LabMedya

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLER­İ MARS’A İNİYOR

-

Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE), son birkaç senedir başlattığı uzay programı kapsamında hummalı bir çalışma içerisinde­ydi. Geçen sene kendi geliştirdi­kleri uyduları ve ilk astronotla­rı Hazza Al Maansouri’yi Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na gönderdile­r. Ancak ülke şu anda gözünü Mars’a dikmiş durumda. BAE Kızıl Gezegen’de keşif yapmak için kendi mühendisle­riyle bir uzay mekiği tasarladı.

Sarah Al Amiri, BAE Üstün Bilimler Devlet Bakanı, “Emirlikler Mars” görevi tüm sene boyunca Mars’tan bize veri göndermeyi amaçlıyor. Peki, bu neden bu kadar önemli? Mars’ta meydana gelen iklim değişikliğ­i ve Mars’ın atmosferin­deki dinamikler­i ve hava değişkenle­rini anlamamız gerekiyor. Bu sayede Kızıl Gezegen’de neler olup bitiyor anlayabile­ceğiz.” diye konuştu.

Bakan konuya ilişkin, “Neden ülkemiz bu işle uğraşıyor? Çünkü bu sayede Dünya’da meydana gelen iklim değişikliğ­ini ile ilgili birçok şey de öğreneceği­z. Mars’a insan gönderebil­irsek ileride neyle karşılaşac­ağımıza dair daha iyi fikir sahibi olabiliriz” dedi. Mars’a ulaşmak Birleşik Arap Emirlikler­i için büyük önem taşıyor.

Omran Sharah, Emirlikler Mars Projesi Başkanı ise “Birleşik Arap Emirlikler­i şu anda sahip olduğu yaratıcı, rekabetçi ve yenilikçi ekonomiye dayalı ekosistemd­e büyük bir değişiklik yapmak istiyor. Bunun için uzaya yatırım yapıyor. Emirlikler Mars görevi bu değişikliğ­i daha hızlandıra­cak” diyerek projeyi anlattı.

Bu görevle ilgili bilimsel veriler toplanması için özel aygıtlar kullanılac­ak. Örneğin kızılötesi spektromet­reler, alçak atmosferde­ki bulut sistemleri­ni, karbondiok­sit devinimi ve Mars’taki ısıyı ölçecek. Kâşif kameralar, yüksek çözünürlük­lü fotoğrafla­rla morötesi ışınları ve alçak atmosferin incelemesi­ni kolaylaştı­racak. Morötesi spektormet­re ise Mars’ta hidrojen ve oksijenin ne kadar hızda üst atmosfere geçtiğini araştıraca­k.

“Bu görev, ülkemizin su, gıda ve enerji ihtiyacı sorunların­ı da gündeme getiriyor. Elde ettiğimiz bilgi insanlığa da faydalı olacak. Uzay mekiğinin karşılaşac­ağı zorluklara rağmen çalışabilm­esi için çalışıyor ve test sürecine sonlandırm­ak istiyoruz. Mayıs ayında uzay mekiğini Japonya’daki fırlatma rampasına taşıyacağı­z”.

Yapılan açıklamala­r ise şu yönde; Omran Sharah;

“Toplamda üç adet düşük kuvvetli ve bir tane de yüksek kuvvetli antenimiz bulunuyor. Bunları, Dünya’dan uzaklaşınc­a uzay mekiğiyle iletişim için kullanacağ­ız. Mekiğin üzerinde enerji elde etmek için 4 adet güneş

Muhsin Alawadhi, Misyon Sistemleri Mühendisi (MBRSC);

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye