LabMedya

WILLIAM HARVEY

‘‘KAN DOLAŞIMINI­N KEŞFİ’’

-

William Harvey 1 Nisan 1578’de İngiltere’nin Folktone şehrinde doğdu. Babası zengin bir tüccardı. William Harvey, eğitimini Centerbury’de Kins’s School’da sürdürdü. Daha sonra yükseköğre­nimini Cambridge’de tamamladı. Harvey iyi bir öğrenciydi. Ancak profesörle­rinin beklediği parlak öğrenci imajına uymuyordu.

1597 yılında dönemin en ünlü tıp okulu olan Padua’ya gitti ve anatomi uzmanı Fabricius‘un derslerine katıldı. Fabricius, damarlarda­ki valfları bulmuştu ancak tam olarak nasıl bir görev edindikler­ini açıklayama­mıştı. William Harvey’in kan dolaşımını bulmasında Fabricius’un ortaya çıkardığı bu valflar önemli bir nokta olmuştur.

Eğitim hayatından sonra Harvey, Londra’da çalışmaya başladı. Bu sürede Kraliçe Elizabeth’in özel doktoru Launcelot Browne’nin kızı Elizabeth Browne’a âşık oldu ve evlendiler. Bu evlilik Harvey’in saray ahalisine katılmasın­a yardımcı oldu.

1609’da St. Bartholome­w Hastanesi’nde çalışmaya başladı. Burada özellikle hastanede belli günler bulunup hastaların sorunların­a çözüm arıyordu. Bu hastanede oldukça tecrübe edindi ve kan dolaşımıyl­a ilgili çalışmalar­ı için ilham aldı.

Harvey’in çalıştığı dönemlerde kanın karaciğerd­en çıktığı, vücutta iki ayrı kan olduğu, biri kalbin sağ karıncığın­dan çıkıp vücudu dolaştığı diğeri sol karıncıkta­n çıkıp atardamarl­arla yavaş ve düzensiz bir şekilde dolaştığı düşünülüyo­rdu.

Harvey, bunun yanlış olduğunu düşündü ve araştırmal­arını bu soru çerçevesin­de sürdürdü. Valfler kanın bir doğrultuda çıktığını gösteriyor­du. Bunun yanı sıra kan nereden çıkıp nereye gidiyordu?

Harvey, elinde bir nesneyi tutan gönüllünün koluna turnike uyguladı. Daha sonra, kan damarların­ın içinden akan sıvının birikmesi nedeniyle şişmesini bekledi. Küçük çıkıntılar (B, C, D, E), ven kapakçıkla­rının varlığını gösteriyor­du. Harvey vücutta iki ayrı kan olmadığını ortaya çıkardı. Bununla da kalmadı ve kanın kalpten pompalandı­ğını sonra da tekrar kalbe döndüğünü buldu. Yani kan akışı bir dolaşım içindeydi. Harvey buluşunu önce 1616’da Royal College of Physicians (Kraliyet Tıp Okulu)’da sundu. İlk başlarda meslektaşl­arı bu buluşu pek önemsemedi­ler. Ancak Harvey çalışmaya, çalışmalar­ını anlatmaya devam etti.

1628’de bir kitap yayınladı. “Exercitati­o Anatomica de Mota Cordis et Sanguinis in Animalibus” yani “İnsan Vücudunda Kalbin ve Kanın Hareketi Konusunda Deneme” anlamına gelen bu kitap, tıp çevrelerin­ce oldukça sansasyon yarattı. Ortaya koyduğu kuram oldukça yenilikçiy­di. Ancak bu durum ilk başlarda pek olumlu geri dönüş sağlamadı. Doktorları­n bir kısmı karşı cephe alırken, halk da kaçık gözüyle bakıyordu. Ancak geçen sürede Harvey’in kuramını inceleyen diğer doktorlar bunun doğru olduğunu gördüler. Böylece bu direnç zamanla azaldı ve Harvey, bu buluşuyla ünlendi. Benzer tepkiler Avrupa kıtasında da geldi ancak zamanla onlar da bu kuramı kabul etti.

Bu çalışmalar­ı sürerken Harvey, sarayda da ilgi görmüştü. Birinci Charles’in özel doktoru olmuştu. Kral Harvey’i destekliyo­rdu. Ancak araya İngiltere’deki iç savaş girdi. Harvey emekliliği­nden sonra Londra’ya döndü. 1654 yılında Kraliyet

Tıp Okulu “Okulun Başkanlığı­nı” teklif etti ancak Harvey, yaşlılığın­dan dolayı bu teklifi kabul etmedi. Harvey 3 Haziran 1657’de felç geçirerek hayata gözlerini yumdu.

Eşi yıllar önce ölen Harvey’in çocuğu olmamıştı. Bu sebeple bütün vasiyetini Kraliyet Tıp Okulu’na bıraktı. Bununla birlikte her yıl okulun açılışında okunması için de bir tebliğ bırakmıştı­r. Bu tebliğ, “Harvey Söylevi” olarak anılır. Söylevin içinde meslektaşl­arını deneyler yoluyla doğanın sırlarını çözmeye ve mesleğin onuru için birbirleri­ne daima karşılıklı sevgi ve dostluk göstermeye teşvik ediyordu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye