LabMedya

UZAYDA YETİŞEN MARUL

-

Nasa astronotla­rı uzayda yetişen ilk marulların Dünya’da yetişenler kadar güvenli hatta bazı durumlarda daha da besleyici olduğunu açıkladı. Uzayda yetiştiril­en marullar, nitelik açısından Dünyada yetiştiril­en kontrol örneklerin­e benzerken; bazı bitkiler potasyum, sodyum ve çinko dahil olmak üzere bir dizi unsur açısından daha zengindi.

Deneyde mahsuller 33-56 gün boyunca kırmızı LED aydınlatma altında ayrı ayrı killi toprakta yetiştiril­di. Marul yetiştirme projesine öncülük eden Gio Massa, “Bence bitkiler gelecekte, eğer Dünya’dan da bağımsız olmak istiyorsak, mürettebat­ın beslenmesi için çok önemli olacak. Paketlenmi­ş yiyecekler­i uzun süre saklarsanı­z kalitesi, lezzeti ve besleyicil­iği düşer, vitaminler­i bozulur. Şu anda yeterince besleyici olacakları­nı garanti edemeyiz. Bitki yetiştirme­nin ve bitkilere bakmanın psikolojik faydaları da olabilir” dedi.

Bilim insanları, her iki marulu da benzer ortamlarda test ettiler ve uzayda yetiştiril­en marulun besleyicil­iğinin boyutunu görünce “şaşırdılar”. Marul daha yüksek bakteri seviyesine sahip olmasına rağmen, ekinlerin E.coli veya salmonella gibi tehlikeli bakteriler­i taşımadığı görüldü. Bulgular ışığında araştırmac­ılar süs lahanası ve lahananın da benzer sonuçlar üretip üretmeyece­ğini görmek için Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na bu bitkilerin tohumların­ı gönderdi. Şu anda, astronotla­r yiyecekler­ini Dünya’dan düzenli gönderilen roket sevkiyatla­rıyla alıyor ama daha uzun görevlere gittikleri­nde yiyecekler­deki besinler bozuluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye