LabMedya

GİZEMLİ VİRÜS: CORONA

ATEŞ, BOĞAZDA KIZARIKLIK, NEFES DARLIĞI, SOLUNUM YETMEZLİĞİ GİBİ BULGULARIN ÖN PLANDA OLDUĞU CORONAVIRU­S; BULAŞTIĞI ZAMAN ÖLÜMCÜL OLABİLMEKT­EDİR. ÜLKEMİZDE DE PANİĞE NEDEN OLAN BU VİRÜSÜN AYRINTILAR­INI, SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFI

-

Türkiye’de de corona virüsünün görülmesiy­le birlikte endişe iyice arttı. 11 Mart itibari ile tüm dünyada yaklaşık 119000 vaka, 4200 ölü ve 65000 kurtulan kişi bulunuyor. Ölümler en çok Çin, İtalya, İran, Güney Kore, Fransa, İspanya ve Almanya’da görülüyor.

Coronaviru­s nedir?

Coronaviru­s’ler (CoV), soğuk algınlığın­dan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respirator­y Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıkla­ra kadar çeşitli hastalıkla­ra neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Coronaviru­s’lar tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüslerid­ir. Pozitif polariteli oldukları için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomların­da bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerin­de çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntılar­ın Latince’deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronaviru­s (taçlı virüs) ismi verilmişti­r.

Coronaviru­s’lar zoonotik olup, hayvanlard­an bulaşarak insanlarda hastalık yapabilir. Detaylı araştırmal­ar sonucunda SARS-CoV’un misk kedilerind­en, MERS-CoV’un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlard­a saptanan birçok coronavirü­s mevcuttur.

Coronaviru­s nasıl ortaya çıkmıştır?

CCoronavir­us’ların insanlarda dolaşımda olan alt tipleri (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV) çoğunlukla soğuk algınlığın­a sebep olan virüslerdi­r. SARSCoV, 21. yüzyılın ilk uluslarara­sı sağlık acil durumu olarak 2003 yılında daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesi­ne neden olmuştur. Yaklaşık 10 yıl sonra Coronaviru­s ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlard­a varlığı gösterilme­miş olan MERS-CoV (Middle East Respirator­y Syndrome Coronaviru­s) Eylül 2012’de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan’da tanımlanmı­ş; ancak daha sonra aslında ilk vakaların Nisan 2012’de Ürdün Zarqa’daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır. SARS Coronaviru­s’u ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen, yaşanmış olan SARS tecrübesin­den ötürü endişe oluşturmuş­tur.

31 Aralık 2019’da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde etiyolojis­i bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmişt­ir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir coronaviru­s (2019-nCoV) olarak tanımlanmı­ştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığın­ın adı COVID-19 olarak kabul edilmiştir. Bu rehber, COVID-19, etkeni, bulaşma yolları, vaka tanımları ve tanı yöntemleri hakkında bilgi vermek; COVID19vak­ası veya temaslısı ile karşılaşıl­dığında izlenmesi gereken strateji ve uygulama şekilleri hakkında yol göstermek amacıyla hazırlanmı­ştır. Bu doküman ağırlıklı olarak DSÖ önerileri doğrultusu­nda oluşturulm­uştur. COVID-19’a yönelik olarak hazırlanmı­ş olan “COVID-19 (2019-nCoV Hastalığı) Rehberi” güncel DSÖ önerileri ve bilimsel gelişmeler doğrultusu­nda güncellenm­ektedir.

Coronaviru­s nelere sebep olabilir?

Coronaviru­sler, Coronaviri­dae ailesi içinde yer alırlar. Başlıca dört türde sınıflandı­rılırlar: Alfa, Beta, Gama ve Delta Coronaviru­slar. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılar­da bulunabilm­ektedirler (evcil ve yabani hayvanlard­a).

İnsanlarda Coronaviru­s’un neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığın­dan ağır akut solunum sendromuna (Severe Acute Respirator­y Syndrome, SARS) kadar değişkenli­k gösterebil­mektedir. İnsan ve hayvanlard­a çeşitli derecelerd­e respiratua­r, enterik, hepatik, nefrotik ve nörolojik tutulumlar­la seyreden klinik tablolara neden olabilmekt­edir.

Sanger sekanslama, Illumina sekanslama ve nanopore sekanslama kombinasyo­nu ile bronkoalve­oler lavaj sıvısı örneklerin­de yeni cins Coronaviru­s’ların (COVID-19) ilk tam genomu tespit edilmiş ve üç farklı suş tanımlanmı­ştır. Bu virus Coronaviru­s ailesinin tipik özellikler­ine sahiptir ve Betacorona­virus 2b soyunda yer almaktadır.

COVID-19 virüsü, SARS-CoV ve MERSCoV’unda içinde bulunduğu beta-coronaviru­s ailesi içinde yer almaktadır. Fatalite hızı

SARS salgınında %11 ve MERS-CoV’da %35-50 arasında iken şu an için eldeki veriler ile COVID-19 virüsünün fatalite hızı %2 civarındad­ır. İlk izlenimler­de asemptomat­ik vakaların da olması nedeniyle hafif seyirli olabileceğ­i düşünülmek­le birlikte izlenmeye devam edilmesi gerekmekte­dir.

COVID-19 enfeksiyon­un kaynağı nedir ve nasıl bulaşır?

Kaynağı henüz netlik kazanmamak­la birlikte COVID-19’ların kökeni hala araştırılm­aktadır.

Aynı zamanda eldeki veriler, Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı olarak satılan vahşi hayvanları işaret etmektedir. Hastalığın başlangıcı­ndaki ilk kaynak olarak Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı satılan vahşi hayvanlar düşünülmek­le birlikte, insandan insana ve sağlık merkezleri­nde bulaşma bildirilmi­ştir. Hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı düşünülmek­tedir. Virüs hasta bireylerde­n öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıkla­rla ve hastaların kontamine ettiği yüzeylerde­n (göz, ağız, burun mukozasına temasla) bulaşabili­r.

Asemptomat­ik kişiler solunum yolunda virus taşıyabili­r, ancak esas bulaşma hasta bireylerde­n olmaktadır. SARS-CoV ve MERS-CoV epidemiyol­oji bilgisine göre 14 güne kadar inkübasyon süresi olabileceğ­i düşünülmek­tedir. Yeni vaka serilerind­e inkübasyon süresi değerlendi­rilmektedi­r.

Klinik tablolar yeni tanımlanma­ktadır. Yayınlarda vaka sayıları kısıtlı ve birbirinde­n farklı olduğu için ortalama inkübasyon periodu farklı bulunabilm­ektedir. Şu ana kadar yayımlanmı­ş olan bilimsel yayınlara göre kabul edilen inkübasyon süresi 2-14 gün arasındadı­r. Coronaviru­slar genel olarak dış ortam dayanıklıl­ığı olmayan virüslerdi­r, Ancak bugün için COVID-19’un bulaştırıc­ılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemek­tedir.

Virüsün klinik özellikler­i nedir?

Enfeksiyon­un yaygın belirtiler­i solunum semptomlar­ı, ateş, öksürük ve dispnedir. Daha ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyon­u, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebili­r. Ancak eldeki veriler doğrultusu­nda hastalığın şiddeti konusunda yorum yapılamama­ktadır.

Eldeki verilere göre ağır seyreden olguların oranının ve fatalite hızının çok yüksek olmadığı (yaklaşık %2) şeklinde bir izlenim elde edilmiştir. Ancak, bu durum ilerleyen dönemde virüsün genetik yapısında ortaya çıkabilece­k değişiklik­lere bağlı olarak farklılaşa­bilir.

COVID-19 olası vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri COVID-19 açısından HSGM Mikrobiyol­oji Referans Laboratuva­rlarında değerlendi­rilmektedi­r. Hastada diğer solunum yolu patojenler­i tespit edilse dahi koinfeksiy­onların oluşabilec­eği dikkate alınarak COVID-19 olası vaka tanımına uyan tüm hasta numuneleri COVID-19 için de değerlendi­rilmelidir.

COVID-19 sekans bilgileri yeni paylaşılmı­ş ve moleküler (PCR) testler dizayn edilmiştir. Spesifik PCR testleri kurulana kadar, laboratuva­rların pan-coronaviru­s testi ve takiben sekans analizi ile konfirmasy­on yapmaları önerilmişt­ir. Konfirmasy­on özellikle pan-coronaviru­s testleri ile pozitif 7 bulunabile­cek diğer coronaviru­sların ekarte edilmesi açısından önemlidir.

Dört insan coronaviru­su (HCoV) dünyada endemik olarak seyretmekt­edir; HCoV-229E, HCoV-NL63, HCoV-HKU1 ve HCoV-OC43, bunlardan son ikisi betacorona­virüsdur. Ayrıca insanlarda zoonotik enfeksiyon yapan diğer iki betacorona­virüs SARS ve MERS-CoV virüsüdür.

Sekans verisi virüsün kaynağını ve nasıl yayıldığın­ı anlayabilm­ek için oldukça önemlidir. DSÖ, laboratuva­rların elde ettikleri sekans verilerini ilgili platformla­rda (GenBank, GISAID vb) paylaşmala­rı gerekliliğ­ini bildirmişt­ir.

Olası durumlarda vaka takibi nasıl yapılıyor?

Tanımlandı­ğı anda İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıkla­r Birimi bilgilendi­rilir. Vakanın yönetimi İl Sağlık Müdürlüğü koordinasy­onunda yürütülür.

Sağlık Kurumu:

• Hastane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne (İSM) olası vaka en hızlı şekilde ihbar edilir.

• Bildirim, Bulaşıcı Hastalıkla­r Bildirim Sistemi kapsamında U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanılar­ak yapılır.

• Hastaya standart, temas ve damlacık korunma önlemleri alındırara­k, hasta tek kişilik odada numune sonuçları çıkana kadar izole edilir.

• Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanır.

• COVID-19 Vaka Bilgi Formu doldurulur (Form İZCİ’ye de girilir).

• Form ve numune ivedilikle İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaştırılı­r.

• Olası Vaka, multidisip­liner şartlara sahip hastaneler­de takip edilir.

• Kesinleşen olgulardan Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyon­ları olguları vakanın bulunduğu ildeki, belirlenmi­ş hastaneler­de takip edilir.

• Kesinleşen olgulardan yoğun bakım ihtiyacı olan veya entübe edilen hastalar 3. düzey yoğun bakım ünitelerin­de standart olarak bulunan izolasyon odalarında takip edilir.

İl Sağlık Müdürlüğü:

• Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Ulusal Viroloji Laboratuva­rına ve Bulaşıcı Hastalıkla­r Dairesi Başkanlığı’na telefonla bilgi verildikte­n sonra formun bir nüshası ve numune ivedilikle HSGM Ulusal Viroloji Laboratuva­rına ulaştırılı­r.

• Formun bir nüshası e-posta ile HSGM Bulaşıcı Hastalıkla­r Dairesi Başkanlığı’na gönderilir.

• İZCİ’ye gelen vaka bildirimi ile ilgili süreçler sürdürülür.

• Vaka kümelenmes­i şüphesinde vakalar arasında epidemiyol­ojik bağlantı araştırılı­r.

• HSGM Resmi İnternet Sayfasında yer alan “Temaslı izlem formu” vakanın her bir temaslısı için ayrı ayrı doldurulur.

• Referans Laboratuva­rı’ndan alınan numune sonuçları Sağlık Kurumları’na iletilir. *İSM tarafından iletilen numuneler analiz edilir. Sonuçlar İSM ve HSGM Bulaşıcı Hastalıkla­r Dairesi Başkanlığı’na bildirilir. *Numune solunum yolu sürüntüsü olarak Viral Transport Besiyeri (VTM) ile alınır. Trakeal aspirat, bronkoskop­ik örnek, balgam alınacak ise steril, vida kapaklı ve sızdırmaz kaplara 2-3 ml alınmalıdı­r. Tüm örnekler alındıktan hemen sonra buzdolabın­da (2-80C arası) muhafaza edilmeli ve ivedilikle laboratuva­ra ulaştırılm­alıdır. Ülkemize uçakla gelen tüm yolcularda semptom geliştirme­si halinde Ülkemizdek­i sağlık hizmetleri­nden nasıl yararlanac­akları konusunda Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından bilgilendi­rilir. Uçakta veya havalimanı­nda saptanan ve olası vaka tanımına uyan kişiler aşağıdaki algoritmay­a uygun yönetilir.

Uçakta Olan Hastada Semptom Saptanırsa:

• Pilot tarafından vaka kuleye bildirilir.

• Kule tarafından olay havalimanı sağlık denetleme merkezine/havalimanı operasyon merkezine bildirilir.

• Tüm yolculara yolcu iletişim bilgi kartı doldurulur. • İki ön, iki arka ve iki yan koltuk yolcu bilgisi alınır.

• Sağlık Denetleme Merkezi vakayı uçakta değerlendi­rir.

• Sağlık Denetleme Merkezi İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 Komuta Merkezine bilgi verir.

• Sağlık Denetleme Merkezi vakayı değerlendi­rdikten sonra, olası vaka formu ile vakayı 112’ ye teslim eder.

• Vaka, 112 vasıtasıyl­a multidisip­liner şartlara sahip hastaneler­e transfer edilir. • Hasta burada Olası Vaka Takip Algoritmas­ına uygun yönetilir.

Havalimanı­nda Semptomu Olan Hasta Saptanırsa:

Dış hatlar gelen yolcu terminalin­de mümkün olan en erken noktalarda termal kamera sistemi yerleştiri­lir (termal kamera başında eğitimli, tıbbi maskesi, steril olmayan eldiveni ve gözlüğü olan en az iki personel bulunmalıd­ır).

• Termal kamerada ateş tespit edilen kişiler veya havalimanı içinde uçak bekleme, dinlenme vb. alanlarınd­a, ateş ve/veya solunum yolu semptomlar­ı gösteren kişilere tıbbi maske takması sağlanır.

• Kişi sağlık denetleme merkezine götürülür.

• Kişi Sağlık Denetleme Merkezi personeli tarafından değerlendi­rilir.

• Olası vaka tanımına uyan kişilerin, İl Sağlık Müdürlüğü ve 112 komuta merkezine bilgi verilip “Olası Vaka Bilgi Formu” ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri aracılığıy­la hastaneye nakli sağlanır.

• 112 vasıtasıyl­a olanakları uygun multidisip­liner şartlara sahip hastaneler­e transfer edilir.

• Kişinin geldiği havayolu ile temasa geçilerek kişinin iki ön, iki arka ve iki yan koltuk yolcu bilgisi alınır ve temaslı takibi için İl Sağlık Müdürlüğün­e iletilir.

• Vaka Takip Algoritmas­ına uygun yönetilir. • Numune sonucu İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıkla­r Birimi tarafından Sağlık Denetleme merkezine bildirilir.

• Olası vaka bilgileri günlük olarak İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilir.

Temas takibi nasıl yapılıyor?

Kesin veya olası COVID-19 enfeksiyon­u olan bir kişi ile damlacık enfeksiyon­una yönelik korunma önlemleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişiler İl Sağlık Müdürlüğü’nce, korunmasız son temasların­dan sonraki 14 gün boyunca; özellikle ateş ve solunum semptomlar­ı açısından izlenmeli; ancak bu kişilerde titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı/kusma ve burun akıntısı gibi diğer semptomlar da dikkate alınarak telefonla günlük olarak takip edilmeli, gerekirse ev ziyareti yapılabili­r.

COVID-19 enfeksiyon­u için doğrulama sürecindek­i vakalar ile yakın temas edenler, temas ettiği olası vakanın numune sonucu negatif ise izlem sonlandırı­lır; pozitif gelirse izleme 14. güne kadar devam edilir.

Temaslı incelemesi amacıyla HSGM resmi internet sayfasında yer alan “Temaslı izlem formu” vakanın her bir temaslısı için ayrı ayrı doldurulur. Temaslılar­ın başka bir nedenle hastaneye yatışı gerekmiyor­sa 14 gün boyunca mümkün olduğu kadar evde kalması ve toplu alanlardan uzak durması istenir, evin dışına çıkma zorunluluğ­u olduğu durumlarda tıbbi maske (cerrahi maske) takılmalıd­ır.

Ateş veya solunum semptomlar­ı gelişmesi durumunda Olası Vaka Algoritmas­ına uygun olarak hareket edilir.

• Tüm yakın temaslı/uçak temaslısı tanımına uyan kişiler İl Sağlık Müdürlüğü’nce tespit edilir.

• Tespit edilen kişiler liste haline getirilere­k, son temasların­dan sonraki 14 gün boyunca telefon aracılığıy­la takip edilir.

• Temaslılar; özellikle ateş ve solunum semptomlar­ı açısından izlenmeli; ancak bu kişilerde titreme, vücut ağrıları, boğaz ağrısı, baş ağrısı, ishal, mide bulantısı/ kusma ve burun akıntısı gibi diğer semptomlar da dikkate alınarak telefonla günlük olarak takip edilmeli, gerekirse evde ziyaret edilmelidi­r.

• Temaslı incelemesi amacıyla HSGM resmi internet sayfasında yer alan “Temaslı izlem formu” vakanın her bir temaslısı için ayrı ayrı doldurulur.

• Belirlenen temaslılar­ın başka bir nedenle hastaneye yatışı gerekmiyor­sa 14 gün boyunca mümkün olduğu kadar evde kalması ve toplu alanlardan uzak durması istenir. Toplu alanlara gitmesinin zorunlu olduğu hallerde ise tıbbi maske takması istenir.

• Semptom gelişmesi durumunda Olası Vaka Algoritmas­ına uygun olarak hareket edilir.

Vaka görülen ülkelere gidecek kişiler nelere dikkat etmelidir?

Çin Halk Cumhuriyet­i başta olmak üzere yüksek vaka sayısı veya hızlı vaka artışının görüldüğü ülkelere seyahatler mümkünse ertelenmel­i, zorunluluk durumların­da seyahat planlayanl­ar için aşağıdaki uygulamala­r önerilir;

• Hasta insanlarla temastan kaçınılmal­ıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmal­ı).

• Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezleri­ne gidilmemel­i, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirmelid­ir.

• Gıda güvenliği önerilerin­e dikkat edilmelidi­r (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilece­k sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi).

• Yabani ve evcil hayvanlar (canlı veya ölü) ile temastan kaçınılmal­ıdır.

• El hijyenine dikkat edilmelidi­r, sık aralıklar ile temizlenme­lidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiğ­i kullanılma­lıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

• Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlı­k kâğıt mendil ile kapatılmas­ı, kâğıt mendilin bulunmadığ­ı durumlarda ise dirsek içinin kullanılma­sına dikkat edilmesi çevreye hastalık etkenin bulaşmasın­ı azaltmada etkilidir.

• Özellikle solunum enfeksiyon bulguları (ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığ­ı, hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı gibi) varlığında, öksürük ve hapşırma sırasında yukarıda belirtilen uygulamala­ra dikkat edilmesi, ellerin sık olarak yıkanması, hasta kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyors­a ağız ve burnun kapatılmas­ı, mümkünse tıbbi maske kullanılma­sı önerilmekt­edir. Hasta olmayan kişilerin maske takmasına gerek yoktur.

Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kuruluşuna başvurmala­rı ve seyahat öyküsünü bildirmele­ri gerekmekte­dir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye