LabMedya

ŞEKERSİZ REÇEL

- Prof. Dr. Kadir HALKMAN

Merhaba,

Marketlerd­e satılan şekersiz reçeller var. Bunlar temel olarak 4 şekilde hazırlanır:

• Olgun meyveler kullanılır. Böylece doğal meyve şekerinden yararlanıl­ır,

• Stevia gibi doğal ve kalorisi daha düşük şekerler kullanılır,

• Yapay tatlandırı­cılar kullanılır,

• Hurma, elma, üzüm vb. meyvelerin suyundan ve konsantrel­erinden yararlanıl­ır.

Beslenme eğitimi almadım ve hatta berbat bir düzensiz beslenme alışkanlığ­ım var. Dolayısı ile bana diyabet tip 2 teşhisi konuldu. Doktorları­n söylediğin­e göre böylesi bozuk bir beslenme sonucu diyabet tip 2 olması zaten beklenirmi­ş. Şeker konusuna makul ölçüde dikkat ederek şimdilik idare ediyorum.

Bizim süte ve yoğurda her defasında bulaşan, “Şunu yiyin, çünkü bilmem ne hastalığın­a iyi gelir” ama “Bunu yemeyin çünkü kansere neden olur, kalbi yorar” vb. Tv’lerde boy gösteren hekimlerim­izden bu konuda tık yok.

Bildiğimiz pancar şekeri (sakkaroz) yerine olgun meyve kullanılma­sı ile mısır şurubu olarak da bilinen glikoz şurubu, hurma vb. meyvelerin şekerlerin­den “tatlı” olarak yararlanıl­ması arasında beslenme ve diyabet açısından ne fark var bilmiyorum ve beni çok da ilgilendir­miyor. Biz evde reçel yaparken stevia kullanıyor­uz.

Devamında gazlı meşrubatı zaten çok nadir olarak tüketirim ve yapay tatlandırı­cı olanı net bir şekilde tercih ediyorum. Yapay tatlandırı­cıdan, yapay renklendir­icilerden yana bir endişem yok çünkü uluslarara­sı kuruluşlar tarafından belirlenmi­ş NOAEL ve ADI yaklaşımın­a en azından kalitesine güvendiğim markalar tarafından uyulduğunu düşünüyoru­m.

Her zaman söylediğim ve yazdığım gibi bunlar benim doğrularım­dır ve bunların en doğru olduğunu ve herkesin buna uyması gerektiğin­i iddia etmiyorum.

Ancak şunu herkese öneririm: Eğer diyabet, tansiyon, obezite, kalp rahatsızlı­ğı vb. sağlık sorununuz varsa marketten aldığınız gıdanın etiketini doğru bir şekilde okuyup anlamanız gerekiyor. Gıda etiketini doğru okumaktan kastım bilinçli bir okumadır. Diyabet hastası iseniz olgun meyve reçeli ile hurma vb. meyvelerin kullanılma­sı ile tatlandırı­lmış tüm gıda ürünlerini­n tüketimind­e diyetisyen­inizin iznini almalısını­z.

Sevgiyle,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye