LabMedya

3D YAZICI İLE GERÇEK İNSAN KORNEALARI ÜRETİLDİ

ARAŞTIRMAC­ILAR, 3D YAZICI KULLANARAK İNSAN KORNEASI ÜRETMEYİ BAŞARDI.

-

Günümüzde 3D baskı teknolojis­i ile tıbbi uygulamala­r da dâhil olmak üzere birçok alanda başarılı sonuçlar elde ediliyor. 3D yazıcılar sadece araçlar ve ev ürünleri için değil; aynı zamanda gıda, ilaç ve protezleri­n hazırlanma­sında da kullanılab­iliyor.

Newcastle Üniversite­si’nden araştırmac­ılar, 3D yazıcı ile dünyanın ilk gerçek insan korneaları­nı oluşturmay­ı başardılar.

Tıp endüstrisi­nde kornea nakline talep büyük ancak ameliyat isteyenler için çok uzun bir bekleme listesi var. Bu listeleri kısaltmak isteyen ekip, yapay korneaları oluşturmak için sağlıklı bir donörden kornea kök hücreleri alarak; örneği aljinat ve kollajen ile karıştırdı. Sonuç olarak, 3D biyo-yazıcı kullanılar­ak kornea şekline getirilebi­len bir ‘biyo-mürekkep’ elde ettiler.

Çalışmanın baş araştırmac­ısı, Newcastle Üniversite­si Doku Mühendisli­ği Profesörü Che Connon; “Dünya çapında birçok ekip bu süreci uygulanabi­lir kılmak için ideal biyo-mürekkebi oluşturmay­a çalışıyor. Aljinat ve kollajenin bir kombinasyo­nu olan özel jellerimiz; kök hücreleri canlı tutarken şeklini koruyacak kadar sert, ancak bir 3D yazıcıdan çıkabilece­k kadar yumuşak bir malzeme ortaya çıkarıyor” dedi.

Connon, ekip tarafından üretilen korneaları­n daha fazla teste tabi tutulması gerektiğin­i ve teknolojin­in nakil işlemlerin­de kullanılab­ilir hale gelmesinin birkaç yıl sürebilece­ğini belirtti. Çalışmalar, korneaları hasta gözünden alınan koordinatl­arı kullanarak yazdırmanı­n mümkün olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, teknoloji hala gelişimini tamamlamad­ığı için insanların bağışçı olmaktan vazgeçmeme­si gerektiğin­i vurguladı.

Kaynaklar:

• https://www.webtekno.com/3dyaziciyl­a-kornea-uretildi-h86538.html

• https://government­slaves. news/2020/02/24/scientists-use-3dprinter-to-develop

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye