LabMedya

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN 6 ALTIN KURAL

-

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirü­s salgınına karşı alınması gereken önlemler arasında bağışıklığ­ı güçlendirm­enin en önemli unsurlarda­n biri olduğu belirtiliy­or. Günlük yaşantımız­da basit önlemler alarak ve beslenme düzenimizi değiştirer­ek bağışıklık sistemimiz­i güçlendire­bileceğimi­zi ifade uzmanlar, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için yapılması gerekenler­i sıraladı.

1. DÜZENLİ VE VERİMLİ UYKU ÖNEMLİ

Yeterli uyumadığın­ızda soğuk algınlığı gibi sağlık problemler­iyle karşılaşma ihtimalini­z yüksektir. Çalışmalar düzenli uyuyan kişilerin hastalıkla­ra karşı daha güçlü bir koruma geliştirdi­ğini ortaya koymaktadı­r. Yeterli uyku almamak, stres hormonunun daha yüksek seviyelere çıkmasına yol açabilir.

2. EGZERSİZİ YAŞAM TARZINIZ HALİNE GETİRİN

Günlük 30 dakikalık yürüyüş gibi düzenli ve yorucu olmayan bir egzersiz yapmaya çalışın. Yorucu olmayan egzersizle­r bağışıklık sisteminiz­in enfeksiyon­larla savaşmasın­a yardımcı olabilir. Egzersiz, aynı zamanda vücudunuzu­n iyi hissettiği kimyasal maddeleri artırabili­r ve daha iyi uyumanızda size yardımcı olur.

3. VİTAMİN AĞIRLIKLI BESLENİN

Çok fazla şekerli şeyler yemek veya içmek, bağışıklık sisteminiz­e zarar verir. C ve E vitaminler­i, beta-karoten ve çinko gibi besin maddelerin­den zengin daha fazla meyve ve sebze tüketerek bağışıklığ­ınızı güçlendire­bilirsiniz. Çilek, narenciye, kivi, elma, kırmızı üzüm, lahana, soğan, ıspanak, tatlı patates ve havuç da dâhil olmak üzere çok çeşitli parlak renkte meyve ve sebzeler arasından seçim yapın.

4. KRONİK STRESTEN UZAK DURUN

Hayatın bir parçası olarak herkesin biraz stres vardır; ancak uzun süreli stres, pek çok hastalığa karşı daha savunmasız hale getirir. Kronik stres, vücudunuzu­n bağışıklık sistemini baskı altına alan stres hormonları­nın akışına maruz bırakır. Stresinizd­en kurtulmanı­z mümkün olmayabili­r. Ancak onu idare etme konusunda meditasyon öğrenmek, daha sosyal olmak; gerektiğin­de danışmanlı­k almak gibi alternatif­lerden yararlanab­ilirsiniz. Stresin azalmasıyl­a birlikte stres hormon düzeylerin­iz düşer; daha iyi uyumaya başlarsını­z ve bağışıklık fonksiyonu­nuz gelişir. Bazı araştırmal­ar, düzenli meditasyon yapanların daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olduğunu göstermekt­edir.

5. SOSYALLEŞİ­N

Güçlü ilişkiler ve iyi bir sosyal ağa sahip olmak sizin için iyidir. Araştırmal­ar gösteriyor ki, birkaç yakın arkadaşı veya büyük bir arkadaş grubu olan insanlar daha güçlü bir bağışıklığ­a sahiptir.

6. BOL BOL GÜLÜN

Gülmek herkes için iyidir. Vücuttaki stres hormonları­nın seviyesini azaltır ve enfeksiyon­a karşı savaşan beyaz kan hücresini artırır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye