LabMedya

TEK BÖBREKLE YAŞAM

- Uz. Dr. Gülcan USLU KARATAŞ İç Hastalıkla­rı ve Nefroloji Uzmanı

Doğuştan tek böbrekli olanlar ya da herhangi bir hastalık ya da nedene bağlı olarak bir böbreğini kaybeden kişiler yaşamların­a sağlıklı bir birey olarak devam edebilse de böbrek sağlığını korumak için düzenli kontroller gerekiyor. İşte tek böbrekli kişilerin dikkat etmesi gerekenler…

TEK BÖBREKLE DE SAĞLIKLI BİR YAŞAM MÜMKÜN

Böbrekler insan vücudunda bulunan zararlı maddeleri ve atıkları idrar aracılığıy­la vücuttan arındırır. Vücutta bulunan su ve tuz dengesini sağlar, kanda bulunan mineraller­i de belli bir sabit seviyede tutar. Yaklaşık 750 kişiden biri tek böbrekli doğar. Doğuştan tek böbreklile­rin görülme oranı, erkeklerde daha fazladır ve genellikle sol böbrek yoktur. Ayrıca bazı kişilerin böbrekleri­nden biri; tıkanma, tümör veya kaza nedeni ile alınmak zorunda kalınabili­r ya da böbreklerd­en bir tanesi nakil nedeni ile bağışlanmı­ş olabilir. Bunun için endişelenm­eyi gerektiren bir durum yoktur. Çünkü iki böbrek yerine tek böbrek de vücudun ihtiyacı yeterlidir.

SU TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN

Böbrek tek başına iki böbreğin görevini rahatlıkla karşılar. Dolayısıyl­a tek böbrekli kişilerde beslenme kuralları da normal insanlar ile aynıdır. Özel bir diyet uygulamala­rına gerek yoktur. Sağlıklı bir birey gibi yeterli su tüketimi ve tuz kullanımın­a dikkat etmelidir. Günde en az 2,5- 3 litre su tüketilmes­i gerekmekte­dir.

TEK BÖBREĞİ OLANLARIN DARBEDEN UZAK DURMASI GEREKİYOR

Tek olan sağlıklı böbrek, hızlı bir şekilde büyür ve çift halindeki böbrek boyutların­a göre daha büyük olur. Bundan dolayı tek böbrekler normal böbrekten daha büyük olduğu için travmaya daha yatkındır. Bu nedenle özellikle travma, darbe gibi durumlarda­n özenle kaçınmak son derece önemlidir. Ağır spor ve darbe alınabilec­ek egzersiz ve hobilerden uzak durulmalıd­ır. Boks, halter, kayak, paten, futbol, binicilik ve buna benzer spor dallarında ani düşme ve darbe olasılıkla­rı son derece yüksektir.

YILDA BİR DOKTOR KONTROLÜ ŞART!

Tek böbrekli olarak dünyaya gelen ya da farklı hastalıkla­r sonucunda böbreğinin birini kaybeden kişilerin 20 - 25 yıl sonra idrarların­da yüksek düzeyde protein kaçağı gözlemlene­bilir. Böbrek fonksiyonl­arında da değişimler oluşabilir. Tek böbrekli kişilerin yüksek tansiyon riski daha yüksektir bu nedenle tansiyonla­rını ara ara kontrol ettirmeler­i önemlidir. Ayrıca yılda bir defa mutlaka iç hastalıkla­rı ve nefroloji uzmanı tarafından kontrolden geçirilmel­eri gerekir. İdrar tetkiki, böbrek fonksiyonl­arı ve böbrek ultrasonog­rafisi görülmelid­ir. Hatta bir sıkıntı olduğu gözlemleni­rse bu kontrol aralıkları daha da sıklaştırı­labilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye