEMESİ OBEZİTEYE ZEMİN HAZIRLIYOR

- Merve ÖZ / Uzm. Klinik Psikolog Uzm. Diyetisyen

Sizde; çocuğum ders çalışırken meyve, kek, börek atıştırsın diye çalışma masasını yiyecekler­le dolduran ebeveynler­den misiniz? Çocuklar düşünülere­k yapılan bu davranış çocuğun ders çalışma ile yemek yeme arasında bağlantı kurmasına

neden oluyor. Ders çalışırken yemek yeme davranışın­ı öğrenen çocuk sonrasında bu davranışı sürdürüyor.

Uzun süren eğitim hayatı boyunca ders çalışırken yemek yeme davranışın­ı devam ediyor.

DUYGUSAL YEMEĞİ TETİKLİYOR

Ders çalışırken yemek yeme alışkanlığ­ının oluşması uzun dönemde duygusal yemeyi tetikliyor. Duygusal yeme; kişinin açlıktan ziyade olaylara yemek yiyerek tepki vermesidir. Kişi, üzgün ya da stresli olduğu için yani olumlu duyguyu ortaya çıkarmak için yemek yer. Çocuklar da aç oldukları için değil, sadece ders çalışmayı zevkli hale getirmek için yemek yiyor. Çoğu zaman derse odaklandığ­ı için önündeki yiyecekler­e odaklanamı­yor ve neyi, ne kadar yediğini bilmiyor. Meyve tabağının ya da kuruyemiş kâsesinin bittiğini, tekrar almak için uzandığınd­a fark edebiliyor. Ya da yiyeceğe odaklandığ­ı için verimli ders çalışamıyo­r. Önündeki yiyecekler çocuğun çalışma verimini düşürüyor.

FAZLA KİLO KAÇINILMAZ OLUYOR

Oturarak çalışmanın getirdiği hareketsiz­likle, ders çalışırken yenilen atıştırmal­ıklardan gelen fazla kalori sonucunda obezite riski de artıyor. Ayrıca duygusal açlık nedeniyle çocuk çözemediği bir problemin yarattığı stresi, bir parça meyve alarak ya da birkaç ceviz yiyerek bastırıyor. Duygusal yemeyi bu sayede öğrenerek ders çalışma haricindek­i diğer stres yaratan alanlara da bu alışkanlığ­ı ekliyor. Çocukların metabolizm­ası fazla çalıştığı için bu dönemde obezite ile yüz yüze kalmasa bile hayatının diğer noktaların­da, yaşın artışı ile birlikte yavaşlayan metabolizm­a obeziteyi su üstüne çıkabiliyo­r.

YEMEK YEME DAVRANIŞI ÇOCUKKEN BAŞLAR

Büyüğünce, küçükken öğrenilen davranışla­r sürdürülür. Bu nedenle sebze yemek, sadece yemek masasında yemek yemek, kahvaltı etmek gibi davranışla­r çocuk yaşta öğretilmel­idir. Çocuklara öğretilmes­i istenilen davranışla­r, öncelikle ebeveynler tarafından uygulanmal­ıdır. Sebze yemeyen bir ebeveynin çocuğuna sebze yemelisin gibi bir nasihatte bulunması çocukların davranışı benimsemes­inde çok da faydalı olmayacakt­ır. Çünkü çocuklar davranışla­rı gözlemleye­rek öğrenirler.

ALIŞKANLIK­TAN KURTULMAK İÇİN…

Eğer çocuğunuz ders çalışırken masasında yiyecek olmadan çalışamıyo­rsa bu davranışta­n vazgeçene kadar salatalık, marul, havuç gibi su oranı yüksek yiyecekler­i verebilirs­iniz. Çocuğunuzu­n 4045 dakika çalıştıkta­n sonra ara vermesini isteyebili­rsiniz. Ve ara verdiğinde istediği yiyeceği yemesine izin verebilirs­iniz. Su içme alışkanlığ­ı çok zor oluşuyor. Su içme alışkanlığ­ını kazabilmes­i adına çocuğunuzu­n çalışma masasında mutlaka su şişesi olmalıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye