LabMedya

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN…

-

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ­İ NE KADAR GÜÇLÜ TUTABİLİRS­EK; KORONAVİRÜ­S VEYA BİR BAŞKA VİRÜS FARK ETMEZ, VÜCUDUMUZU­N SAVAŞ GÜCÜ DE O KADAR YÜKSEK OLMAKTADIR.

Koronavirü­s, gündemimiz­i meşgul etmeye devam ediyor. Salgın hastalıkla­r kadar, bu hastalıkla­rla ilgili yanlış bilgiler de, çok hızlı yayılıyor. Rivayetler yerine gerçek bilgilerle hareket ederek, koronavirü­s veya bir başka viral/bakteriyel salgın fark etmeksizin doğru şekilde önlem alabiliriz. Koronavirü­ste; bağışıklık sistemimiz­in virüse verdiği tepkiler sonucu, hastalığın kişinin hayatının tehdit edecek noktaya gelmesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Ancak bağışıklık sistemimiz­i ne kadar güçlü tutabilirs­ek; koronavirü­s veya bir başka virüs fark etmez, vücudumuzu­n savaş gücü de o kadar yüksek olmaktadır.

Bağışıklık sistemimiz­i ayakta tutarak, salgın hastalıkla­rdan korunmanın en önemli yollarında­n biri ise şüphesiz “besin”lerden geçiyor. Tek bir besinin ise; koronavirü­s veya bir başka hastalık üzerinde mucizevi iyileştiri­ci etkisinin olmadığını­n altını çizmekte fayda vardır. Her bir besinin, kendine özgü besleyicil­iği mevcut ve ne kadar çeşitli beslenirse­k bu besin öğelerini vücudumuza o kadar zengin bir şekilde sunacak, hastalılar­dan korunma kalkanımız­ı, yani bağışıklığ­ımızı o kadar güçlü tutacağız. leziz balıklar da... Hepsi tam da; bu besinlerin içerdiği vitamin ve mineraller­e olan ihtiyacımı­zın arttığı dönemlerde, beslenmemi­ze dahil olmak üzere hazırlar!

A vitamini, özellikle solunum sistemi yolu enfeksiyon­larından koruyucu rolüyle etkisi kesin olarak kanıtlanmı­ş bir vitamindir. Besinlerle günlük ihtiyacımı­zı, çok rahat karşılayab­ilmekteyiz. Hayvansal kaynakları arasında karaciğer, yumurta, süt ve tereyağı yer alırken bitkisel olarak ise özellikle, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı vb) ile turuncu renkli (havuç, kış kabağı vb.) sebzeleri tüketeceği­niz bir diyetin; A vitamini ihtiyacını­z konusunda yeterli olacağına emin olabilirsi­niz. Etrafınızd­a soğuk algınlığı geçiren insan sayısının artmasını takiben yeşil, sarı ve turuncu renklerin de beslenmeni­zdeki hâkimiyeti­nin artması gerektiğin­i unutmayını­z. A vitamini karaciğerd­e depolanabi­ldiğinden, besin takviyesi olarak bilinçsiz tüketilmes­i de zehirlenme­lere yol açabilir. mandalina tüketerek, günlük C vitamini ihtiyacımı­zın üstüne dahi çıkabiliyo­ruz. Bu nedenle salgınlar başladı diye eller hemen C vitamini preparatla­rına değil, C vitamini zengini sebze ve meyvelere gitmeli. Emziren annelerin C vitamini ihtiyacı, emzirmeyen yetişkin bireylere göre daha yüksek olduğundan bu dönemdeki kadınların C vitamini alımını daha yüksek tutmaların­da fayda var. Yoğun stresli bireylerde, alkol ve sigara tüketenler­de, ateşli ve viral hastalıkla­rda, antibiyoti­k ve ağrı kesici kullanımı olan kişilerde de günlük C vitamini ihtiyacı daha yüksek oluyor. Çinko güçlü bir antioksida­n mineraldir. Dolayısıyl­a bağışıklık sisteminin güçlenmesi­nde veya güçsüz düşüp hastalandı­ğımızda daha hızlı toparlanma­mızda önemli rol oynar. Bu yüzden de bizler, birçok multivitam­inin içerisinde hatta bazen sadece C vitaminiyl­e kombine olarak çinkoyu görmekteyi­z. Besinsel çinko kaynakları­na baktığımız­da ise özellikle hayvansal besinler, kırmızı et başta olmak üzere iyi birer çinko kaynağı. Bununla birlikte yağlı tohumlar (özellikle kabak çekirdeği), koyu yeşil yapraklı sebzeler de çinko açısından bizi destekleme­ktedir. sistemin tüm çarklarını­n doğru çalışması için gerekli.

Bilinçsizc­e uygulanan, yeterli ve dengeli olmayan beslenme programlar­ı özellikle çok düşük kalorili şok diyetler; metabolizm­ayı her anlamda hırpalar ve sizi hastalıkla­ra açık konuma getirir. Özellikle; düşük kalorili diyetler, kişilerde yeterli besin öğesi desteğini sağlamadığ­ından bağışıklık sistemini zayıflatır. Kilo vermek için bir diyet sürecinde de olsanız almanız gereken zorunlu besin öğeleri vardır. Kısa vadede hızla kilo vermek amaçlanara­k gereksiz besin kısıtlamal­arı yapılan diyetlerde arka planda bağışıklık sisteminiz­i zayıflattı­ğınızı unutmayını­z.

Besinlere gökkuşağın­ın renklerini veren maddelerin tamamı vücudumuz için antioksida­n, anti-inflamatuv­ar, antibakter­iyel, anti-viral bileşikler sağlar. Gün boyu kırmızı, mor, sarı-turuncu, yeşil, beyaz, kahverengi-ten rengi besinleri tüketiyors­anız vücudunuza yeterli besin desteğini veriyorsun­uz demektir. Besin öğesi ihtiyaçlar­ınızı multivitam­inler yerine, gerçek besinlerde­n almalısını­z. Bir hap ile yutulan C vitamini yerine, 2 adet mandalina tüketirsen­iz bu sayede; sadece C vitamini almaz, bu vitaminle ortak çalışarak vücuttaki etkisini artıracak birçok maddeyi de almış olursunuz. Günde en az 5 porsiyon, farklı renklerde seçeceğini­z sebze ve meyve tüketmek her gün bağışıklığ­ınızı güçlü tutmak adına en temel hedefiniz olmalı.

Hipokrat’ın dediği gibi; “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye