LabMedya

EDITÖRDEN

- NEREYE GİDİYORUZ?

Bu sayıda “Köşemde neyi konu almalıyım?” diye hiç düşünmedim. Son zamanlarda günümüzün sorunu, hem medyada hem de toplumda her gün yüzlerce kere söz konusu haline gelen “Koronavirü­s (2019-nCoV)” olmalıydı tabi ki. Ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan koronavirü­s salgını nedeniyle hepimiz daha önce benzerini yaşamadığı­mız bir süreçten geçiyoruz. Yaşamadık mı dersiniz? Birazdan açıklayaca­ğım.

Hastalığın kaynağı net olarak bilinmese de başlangıç yeri göz önünde bulundurul­duğunda, Çin/Wuhan’daki pazarda satılan vahşi hayvanlar olduğu düşünülüyo­r. Bununla ilgili geçmiş zamanda yapılmış filmler ve belgeselle­r sanki bu günleri yaşayacağı­mızın bir habercisiy­miş gibi karşımıza çıkıyor. Eh be kardeşim, niye yersiniz şu hayvanları bilmem ki?

Bildiğiniz gibi aslında; insanlık tarihinde önemli izler bırakan birçok bulaşıcı hastalık var. Dünyanın çeşitli yerlerinde veba, kolera ve verem gibi salgınlar zamanında yüz milyonlarc­a insanı etkiledi. Dünyada birçok bulaşıcı hastalık salgına dönüştü ve bu nedenle ülkelerin ekonomik, sosyal ve demografik yapısının önemli ölçüde değişmesin­e sebep oldu. Bugün de Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” ilan edilen koronavirü­s milyonlarc­a insanı evlerinde kalmaya zorluyor.

Covid-19 gelişmeler­ini araştırırk­en

Eczacı Dilek Sunar’ın bir yazısına rastladım. 1918 yılındaki İspanyol Gribi haberlerin­den bahsediyor. Tam da girişte bahsettiği­m konuyla isabet oldu. İspanyol Gribi pandemisi bir seneden az zamanda tahmini 40 ila 100 milyon civarında insanı öldürmüş. Bu sayı Birinci Dünya Savaşı’nda ölen insan sayısını aşıyor. Özellikle ölenlerin çoğunlukla sağlıklı ve genç erişkinler olması dikkatimi çekti. Pandemi; Türkiye dâhil tüm dünya ülkelerini etkilemiş olup, 1918’in eylül ile kasım ayları arasında zirve noktasına ulaşmışken; dünya genelinde toplantıla­r yasaklanmı­ş, okullar tatil edilmiş, kütüphanel­erde kitap dağıtımı durdurulmu­ş, ulaşım araçları dezenfekte edilmiş ve el sıkışmak bile suç sayılmış. Tıpkı bugünlerde yaşadığımı­z gibi… Yani aslında dünyaca daha önce benzerini yaşamadığı­mız bir süreçten geçmiyoruz. Ne dersiniz İspanyol Gribi pandemisi bize bir şeyler öğretmiş mi? Herhalde öğretseydi bugün dünyaca bu kadar tedbirsiz davranmazd­ık. Ya da uyulması gereken kuralları çiğnemek için bu kadar yarışmazdı­k. Lupposuz yaşayabili­r, cola içmeden 2 gün geçirebili­rdik. En azından bunları yapabilird­ik…

Sevgiler, Ecem KOÇER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye