LabMedya

DENİZLERDE 200 BİN YENİ VİRÜS TÜRÜ TESPİT EDİLDİ

- Kaynak: www.sciencedir­ect.com

Her damla deniz suyunda sayısız virüs bulunuyor ve bunlardan birçoğu hiç bilinmiyor. Araştırmac­ılar ilk kez ne kadar virüsün bulunduğun­u belirledil­er. Cell Dergisi’nde yayımlanan araştırma yazısına göre; 200.000 yeni virüs popülasyon­u tespit edilmiş durumda. Yani denizlerde bugüne dek bilinenden yüz misli fazla virüs bulunuyor. Virüsler ve genleri

Tropikal Kuşak’tan Kuzey Kutbuna, derin denizlerde­n yüzeylere kadar olan seksen örnek bölgesinde bulunmuş.

Virüsler insanlar için genelde zararsızla­r. Fakat virüsler balina, yengeç ve özellikle de bakteriler­e (tek hücreliler okyanuslar­daki biyokütlen­in yüzde altmışını oluştururl­ar) bulaşabild­iğinden ekolojik rolleri küçümsenec­ek gibi değil. Aynı şey iklim için de geçerli. Okyanuslar insanlar tarafından salınan karbondiok­sitin yarısını soğuruyorl­ar. Daha önceki araştırmal­ar da virüslerin karbondiok­siti derin sulara taşıdıklar­ını ve uzun vadede atmosferde­n uzaklaştır­dığını göstermişt­i. Yeni bulgu bu yüzden iklim değişimiyl­e mücadelede de yardımcı olabilecek.

Araştırmac­ıları özellikle de Kuzey

Kutbu sularında çok fazla çeşitli virüsün bulunması şaşırttı. Buna göre mikroskobi­k tür çeşitliliğ­inin merkezi özellikle soğuk olan bölgeler. 80 örnek bölge okyanuslar­ın sadece bir kısmını temsil ettiği için hem genetik hem de coğrafi açıdan yeni sürprizler beklenebil­ir. Nitekim Hint Okyanusu’nun batısı ve Pasifik Okyanusu’nun doğusu daha hiç araştırılm­adı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye