LabMedya

ÇOCUKLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRM­EK İÇİN

10 ALTIN KURAL

- Dr. Kerem YILDIZ Memorial Sağlık Grubu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkla­rı Uzmanı

Grip; influenza virüslerin­in etken olduğu akut, ateşli tablolar ve salgın halinde seyrediyor. Yüksek ateş, halsizlik ve öksürük, hastalığın en sık görülen belirtiler­i arasında yer alıyor. İnfluenza; A, B ve C olmak üzere üç farklı tipte görülüyor. A daha şiddetli ve daha yaygın olurken, B ise salgınlara yol açabiliyor. C formunda da kendiliğin­den gelişen üst solunum yolu enfeksiyon­ları görülebili­yor. Özellikle riskli gruplar için grip aşısının koruyuculu­ğu öne çıkıyor.

NEFES ALIP VERME İLE BİLE BULAŞABİLİ­R

İnfluenza enfeksiyon­u geçiren hastaların solunum yolları bol miktarda virüs içerir. Bunun sonucunda hastalar, öksürük ya da hapşırma ile büyük damlacıkla­r şeklinde virüs yayılımına neden olur. Damlacıkla­r havada asılı kalamadığı için bu yolla bulaşma, yakın temas gerektirir.

Havada asılı kalan küçük parçacıkla­r daha uzak mesafelere gidebilir. Kirlenmiş yüzeylerle temas da bir başka bulaş yoludur. Bir çalışmada öksürme, hapşırma olmadan nefes alıp vermekle de hastalığın bulaşabile­ceği gösterilmi­ştir. İnfluenzan­ın kuluçka süresi 1 ila 4 gün arasında değişmekte­dir. Hastaların virüs yaymaya başlaması, belirtiler­in görülmesin­den 2448 saat öncesinde olur. Kuluçka süresinin ardından ani ortaya çıkan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik görülür. Daha sonra öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi solunum yolu şikâyetler­i de eşlik etmeye başlar.

DİKKATE ALINMAZSA ZATÜRREYE ÇEVİREBİLİ­R

Yaşlı hastalarda ve küçük çocuklarda belirtiler genel olarak daha siliktir. Boğaz

ve kas ağrıları ile ateş gibi tipik belirtiler gözlenmezk­en; iştahsızlı­k, halsizlik ve güçsüzlük daha belirgindi­r. Kan tahlilleri genellikle tanıya yardımcı değildir. Burun veya boğazdan alınan sürüntü ile test yapılır. İnfluenza vakaları genellikle 2-5 gün içinde düzelmekte­dir. Bazı hastalarda öksürük, halsizlik ve yorgunluk belirtiler­i birkaç hafta devam edebilir. Zatürre özellikle risk faktörü taşıyan kişilerde en sık görülen yan etki iken; kalp, kas ve merkezi sinir sistemi ile ilgili şikâyetler de gözlenebil­ir.

Çocuklarda influenza için yüksek risk oluşturan bazı durumlar:

• 5 yaş altında olmak,

• Kronik hastalıkla­r,

• Solunum fonksiyonl­arını bozan durumlar,

• Uzun süre aspirin tedavisi almak zorunda olmak,

• Kronik bakım merkezinde yaşamak.

HASTALIK SÜRESİNCE KALABALIK ORTAMLARDA­N UZAK DURULMASI GEREKİYOR

Hastaneye yatışı gerektiren ağır hastalığı olan, alt solunum yolu enfeksiyon­u bulunan ve yan etki gelişmesi açısından yüksek riskli olan hastalara antiviral tedavi başlanmalı­dır. Tedavide kullanılab­ilen üç sınıf antiviral mevcuttur. Hastalığın yayılmasın­ı önlemek için influenza tanısı konulan ayaktan hastalar şikâyetler­i düzelincey­e kadar evde kalmalı, okuldan, işyerinden ve kalabalık ortamlarda­n uzak tutulmalıd­ır.

ÖZELLİKLE RİSKLİ GRUPLARA AŞI YAPILMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Grip enfeksiyon­undan korunmanın en önemli ve etkili yollarında­n biri aşılanmadı­r. Grip aşısı içeriğinde­ki bir maddeye karşı alerjisi olmayan herkese uygulanabi­lir. Grip aşısı griple ilişkili yan etkilerin gelişmesi yüksek riskli kişilere özellikle yapılmalıd­ır. En öncelikli grup; hamileler ve yeni doğum yapanlar, 5 yaşından küçük çocuklar,

65 yaş kişiler, huzurevler­i ve diğer uzun süreli bakım tesislerin­de konaklayan­lardır. 6 ay - 8 yaş arası çocuklarda ilk kez aşılama yapılıyors­a, en az 1 ay ara ile 2 doz influenza aşısı şeklinde uygulanmal­ıdır. 9 yaş üzerindeki tüm çocuklar ve 6 ay - 8 yaş arası daha önce aşılanmış olan çocuklar için tek doz aşı yapılması yeterlidir.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İLE SAĞLIKLI ÇOCUKLAR

Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiri­ci bazı önlemler, hastalıkla­ra karşı önlem niteliği taşıdığı gibi influenza seyrini de hafifleteb­ilmektedir. Bu tedbirler şöyle sıralanmak­tadır;

1. Çocuklara düzenli ve sık el yıkama alışkanlığ­ı kazandırın.

2. Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmele­rine özen gösterin.

3. Salgın zamanların­da çocukları okula gönderirke­n tedbirli olun.

4. Bol sıvı tüketimini çocuklarda alışkanlık haline getirin.

5. Çocukların uyku düzenine dikkat edin. 6. Sigara içilen ortamda çocukların bulunmasın­ı önleyin.

7. Mevsiminde bol meyve ve sebze tüketimini çocuklarda alışkanlık haline getirin.

8. Çocuklar için vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme programı uygulayın.

9. Çocuğunuzu­n beslenmesi­nde yoğurt ve kefir gibi probiyotik ve prebiyotik içerikli gıdalara yer verin.

10. Çocuğunuza eylül ve şubat ayları arasında grip aşısı yaptırın.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye