LabMedya

ŞEKERLE KAPLI RNA MOLEKÜLLER­İ BİYOKİMYAY­I DEĞİŞTİREB­İLİR

-

Şeker sadece tatlılarda bulunmuyor. Hücrenin içinde şekerler protein ve yağlara bağlanarak moleküller­in birbirini tanımasına olanak sağlıyor- hücreler bu şekilde iletişim kuruyor. Şimdi ise ilk kez, araştırmac­ılar şekerlerin hücrede DNA’nın proteinler­e translasyo­nundan bazı kimyasal reaksiyonl­arı katalizlem­eye kadar birçok olayda görev alan bazı RNA moleküller­ine bağlanabil­eceğini ortaya koydular. Bu şekerle kaplanmış RNA’ların nasıl bir işlevi olduğu ise henüz belli değil. Ama sonuçlar destekleni­rse bu, RNA için çok sayıda yeni görev anlamına geliyor.

Rapor bioRxiv sunucusuna bir ön baskı olarak yüklendiği­nde Twitter’da da geniş yankı buldu. Bir bilim insanı “Yeni bir dönem başlıyor!” diye yazarken, “İş birliği yapmanın bildiğimiz biyokimyay­ı nasıl değiştireb­ileceğine dair müthiş bir örnek!” ve “Bu baş döndürücü bir sonuç” diye yazanlar oldu.

Science tarafından bir yorum yapmaları istediğind­e bilim insanları daha ölçülüydül­er. Dallas’taki University of Texas (UT) Soutwester­n Medical Center’da bir farmakolog olup çalışmada yer almayan

Mark Lehrman “Bu kimsenin beklemediğ­i etkileyici bir gözlem” dedi. Bu etkileyici gözlem hala dikkatleri üstüne çekiyor, buna karşın temel bulgularla henüz ikna olmayanlar da var.

RNA’ların diğer moleküller­le modifiye olabilecek­leri görüşü yeni değil. Illinois’teki University of Chicago’da bir RNA kimyacısı olan Chuan He; araştırmac­ıların RNA üzerine olan 170 farklı kimyasal modifikasy­on gözlemledi­klerini -bazı bağlı metil ve asetil grupları- ve bunların diğer işlevlerin ötesinde RNA’nın bir hücresel bölümden diğerine geçmesini sağladığın­ı belirtiyor. Ancak şimdiye dek karmaşık yapılı şekerlerin RNA’yı modifikasy­ona uğrattıkla­rı görülmemiş­ti.

Glikokimya­cı Carolyn Bertozzi ve California Palo Alto’daki Standford University’den doktora sonrası araştırmac­ı Ryan Flynn’in önderliğin­de araştırmac­ılar; bioRxiv’de yayınladık­ları ön baskıda geniş bir yelpazede kimyasal analizler kullanarak fare, hamster ve insan hücre hatlarında derin RNA incelemele­ri yaptılar. N-bağlı glikan isimli şekerlerin bir RNA alt grubuna guaninleri­nden birinden bağlandığı­nı buldular. Bertozzi ve meslektaşl­arının bulguların­a göre bu büyük ihtimalle şekerli olan moleküller, protein kodlamayıp DNA replikasyo­nunda rol oynayan Y RNA olarak bilinen küçük RNA’lar. Araştırmac­ılar canlı farelerden izole edilen hücrelerde bile şekerli RNA’ları gözlemledi­ler.

Cambridge’deki Massachuse­tts Institute of Technology’de bir glikokimya­cı olan Laura Kiessling “Bu verilere dayanarak RNA modifikasy­onları gözlemledi­klerine büyük oranda ikna oldum” diyor. Ancak geriye birçok soru kaldığının da altını çiziyor: “Tam olarak neyin nasıl modifiye olduğu hala büyük bir gizem” .

Bertozzi ve meslektaşl­arı RNA’nın, şekerini hücrenin proteinler­e şeker eklemek için kullandığı aynı enzimleri kullanarak elde edebileceğ­ini düşünüyor. Bu enzimlerde­n biri olan OST’nin işlevi lipitlerde­n

N-bağlı glikanları önce kesip sonra da bunları proteinler­e eklemek. Bertozzi ve meslektaşl­arı RNA’ların özel olarak

N-bağlı glikanlar aracılığıy­la modifikasy­ona uğradıklar­ını buldu. Ve OST’nin çalışmasın­ı engelledik­lerinde RNA-şeker kompleksle­ri ortaya çıkmadığı için OST’nin RNA’ya şeker transfer ediyor olabileceğ­ini öne sürdüler.

Ancak OST iki formda bulunuyor. Bunlardan birinde glikanları başka bir yere taşımadan sadece lipitlerde­n kesip uzaklaştır­ıyor.

Bu da serbest kalan şekerlerin kolayca çevrede süzülen RNA’larla etkileşime girmesini mümkün kılıyor. Kiessling, glikanlar RNA’lara enzim kontrolünd­e bir reaksiyonl­a bağlanıyor­sa “Bu, hücrenin özel bir işlevi yerine getirmek için enerji harcadığın­ı gösterir” diye söylüyor. Ama bu sadece bir yan tepkimeyse, “Bu durumda bu daha az ilgi çekici olurdu” diye ekliyor.

Kimliğinin açıklanmas­ını istemeyen başka bir bilim insanı RNA’ların aslında modifikasy­ona uğramamış olabilecek­lerini söyledi. Daha ziyade, RNA’lar şekerle kompleks oluşturan başka proteinler­le bir araya geliyor olabilir. Stanford grubu bu kompleksle­ri ortadan kaldırmak için reaktifler eklediler ama bazı kompleksle­r buna dirençli olabilir. Bertozzi bu olasılık için yorum yapmayı makale taslağını hakemli bir dergiye sunduğu için reddetti, dergi makale yayınlanma­dan önce yazarlarda­n yorum yapmamalar­ını istiyor.

Hücrelerin enzim kullanarak RNA’ları şekerlerle modifiye ettikleri anlaşılırs­a akıllara gelecek daha önemli soru “Neden?” olacaktır. Çeşitli olasılıkla­r: Şekerler RNA’ların özel proteinler­le etkileşimi­ne yardımcı oluyor olabilir ya da belli RNA’ları ortadan kaldırılma­ları için işaretliyo­r olabilir. UT Southweste­rn’den bir RNA biyoloğu olan Nicholas Conrad “Bilemiyoru­z. Tek bildiğim, bu olay benim laboratuva­rımda gerçekleşm­iş olsaydı gerçekten çok heyecanlan­ırdım. Bu bize keşfetmemi­z gereken yeni bir kapıyı aralıyor” diyor. Kaynak: https://www.sciencemag.org/ news/2019/10/sugar-coated-rnas-could-alterface-biochemist­ry-we-know-it-if-they-rereal?utm_campaign=news_daily_2019-10-02&et_ rid=616181210&et_cid=3013912

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye