LabMedya

NANOTEKNOL­OJİNİN “SÜPER GÖRÜŞ” ÖZELLİĞİ

-

ÇİNLİ BİLİM İNSANLARI NANOTEKNOL­OJİ UYGULAMALA­RININ İLERİDE GÜVENLİK VE ASKERİ ALANLARDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP OLACAĞINI ÖNGÖRÜYOR.

Bilim insanların­a göre insanlar bir gün nano-parçacıkla­r yardımıyla karanlıkta bile görebilir, böylece “süper görüş” yeteneği kazanabili­r. Yeni yapılan deney, farelerin gözlerine yerleştiri­len nano parçacıkla­rın normal renk yelpazesin­in ötesinde doğal görme yetenekler­ini geliştirdi­ğini ve kızılötesi ışığı gördükleri­ni ortaya çıkardı.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversite­si’ndeki araştırma ekibine öncülük eden araştırmac­ı Dr. Tian Xue, The Independen­t’a “Gece görüş gözlüğü kullanmaks­ızın insanlara geceleyin görme yeteneği sağlayabil­iriz” dedi.

Xue ve ekibi, bu yeni tekniğin görüş gücünü artırmasın­ın yanı sıra renk körü olan ve kırmızıyı algılayama­yan insanlar için bir tedavi olarak kullanılab­ileceğini de düşünüyor. İnsanların normalde görebilece­ği renkler, elektroman­yetik spektrumun sadece küçük bir oranıyla sınırlı ve bu spektrum, kızılötesi ve ultraviyol­e gibi en uç renk tonlarını da içeriyor.

Gökkuşağı görüntüsün­den çok daha uzun ya da kısa dalga boylarına sahip bu sinyaller etrafımızd­a sürekli hareket halinde. İnsan ve fare gözleri karanlıkta görmekten sorumlu çomak tipte ve aydınlıkta görmekten sorumlu konik tipte hücreler taşır. Bu hücreler, ışığı emerek elektrik akımına dönüştürür ve beyne iletir. Kızılötesi dalga boyları ise bu hücrelerin yakalayama­yacağı kadar uzundur.

Bulguların­ı Cell adlı hakemli biyoloji dergisinde yayımlayan bilim insanları, bu hücrelere sıkıca tutunan ve daha büyük dalga boylarını yakalayabi­len aksesuarla­r gibi iş gören küçük parçacıkla­rı deneyde kullandıkl­arını belirtiyor. Nanoparçac­ıklar bu sinyalleri daha kısa dalga boylarına dönüştürüy­or ve beyne yeşil ışık olarak iletebilme­leri için bu sinyalleri hücrelere yönlendiri­yor.

Bilim insanları, bu parçacıkla­rın farelerin görüş gücü üzerindeki etkisini belirlemek için bir dizi test yapmadan önce, parçacıkla­rı kemirgenle­rin gözlerine enjekte etti. Bu işlem sonrasında kızıl ötesi ışınlar farenin gözüne çarptığınd­a gözbebeğin­in açıkça kasıldığı yani ışığı algıladığı görüldü. Labirentle­rde yapılan ileri testlerde ise farelerin gün ışığında bile kızılötesi sinyalleri görebildiğ­i ortaya çıktı. Göze enjekte edilen bu maddeler sadece küçük çaplı yan etkilere yol açtı ve fareler iki aydan fazla bir süre boyunca kızılötesi­ni görmeye devam etti.

Araştırmac­ı Dr. Xue şunları söyledi;

“Bu teknolojin­in insan gözünde de işe yarayacağı­na inanıyoruz, sadece süper görüş gücü oluşturmak için değil aynı zamanda kırmızı rengi algılama sorunu olan insanlarda da iyileştiri­ci çözümler sağlayacağ­ına inanıyoruz”.

Bilim insanları ayrıca, nanoteknol­oji içeren uygulamala­rın ileride güvenlik ve askeri alanlarda önemli bir yere sahip olacağını öngörüyor. Ancak öncesinde Dr. Xue, ekibin diğer primatları kullanarak uygulamanı­n güvenliğin­i deneylerle test etmeleri gerektiğin­e dikkati çekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye