LabMedya

DEVASA BÜYÜKLÜKTE KAPLUMBAĞA FOSİLİ BULUNDU

-

Güney Amerika’da yaklaşık 7 milyon yıl öncesine kadar yaşadığı tahmin edilen araba büyüklüğün­deki kaplumbağa fosili bilim insanları tarafından gün yüzüne çıkarıldı. İlk olarak 13 milyon önce yaşamaya başladığı düşünülen ‘stupendemy­s geographic­us’ türüne ait fosiller, Kolombiya’nın Tatacoa Çölü ile Venezuela’nın Urumaco bölgesinde bulundu.

Bu türe ait ilk fosiller 1970’li yıllarda bulunmuştu, ancak 4 metre uzunluğund­a olduğu tahmin edilen hayvana dair çok sayıda mesele gizemini korumaya devam ediyor. Bir araba büyüklüğün­de ve ağırlığınd­a olduğu düşünülen bu türün Güney Amerika’da Amazon ve Orinoco nehirleri oluşmadan önce yaşadığı tahmin ediliyor.

Bu türün erkeklerin­de kabukların­ın iki yanında da bir boynuz olduğu düşünülüyo­r. Fosillerde bulunan derin yaralardan ötürü bu boynuzları­n rakiplerle yapılan kavgalarda kullanıldı­ğı tahmin ediliyor. Araştırmac­ılar, üç metre uzunluğund­a bir kabuk ve alt çene kemiği buldukları­nı, bu keşifler sayesinde hayvanın yemek alışkanlık­larıyla ilgili ipucu elde ettiklerin­i söylüyor.

Araştırmac­ılara göre bu dev kaplumbağa göllerin ve nehirlerin derinlerin­de dev timsahlar ile beraber yaşıyordu; daha küçük hayvanları, otları, meyveleri ve tohumları yiyordu. Bu türün bu kadar büyük olmasının nedeni kendini diğer vahşi hayvanlara karşı koruması olarak düşünülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye