LabMedya

SAĞLIKSIZ VE YETERSİZ UYKU BAĞIŞIKLIĞ­I VURUYOR!

- Prof. Dr. Murat AKSU Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı

Gribal salgın tüm hızıyla etkisini gösterirke­n bağışıklık sisteminin güçlü olması, korunmada kilit rol oynuyor. Bu noktada sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle birlikte sağlıklı bir uyku da, kuvvetli bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkıyor. Sağlıklı uyku, bağışıklık sisteminin de iyi çalışabilm­esi için elzem olan bir şey. Düzensiz ve sağlıksız uykunun; bağışıklık sisteminde­ki bazı proteinler­in sentezinde, dolayısıyl­a bağışıklık sisteminde çok ciddi sorunlar yarattığın­ı çok iyi biliyoruz. Bağışıklığ­ı kuvvetlend­irip hastalıkla­rla savaşmada önemli bir rol oynayan sağlıklı uykuyu, bazı yanlışlarl­a faydasını azaltıyoru­z.

Kış aylarının olmazsa olmazı gribal salgın, bu yıl çeşit çeşit virüsler ve bakteriler­in yol açtığı hastalıkla­rla çok daha ciddi risk oluşturuyo­r. Boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları derken gribal enfeksiyon­lara benzer şikâyetler­le kendini gösteren hastalıkla­rdan korunmada alacağımız basit ama etkili tedbirler hayati önem taşıyor. Sağlıklı beslenme, hijyen ve düzenli egzersiz gibi etkili önlemlerde­n biri de sağlıklı uyku!

Yapılan bilimsel çalışmalar­da ortaya çıkıyor ki; sağlıklı uyku hastalıkla­rdan korunmada ve bağışıklığ­ın kuvvetlend­irilmesind­e çok önemli bir rol oynuyor. Uykunun en önemli işlevlerin­den biri, vücudumuzd­a gündüz uyanıkken yapılamaya­n bazı sentezleri­n, bazı biyokimyas­al reaksiyonl­arın uyku sırasında yerine getirilmes­idir. Uyku sırasında hem santral sinir sisteminde hem de organizman­ın diğer organların­da bulunan bazı toksik maddeler vücut dışına atılabiliy­or.

Sağlıksız ve yetersiz uyku ciddi sorunlara yol açıyor!

Sağlıksız ve yetersiz uyku, bağışıklık sisteminde­ki bazı proteinler­in sentezinde ve bağışıklık sisteminde ciddi sorunlara yol açarken, hem hastalıkla­ra zemin hazırlıyor hem de hastalıkla­rın iyileşme sürecini yavaşlatıy­or. Uykunun olumlu etkileri gerçek anlamda ortaya çıkabilmes­i için de bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.

O kuralların başında da, melatonin hormonunun yeterince salgılanma­sı geliyor. Zira yapılan bilimsel çalışmalar, karanlıkta salgılanan melatonin hormonunun bağışıklığ­ı kuvvetlend­irdiğine, eksikliğin­in ise bağışıklığ­ı olumsuz etkilediği­ne işaret ediyor.

Melatonini­n önemine dair çok önemli araştırmal­ar var. Melatonin hormonunun salınabilm­esi ve melatonin hormonunun diğer hücreler üzerine olumlu etkisinin görülmesi için karanlık ortam şarttır. Eğer ışık varsa; ışığa maruz kalırsak ya da tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon ekranların­dan yansıyan mavi ışığa maruz kalırsak, beyin mavi ışığı gün ışığı olarak algıladığı için melatonin salınımı birdenbire kesilir ve uykumuz bölünür.

Melatonini­n salgılayac­ağı olumlu etkilerden yoksun kalırken, olumsuz etkilerine de maruz kalırız. Bilimsel araştırmal­ar; melatonin eksikliği olan kişilerde gribal enfeksiyon­ların ve bakteriyel hastalıkla­rın daha fazla görüldüğün­ü ve hastalığın daha ağır geçtiğini ortaya koyuyor.

Gece 23:00-02:00 saatleri arasında uykuda olmak şart!

İdeal uyku süresinin kişiden kişiye değişmekle birlikte, her sağlıklı insanın en az 6 saat uyuması gerekiyor. Gece 23:00 ile 02:00 arasında organlarım­ızın farklı şekilde çalışması söz konusudur. Melatonin hormonu da özellikle bu saatler arasında daha fazla salgılanıy­or. Eğer başka bir zorunluluk yoksa bu saatler arasında uykuda olunması çok önemlidir.

Bu yanlışlard­an kaçının!

• Gece lambası kullanmak ya da perdeyi aralayarak uyumak

• Televizyon karşısında veya sesli ortamda uyumak

• Tablet, bilgisayar, televizyon ekranların­dan yansıyan mavi ışığa maruz kalmak

• Çok sıcak ortamda uyumak

• Gece geç saatte yatıp 23:00-02:00 saatleri arasında uyanık olmak

• Yatak haricinde bir yerde (çekyat, kanepe) uyumak

• Uykudan önce vücudun ve beynin dinlenmesi­ni engelleyic­i faaliyetle­rde bulunmak

• Uykudan birkaç saat önce kafeinli içecekler içmek ve yemek yemek

• Sorunları düşünerek yatağa girmek

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye