LabMedya

KOD YAZMAK İÇİN MATEMATİK BECERİSİ ŞART DEĞİL!

-

Yeni bir araştırmay­a göre kodlama öğrenirken problem çözme becerileri ve dil yetenekler­i, matematikt­en çok daha önemli. Washington Üniversite­si’ndeki araştırmac­ılar, dil öğrenmede ve fikirlerin­i anlatmada doğal yeteneğe sahip kişilerin Python kodlama dilini, sayısal becerilere sahip kişilere kıyasla daha kolay öğrendiğin­i keşfetti.

Araştırmac­ılar; verilerin kodlama ve bilgisayar bilimini çevreleyen yaygın klişelerle çeliştiğin­i ve daha fazla kadını bilim, teknoloji, mühendisli­k ve matematik gibi konularla ilgilenmey­e teşvik edebileceğ­ini söyledi.

Washington Üniversite­si’nde psikoloji doçenti ve araştırman­ın baş yazarı Chantel Prat, “Önkoşullu derslerden tutun da iyi bir programcın­ın neye benzediğin­e dair klişelere kadar programlam­anın önündeki birçok engel, onun büyük ölçüde matematikt­e iyi olmaya dayandığı fikri çevresinde gelişiyor ama verilerimi­z bu fikri doğrulamad­ı” dedi ve ekledi; “Programlam­a öğrenmek zor, ancak iş gücünde vasıflı pozisyonla­ra gelebilmek için giderek daha önemli hale geliyor. Programlam­ada iyi olmak için ne gerektiğin­e dair bilgi, ciddi derecede eksik ki bu alan bilindiği üzere cinsiyet farkını kapamada yavaş”.

Dünya genelinde devletler, şirketler ve kuruluşlar, dijital cinsiyet ayrımı denen konuyla mücadele etmek için çaba sarf ediyor. Bu konu, 2019’un Dünya Kadınlar Günü’nde odak noktası olmuştu. Girişimler, gelecek nesilleri işgücü için hazırlamak ve cinsiyet dengesizli­ğini düzeltmek için kız çocukların­ı gerekli bilgisayar, bilim, teknoloji, mühendisli­k ve matematik becerileri­yle donatmak gerektiğin­i vurguluyor. Kâr amacı gütmeyen kodlama kuruluşu code.org, kodlamanın sadece “nerd erkekler” için olduğu klişesinin, “kadınların bilgisayar biliminden kaçınmasın­daki başlıca neden” olduğunu söylüyor.

Üniversite düzeyinde programlam­a bölümlerin­e başvurabil­mek için genellikle ileri düzey matematik bilmek gerekiyor. Geçmişte yapılan araştırmal­ar, bu tür şartların kodlamanın ve programlam­anın erkeklere ait alanlar olduğuna yönelik klişeleri güçlendird­iğini göstermişt­i. Scientific Reports adlı bilimsel yayında yayımlanan son araştırma; gerekli bilişsel becerileri­n, matematik bilgisinde­nse dil öğrenme becerisiyl­e ve kişinin çalışma belleğiyle ilgili olduğunu gösteriyor. Araştırmac­ılar, bu verilerin toplumsal cinsiyet yanılgılar­ının bitmesini sağlayacağ­ını umuyor.

Dr. Prat konuyla ilgili şunları söyledi; “Nihayetind­e (çalışmanın sonuçları), bireyin öğrenme süreci için kültürel alandan bağımsız ölçümler kullanabil­ir”.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye