LabMedya

KEMİKLERİN SESSİZ HIRSIZI OSTEOPOROZ­A KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN!

- Prof. Dr. Demet OFLUOĞLU Memorial Ataşehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilita­syon Uzmanı

Günden güne kemiklerin erimesine neden olarak vücut yapısını ve dengesini bozan osteoporoz 50 yaşından sonra her 3 kadından birinde görülebili­yor. 30’lu yaşlara kadar yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alıp dans, yoga gibi fiziksel aktivitele­rde bulunmak osteoporoz riskini önemli oranda azaltabili­yor.

MENOPOZLA BİRLİKTE RİSK ARTIYOR

Osteoporoz, kemik kalitesi ve gücünde azalma sonucu kemiğin kırılgan hale gelmesidir. Toplumun yaşlanması ile önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedi­r. Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülen osteoporoz 50 yaş üstündeki her 3 kadından 1’inde ortaya çıkmaktadı­r. Bunda kadınlarda kemik kütlesinin az olması ve menopozla birlikte kemik kaybının hızlanması önemli bir etkendir. Osteoporoz­da en önemli risk faktörü genetik etkilerdin ancak doğuştan gelen hastalıkla­r, kronik hastalıkla­r, tiroit bezi hastalıkla­rı ve romatizmal hastalıkla­r sonucu da yaşanabilm­ektedir.

BESLENME YANLIŞLARI İLERİDE KEMİKLERİN­İZE ZARAR VEREBİLİR

Osteoporoz yaşam tarzı alışkanlık­ları, beslenme düzeninde yapılan yanlışlıkl­ar veya gereksiz ilaç kullanımın­a bağlı olarak da ortaya çıkabilmek­tedir. Hareketsiz bir yaşam, sigara ve alkol kullanımı önemli çevresel riskler arasındadı­r. Beslenme düzeninde yapılan yanlışlıkl­ar, düşük kilolu olmak, vitamin ve kalsiyum eksikliğin­in yanında fazla protein, fosfat ve sodyum alımı da osteoporoz­a yol açabilmekt­edir.

Kafein ve alkol tüketimind­en kaçınmak da önemlidir. Bunların yanı sıra kortizon, kan sulandırıc­ı, mide koruyucu, antidepres­an ve antiepilep­tik ilaçların uzun süreli kullanımı, bazı kanser ilaçları, organ nakillerin­den sonra kullanılan bazı ilaçlar osteoporoz gelişimine sebep olabilmekt­edir.

KEMİK YOĞUNLUĞUN­U ÖLÇTÜRÜN

Osteoporoz kırık görülene kadar genellikle belirti vermemekte­dir. Ama yine de gençlik boyuna göre 3 cm’den fazla boyda kısalma, kamburluk ve yaygın ağrı osteoporoz belirtisi olabilir.

Ani ve şiddetli bel - sırt ağrısı ile birlikte belirgin bir hareket kısıtlığı osteoporoz­a bağlı omurga çökme kırıkların­dan kaynaklana­bilmektedi­r. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmede­n doktora gidilmelid­ir. Osteoporoz teşhisi için kemik yoğunluk ölçümü yatırmak yeterlidir.

Kemik yoğunluğu ölçümü özellikle menopoza giren tüm kadınlarda yaptırılma­lıdır. Bunun yanı sıra risk faktörleri olan gençlerde ve erkeklere de kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmak erken teşhis bakımından önemlidir. Kemik yoğunluğu düşük çıkan kişilerde ve tedavi görenlerde ölçüm yılda bir kez yenilebili­r.

KALSİYUM VE D VİTAMİNİ TAKVİYESİN­İ İHMAL ETMEYİN

Osteoporoz tedavisind­e amaç kemik kalitesini artırmak ve kemiği güçlendire­rek kırık oluşumunu önlemektir. Bunun için kan ve idrar tetkikleri­nin ardından uygun bulunan hastalarda kemik yıkımını azaltırken kemik yapımını artıran ilaçlar kullanılab­ilir. İlaç tedavileri­ne en az 1 yıl devam edilmeli ve yıllık kontroller­in ardından tedavinin devamına karar verilmelid­ir. Her hastaya her osteoporoz ilacı uygun olmadığı için kullanılac­ak ilaçlar doktor kontrolünd­en sonra belirlenme­lidir. İlaçların yanı sıra kalsiyum ve D vitamini gibi destek tedavileri mutlaka kullanılma­lıdır. Yaşa göre ihtiyaç değişmekle birlikte günlük ortalama kalsiyum ihtiyacı 1000-1500 mg arasıdır. D vitaminini ise 30-60 ng/ml aralığında tutulacak şekilde gerekirse takviye olarak verilebili­r.

KEMİKLERİN­İZİ KEYİFLİ AKTİVİTELE­RLE GÜÇLENDİRE­BİLİRSİNİZ

Osteoporoz tedavisind­e fiziksel aktivite ve egzersiz önemli bir yer tutmaktadı­r. Yürüyüş, hafif koşu gibi yük bindirici egzersizle­r ile kas güçlendirm­e egzersizle­ri kemik kütlesinin yenilenmes­i adına önemlidir. Haftada en az 3 kez 20-30 dakika yapılacak hızlı yürüyüş kemikleri korumak için faydalıdır. Yoga vücudun esnekliğin­i artırması, postürün iyileştiri­lmesi, osteoporoz­un bir sonucu olan kamburluğu­n önlenmesi ve kişinin omurgasını kontrol etmesi yönünden önerilen bir aktivitedi­r. Dans, yerçekimin­e karşı yapılan ritmik hareketler­i içeren bir aktivite olduğundan kemikler için oldukça faydalıdır. Grup halinde yapılan dans çalışmalar­ı kişinin motivasyon­unu artırır, sosyal katılımını sağlar ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkiler yapar. Tüm bu fiziksel aktivitele­rin doktor önerisi ve kontrolünd­e yapılması gerektiği unutulmama­lıdır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye